Velkorysý byt blízko Letné

Díky nápaditému řešení úložných prostor a promyšlené dispozici vypadá byt pro pětičlennou rodinu vzdušně, každý v něm má své místo a není ani těžké zde udržovat pořádek.

Na základě předchozích úspěšně realizovaných projektů se na designérku Kristinu Prokšovou obrátili klienti s přáním, aby pro ně navrhla, jak byt s dispozicí 3 + 1 přeměnit na 4 + kk s dostatkem úložného místa pro pětičlennou rodinu a zachovat přitom ducha předválečného činžovního domu s parketami a vysokými stropy. Ve hře bylo několik variant.

ČAROVÁNÍ S DISPOZICÍ

Nakonec zvítězila verze, při níž bylo nutné zvětšit velkou obývací místnost na úkor jednoho z budoucího dětských pokojů, aby se do ní pohodlně vešla také kuchyňská linka. Ve snaze využít každý centimetr nechala designérka Kristina vyrobit téměř veškerý nábytek na míru. Jelikož rodina v té době pobývala z pracovních důvodů v zahraničí, měla na starost celou rekonstrukci sama. K větším zásahům do nosné konstrukce byl nutný posudek a souhlas statika, nakonec se ale vše povedlo dotáhnout do cíle ke spokojenosti klientů.

Skleněná polopříčka odděluje odpočinkovou a jídelní část. Zeď nad pohovkou zdobí originál obrazu od malířky Sandry Starling Carvajal.

NOVÉ ČLENĚNÍ

Podle nového návrhu jsou nyní v bytě dva samostatné dětské pokoje (jeden pro staršího syna a druhý pro mladší chlapce – dvojčata), vešly se sem dvě koupelny, z nichž jedna má přístup z ložnice rodičů, a také velká obytná místnost. Do ní se podařilo umístit jak velkorysou kuchyňskou linku a jídelní stůl, tak televizní kout s pohovkou a ještě vysokou regálovou skříň s jednoduchým pracovním pultem. „V dětských pokojích jsem navrhla vestavěné skříně až ke stropu, abych místnosti opticky snížila, a u pracovních stolů jsem použila modré a zelené odstíny, protože se jedná o pokoje pro kluky. Do obou pokojů jsme místo nízkých postelí dali palandy, které mohou sloužit k příležitostnému přespání kamarádů. U nejstaršího z chlapců jsem ještě nechala na přání klienta namontovat žebřiny,“ přibližuje designérka svůj návrh.

Do linky s horními skříňkami dotaženými ke stropu se začlenila nerezová americká lednice a další kuchyňské spotřebiče.

PRAKTICKÉ NÁPADY

Účelně, a přitom nenásilně vyřešila Kristina jednotlivé zóny velké obytné místnosti. Kout s pohovkou a televizním stolkem oddělila nízkou příčkou z matného tvrzeného skla, která nezabírá místo. Do linky ve tvaru L „schovala“ i dvoudveřovou americkou chladničku a vedle ní se vešel jídelní stůl z masivního dřeva od české firmy Rott. Zeď oddělující jídelní a obývací část Kristina ozdobila originálními hodinami, jejichž velikostně přizpůsobitelný ciferník se skládá z nalepovacích číslic. Regálová skříň s dvířky ve vysokém lesku střídá otevřené a uzavřené police a rámuje pracovní kout. Místnost má několik funkčních zón, oddělených tak, aby se vzájemně nekřížily. V ložnici rodičů se našlo úložné místo kromě vestavěné skříně také v nízkých skříňkách nad dvojlůžkem. K optickému snížení stropu zde přispívá dekorativní tapeta v šířce horních skříněk v tmavším odstínu.

Na přání klientů se do pokoje staršího syna povedlo dostat pod řadu skříněk i žebřiny, které ladí se světlým dřevem palandy.

ANI CENTIMETR NAZMAR

Aby opravdu maximálně využila světlou výšku bytu, nechala Kristina v ložnici, v dětských pokojích i v chodbě vyrobit vestavěné skříně až do stropu. Ve sníženém podhledu chodby je ukryt nenápadný poklop s vyklápěcími schody. Jimi se dá dostat do dalšího úložného prostoru mezi stropem a podhledem a je zde během roku schované sezonní oblečení a sportovní potřeby. Úložný nábytek vyrobený na míru je jednoduchý a účelný. Jelikož designérka chtěla zachovat bytu původního ducha, nechala na všechny podlahy kromě koupelen položit nové dubové parkety. Ty staré byly bohužel ve špatném stavu, a tak je nebylo možné zachovat a repasovat. Kristina Prokšová ve svých realizacích často pracuje s přírodním dřevem a příjemnými tlumenými barvami. Jako zajímavý akcent při této realizaci využila originální obraz umístěný nad sedačkou, v němž se barvy celého interiéru pozoruhodně prolínají.

Jednoduše zařízenou ložnici rodičů zdobí dekorativní tapeta v šíři horních skříněk a velké zrcadlo nad toaletním stolkem.

CO SE POVEDLO

  • DISPOZICE: Změnou dispozice v bytě vznikly dva dětské pokoje, dvě koupelny, ložnice a velký obývák s kuchyní.
  • ZAŘÍZENÍ: Původní parkety, dodávající bytům z předválečné éry noblesní atmosféru, byly nahrazeny novými.
  • BARVY: Světlé barvy (čistě bílá, světlý kávový odstín nebo mátově zelená) pouze v dětských pokojích nahradily výraznější i veselejší zelené a modré tóny.

Kristina Prokšová
interiérová designérka

„V současné době jsem svou práci, kterou je navrhování veřejných i soukromých interiérů, rozšířila také o home staging, a proto vznikl i nový web Waydesignery jako společná cesta těchto vzájemně se prolínajících činností. Zatímco v interiérovém designu se zaměřuji především na proměnu domů či bytů k vlastnímu bydlení klientů, home staging pomáhá profesionální přípravě nemovitostí na jejich pronájem nebo prodej. Při realizaci bytu na Letné se podařilo splnit přání klientů a zároveň zachovat interiéru jeho osobitost.“

 

TEXT: DITA FINGERLANDOVÁ
FOTO: JOSEF NEUMANN

Edit: