Vikýř pro postel

Využít dosud neobývané podkroví k bydlení bylo logickým rozhodnutím manželů se dvěma dětmi, když jim jejich polovina dvojdomku začala být příliš těsná. Expanze pod střechu se vyplatila…

Dům postavený ve 40. letech minulého století velikostí i vnitřní dispozicí připomíná typické anglické domy – v přízemí kuchyň a obývací pokoj, v patře dvě ložnice – vše na velmi úsporném půdorysu. Ač je majitel Angličan a na poněkud stísněné poměry zvyklý, v okamžiku, kdy děti začaly potřebovat své vlastní pokoje, bylo potřeba obytnou plochu rozšířit.
Pokoje v patře připadly dětem a rodiče se rozhodli odstěhovat na dosud neobývanou půdu. O pomoc s projektem požádali sesterskou dvojici – architektku Moniku Cihlářovou a designérku Ivetu Čermákovou, které společně tvoří studio Schwestern.

Ložnice pod střechou

Zadání bylo jednoduché, anglicky konzervativní – vytvořit v podkroví praktický a střídmý prostor s ložnicí a koupelnou, který navodí pocit klidu pro relaxaci. Klasickou nezateplenou půdu bylo potřeba nejprve stavebně připravit – kompletně zateplit střechu a položit novou pálenou krytinu. Minerální izolace byla uložena mezi krokve, zesílena vrstvou pod krokvemi a zakryta sádrokartonem. Vodorovné trámy zůstaly odhaleny a tvoří tak spolu s dřevěnou podpěrnou konstrukcí poutavou dominantu místnosti. Zároveň musela být provedena nová podlaha – architektky zvolily suchou cestu, kde skladbu tvoří odlehčené liaporové kamenivo, OSB desky a na ně položená masivní prkna.
Zásadní proměnou je vestavěný vikýř, který sem přivádí světlo a zvětšuje prostor s dostatečnou pochozí výškou. Jeho rozměr vychází z velikosti postele, která je pod ním umístěna. Proti posteli – na severní straně je vybudována koupelna a vedle ní ponecháno místo pro pracovní kout. Světlo sem přivádějí střešní okna posazená níže než obvykle, aby se i člověk sedící u stolu mohl kochat nádherným výhledem na Prahu.

Klidová zóna

V souladu se zadáním je interiér podkroví řešen střídmě – dominuje zde bílá barva, která dává vyniknout prostoru i tmavému dřevu střešní konstrukce. Vše uzemňuje dubová podlaha. Kromě postele přenesené z původní ložnice a dvou komod sem architektky navrhly nábytek přesně na míru. Velká knihovna, kterou si majitelé výslovně přáli, nejenže zdobí, ale zároveň se podílí i na zvukové izolaci od hlučné kuchyně sousedů v druhé polovině domu. Nezatěžovat prostor nábytkem umožnila šatna umístěná u vstupu do podkroví. Kombinace bílé a dřeva zůstala zachována i v koupelně, drobný keramický obklad tak trochu odkazuje na původní architekturu domu.
Monika Cihlářová si pochvaluje, že sem majitelé nechtěli vtěsnat moc funkcí a dělit půdu na malé pokojíky. „Mohl tak vzniknout tento vzdušný čistý prostor, který nechává otevřené možnosti i do budoucna.“ Majitelé jsou připraveni časem přenechat podkroví synovi a vrátit se do původní ložnice. Prostor je schopen dělení či je možné vybudovat úložné prostory nad vodorovnými trámy. „Nic není pevně dáno, a to se mi líbí,“ uzavírá architektka.

Ing. arch. Monika Cihlářová *1987
absolventka FA ČVUT

MgA. Iveta Čermáková *1988
absolventka AVU – ateliér Intermediální tvorby a UMPRUM – Design nábytku a interiéru

Studio Schwestern

Architektonické studio Schwestern založily dvě sestry Monika Cihlářová a Iveta Čermáková. Vzájemný dialog a doplňování se je klíčovým aspektem pro společné projekty. Zabývají se architekturou, designem, uměním a příležitostně pořádají kulturní akce. Ke každému novému projektu přistupují s velkou energií a nasazením za účelem vytvořit jedinečný prostor, který bude splňovat potřeby zadavatele a odrážet jeho osobnost. Zároveň se snaží pracovat s kvalitními materiály, jež jsou obnovitelné a minimálně zatěžují přírodu. Udržitelnost, jednoduchost, funkčnost a krása jsou základními aspekty tvorby.
Kontakt: schwestern.cz

Vizitka bytu

Úprava a zateplení podkroví
Projekt: 2017
Realizace: 2018
Návrh: studio SCHWESTERN
Realizace: Sova stavby
Výroba nábytku: Profil nábytek, a. s.

Text: Miloslava Perglová
Foto: Nikola Tláskalová

Edit: