Také milujete indukci?

Kdo by ji nemiloval… Vaření na indukční varné desce má jen samé výhody – především jednu zásadní: teplo vzniká pouze tam, kde je ho zapotřebí. Vaření je tedy maximálně efektivní, teplo neuniká kolem hrnce jako u plynové desky, ani nedochází ke „zbytečnému“ ohřívání samotné desky jako u sklokeramiky s topnou spirálou. Indukční deska se pouze zpětně zahřívá od ohřáté nádoby.

JEN SAMÉ VÝHODY

Pokud hrnec odstavíte z varné zóny, indukce se přeruší a žádné teplo dál nevzniká.
Pokud zapomenete desku vypnout, po krátké době se vypne sama.
Některé indukční desky jsou schopny rozpoznat prázdnou nádobu na plotně a snížit tak výkon.
V okamžiku, kdy dojde k přetečení vroucí vody na desku, reagují vypnutím plotýnky. To je velmi užitečné u desek s dotykovým ovládáním, které by kvůli vařící vodě nešlo používat.
Při čištění desky se nemusíte bát použít běžný čisticí prostředek, deska je velmi odolná (při testování se ji podařilo poškrábat až živcem, který má tvrdost 6 z 10 možných stupňů, nejtvrdší je diamant).
Zdroj: dTest.cz

MALÝ ŠKRALOUP…

Jedinou horší vlastností indukčních varných desek může být pro někoho hlučnost – zatímco sklokeramické vaří zcela bezhlučně, indukční trošku hučí a při vaření se ozývají zvuky podobné bzučení a jemným vibracím. Hučení je způsobeno větrákem, kterým jsou indukční desky vybaveny. Odvádí teplo z prostoru pod deskou, neboť zde jsou umístěny citlivé součástky, které by se mohly vlivem tepla přecházejícího z horké nádoby poškodit. S tím je třeba počítat při umísťování desky. Je nutné zachovat pod ní dostatečný volný prostor, aby teplo mělo kudy unikat.
Zdroj: dTest.cz

UŽITEČNÉ FUNKCE

  • RYCHLÝ VAR (BOOST) – maximální výkon varné plotny je navýšen za účelem urychlení ohřevu
  • ROZPOZNÁNÍ PŘÍTOMNOSTI HRNCE – plotýnka indikuje, že na ní není umístěn žádný hrnec
  • ROZPOZNÁNÍ PRÁZDNÉHO HRNCE – plotýnka automaticky sníží výkon, aby nedošlo k poškození hrnce
  • INDIKACE ZBYTKOVÉHO TEPLA – dioda varuje před rozehřátou plotýnkou a jejím okolím
  • ZÁMEK OVLÁDÁNÍ (dětská pojistka) – tlačítko zabraňuje náhodnému zapnutí desky
  • AUTOMATICKÉ VYPNUTÍ – pokud po odstavení hrnce zapomenete desku vypnout, udělá to po určité době sama
  • ČASOVAČ – funkce umožňuje nastavit přesnou dobu vaření
  • STOP AND GO – užitečná funkce ve chvíli, kdy vám třeba někdo zavolá nebo zazvoní u dveří; funkce přeruší vaření a poté pokračuje se stejným nastavením výkonu

VAŘÍ, ODSÁVÁ, NEPŘEKÁŽÍ

Kombinace indukční desky s integrovaným odsáváním nabízí zcela nové možnosti designu kuchyně. Malé prostory totiž vypadají bez zavěšených odsavačů větší, u ostrůvkových kuchyňských linek nic nebrání pohledu do jídelny.
Navíc varná deska s integrovaným odsáváním odfiltruje výpary z vaření právě tam, kde vznikají. Pára a kouř stoupají maximální rychlostí, okamžitě se odsají a nedostanou se dále do obytného prostoru.
Vysoce účinný filtrační systém odstraňuje ze vzduchu mastnotu a tuhé částice. Součástí všech varných desek s odsáváním bývá indikátor čistoty tukového filtru. Většinou je možné ho vložit do myčky nádobí a zvolit program na 50 °C.

Petr Donát, společnost Philco

NEŽ SI JI KOUPÍTE

„Při výběru varné desky si všimněte především velikosti a rozmístění jednotlivých varných zón, vezměte v úvahu i velikost vašich hrnců a pánví – aby se nestalo, že se vám pak nevejdou vedle sebe. Dobrou volbou je tzv. FlexiZóna – buď na celé ploše varné desky, nebo alespoň na její části, kde si můžete hrnce a pánve posouvat dle libosti a nejste ničím omezováni.
Druhou věcí, na kterou je dobré si dát pozor, je velikost a následné umístění varné desky na lince. Chybou je umístit ji těsně vedle stěny či vysoké skříně – mezi deskou a stěnou tak zůstane asi 10 cm místa, které není k užitku a ještě komplikuje práci při vaření, chybí zde manipulační prostor.“
Indukční varné desky jsou extrémně energeticky úsporné, rychlé a přesné – indukční technologie přenáší energii přímo do magnetického nádobí.

ŽÁDNÉ ČÁRY MÁRY

Indukční deska nepoužívá k ohřevu teplo, které produkuje pomocí hořáku nebo topné spirály, ale funguje na principu elektromagnetické indukce. Ta vzniká působením cívky umístěné pod sklokeramickou deskou na železné dno hrnce, kde se vytváří teplo díky indukovaným proudům. Proto i nádobí na vaření musí být vhodné pro indukci, tedy mít feromagnetické dno. Většina výrobců značí indukční nádobí zespodu nádoby grafickým symbolem cívky.

Text: Mirka Vernerová, spolupráce Philco a dTest.cz
Foto: archiv firem

Edit: