Výhody i nevýhody kuchyňských dřezů: Který je pro vás ten pravý?
Výběr kuchyňského dřezu je důležitým krokem při zařizování kuchyně. Dřez je jedním z nejpoužívanějších prvků v kuchyni a hraje klíčovou roli v každodenní přípravě jídla a úklidu. Na trhu existuje široká škála dřezů vyrobených z různých materiálů a s rozličnými funkcemi či doplňky, které mohou uspokojit individuální potřeby a preference. V tomto článku si přiblížíme vlastnosti, výhody a nevýhody různých typů dřezů, podíváme se blíže na všechny možné materiály, designy i na to, jak vybrat ideální dřez právě pro vaši kuchyň.
Jaké máme možnosti – druhy a materiály dřezů
Na trhu je k dispozici mnoho typů dřezů do kuchyně, které se liší materiálem, tvarem, montáží a funkcemi. Rozdělit je tedy můžeme hned do několika kategorií podle různých faktorů. Pojďme se podívat na ty nejběžnější.
Rozdělení dřezů podle použitého materiálu
- Nerezová ocel – stále jeden z nejoblíbenějších typů dřezu. Je odolný, snadno se čistí a je cenově dostupný. Najdeme ho v různých povrchových úpravách, jako je leštěná, kartáčovaná a saténová. Nerezové dřezy stále najdeme také v domácnostech, i když je pomalu nahrazují jiné materiály, které jsou podstatně estetičtější. Nerez je také náročný na údržbu, snadno se poškrábe, po nějaké době může působit zašle a nelze na jeho mytí používat všechny dostupné přípravky. Nicméně v provozech jako jsou restaurace, vývařovny, jídelny a podobně, jsou nerezové dřezy díky svým vlastnostem nepostradatelným vybavením.
- Keramika – klasický materiál pro sanitu v domácnostech, ať už se jedná právě o dřezy, nebo o koupelnová umyvadla, vany či toalety. Keramika je také velmi odolná, zároveň však elegantní a dostupná i v různých barevných provedeních a dekorech. Skvělým doplňkem je i antibakteriální povrchová úprava, která zvýší úroveň hygieny. Keramické dřezy se dnes používají především do kuchyní ve venkovském a rustikálním stylu, kde výborně dokreslí atmosféru a celkový dojem. Jejich nevýhodou oproti nerezu a některým dalším materiálům je vyšší křehkost – například při pádu plného hrnce do dřezu může keramika prasknout.
- Granit – tento odolný a elegantní materiál se stal jedním z nejvyužívanějších při výrobě kuchyňských dřezů. Je odolný proti skvrnám, teplu, nárazu a prasknutí, dobře se udržuje a je dostupný v různých barevných provedeních. Při nákupu granitového dřezu je ale na místě dbát na jeho kvalitu. Levnější kousky jsou totiž směsí různých materiálů, které často granit pouze imitují a neposkytují tak všechny očekávané vlastnosti. Granitové dřezy bývají obvykle o něco dražší než nerez či keramika, což vykompenzují dlouhou životností.
- Kompozitní materiály – jsou vyrobeny ze směsi materiálů, jako je křemen, akryl a pryskyřice. Nabízí širokou škálu barev a povrchových úprav, jsou odolné a snadno se čistí. Mohou být velmi levné, ale i dražší než jiné materiály – vždy záleží na dané směsi, zpracování a použitých surovinách pro výrobu kompozitu. Klasikou je směs akrylu a pryskyřice. Kámen s pryskyřicí se často zaměňuje za granit, má ale o něco horší vlastnosti (může například absorbovat barviva nebo se snáze poškrábat).
Rozdělení dřezů podle tvaru
Materiál máte zvolený, teď je na řadě ideální tvar. Při jeho volbě zohledněte nejen prostorové možnosti, ale také to, jakým způsobem dřez využíváte. Máte-li myčku na nádobí, postačí jistě malý dřez bez odkapávače. Ve velkých kuchyních, kde se často vaří a dřez je naplno využíván, se uplatní také dvojdřez.
- Jednodřez – nejběžnější typ dřezu s jednou vanou. Vhodný pro malé kuchyně.
- Dvojdřez – ideální pro velké kuchyně, nebo tam, kde není možné využít myčku na nádobí.
- Rohový dřez – oblíbenou variantou u všech, kteří chtějí co nejlépe využít prostor v rohové kuchyni.
Podle způsobu montáže
V neposlední řadě vybíráme dřez také podle způsobu montáže. Klasikou jsou dřezy montované na desku, u kterých stačí vyřezat do pracovní desky správně velký otvor a do něj dřez “posadit”.
Velmi oblíbenými jsou v současnosti dřezy zapuštěné, které jsou pod úrovní pracovní desky a nijak tedy nenarušují její celistvý vzhled. U rustikálních a venkovských kuchyní se setkáváme s modulárními zapuštěnými dřezy, jejich “čelo” je na první pohled viditelné. Tomu je třeba přizpůsobit také skříňku pod dřezem.
Jak vybrat kuchyňský dřez?
Výběr vhodného materiálu a typu dřezu již máme za sebou. Na co dalšího se však zaměřit?
Před nákupem si zodpovězte následující otázky:
- V jakém stylu je má kuchyně? Který typ dřezu se do ní hodí nejvíce?
- Jaký je můj rozpočet?
- Budu dřez aktivně využívat k mytí nádobí?
- Jaké mám prostorové možnosti?
- Co dalšího od dřezu očekávám?
Ujasnění si odpovědí na tyto otázky velmi usnadní finální výběr dřezu. Co se týče rozpočtu, nejlevnější jsou obvykle nerezové jednodřezy. Mezi nejdražší patří velké granitové dřezy.
Velikost dřezu také závisí na prostorových možnostech. U menší rohové kuchyně se nabízí k umístění dřezu právě volný kout. Ve velkých kuchyních v rodinných domech je výbornou volbou umístění kuchyňského dřezu například u okna do zahrady, možné je však dát dřez i do kuchyňského ostrůvku. To je ale nutné promyslet již při rekonstrukci.
Dalším faktorem je to, co od dřezu očekáváte a jak ho budete využívat. Myjete nádobí pouze ručně? Bude se hodit dvojdřez s odkapávačem – jedna část slouží k předmytí, druhá k umytí nádobí a vestavěný odkapávač zajistí dostatek prostoru pro usušení mokrého nádobí.
Dřezy nabízí také různé zajímavé funkce jako je drtič odpadu, vestavěné dávkovače saponátů nebo držáky houbiček, uzavírání odtoku pomocí otočného kolečka (excentrické uzavírání), nebo různé přídavné košíky a prkénka, které zajistí určitou multifunkčnost dřezu.
Nezapomeňte na správnou vodovodní baterii
Vodovodní baterie je nedílnou součástí kuchyňského dřezu a hraje důležitou roli v tom, jak pohodlné a efektivní bude využití samotného dřezu. Na její výběr bychom tedy měli přikládat stejnou váhu. Na co se u dřezových baterií zaměřit?
- Typ dřezu – některé dřezy mají již připravený otvor na baterii. Zde se tedy nabízí pouze možnost stojánkové baterie, nicméně u některých modelů tento otvor chybí a vy tam můžete zvolit i nástěnnou baterii.
- Velikost dřezu – zde platí pravidlo, že čím větší dřez, tím větší baterie. Proud vody by měl být od kraje dřezu dostatečně daleko a u opravdu velkých dřezů volíme baterii s integrovanou sprškou, kterou lze díky vytahovací hadici opláchnout celý prostor.
- Výška baterie – pozor také na výšku. Ta musí být tak akorát, aby nepřekážela horním skříňkám zavěšeným nad dřezem, zároveň však byla dost vysoko na to, aby bylo možné pohodlně umýt plechy a pánve.
Materiál a design baterie
Vzhled baterie by měl vždy korespondovat s designem celé kuchyně i dřezu. Co se týče materiálů, zde je opět mnoho možností. K nerezových dřezům se nejlépe hodí klasické chromové vodovodní baterie. Granit je možné doplnit také baterií ve stejném provedení (i když se zpravidla jedná o imitace). U moderních kuchyní pak můžeme vsadit na různé barvy i povrchové úpravy. Velmi moderní jsou baterie zlaté, černé a čistě bílé. U černých a zlatých se vyhněte zcela hladké povrchové úpravě, která se brzy poškrábe a špatně se čistí od vodního kamene.
Datum vydání: 26. 3. 2024