Zahradní kuchyně
Venkovní kuchyně jsou stále oblíbenější. Stolování na čerstvém vzduchu má neopakovatelnou atmosféru, ať už si letní grilování vychutnáváte s přáteli, nebo s rodinou. Při jejím zařizování byste ale neměli zapomínat na několik pravidel.
Rozhodující je prostor, který kuchyni chcete nebo můžete věnovat, a také to, jak často v ní budete vařit nebo grilovat. Malé kuchyně mohou být vybavené jen grilem a pracovní plochou. Ve větších můžete mít téměř tytéž spotřebiče jako v klasické kuchyni. Praktický je dřez s připojením na vodu a odpad, varná deska, udírna, malá lednice, vlastní elektrické osvětlení, vinotéka nebo pípa na pivo. Velké samostatné kuchyně v podobě kamenných či dřevěných altánů mohou mít uzavíratelné stěny a krb či jiný zdroj vytápění, díky kterému je můžete využívat i v zimě. V každém případě platí, že zahradní kuchyně by měla být alespoň částečně zastřešená, aby lépe odolávala povětrnostním podmínkám a rozmarům počasí. Vítr nebo déšť dokáže pokazit každou venkovní akci, zvlášť když do chystaných jídel a nápojů pořádně naprší. Pařit se u grilu, když vám na hlavu svítí horké letní slunce, také není zrovna ideální. Při zařizování kuchyně volte odolné, snadno udržovatelné materiály, jako je nerez, dřevo, kámen či pálená cihla, a nábytek určený do exteriéru. Odolná a protiskluzová by měla být také podlaha.
Zařizování kuchyně
Kuchyni si můžete postavit buď svépomocí, nebo se obrátit na specializovanou firmu, která vše potřebné zařídí za vás. Výrobci také nabízejí širokou škálu modulárních exteriérových kuchyní v různých cenových relacích. Pokud se rozhodnete pro připojení na vodu, odpad a elektřinu, měli byste kuchyni umístit co nejblíže domu, ideálně kousek od hlavní kuchyně. Oceníte to i při nošení nádobí a surovin ven a zpátky do domu. Zásuvky a vypínače by měly být kvůli bezpečnosti ve voděodolném provedení. Připojení vody vám umožní instalaci plně funkčního dřezu. Kromě nerezové klasiky zvažte i pořízení keramického nebo žulového umyvadla. Kromě samotného vybavení věnujte dostatečnou pozornost také pohodlnému posezení s prostorným stolem. Zútulnit jej dokážou podsedáky a jiné textilie. Ovšem volte především takové, které dobře odolávají promočení a ulpívání špíny. Před zimou bude potřeba kuchyni zazimovat, vyplatí se myslet na to s předstihem.

Cozze pec na pizzu 13” s pečicí plochou 34,5 x 34,5 cm a výkonem 6 kW. Plynová pec je vyrobená z práškované, pozinkované oceli a je vhodná i pro přípravu jiných pokrmů, například tortill nebo italské bruschetty. Součástí balení je také pizza kámen a integrovaný teploměr. 4 999 Kč, Foto Bauhaus
Gril na dřevěné uhlí
Existuje několik základních typů grilů – plynové, elektrické a na dřevěné uhlí, případně peletky. Každý z výše jmenovaných má své výhody i nevýhody. Mezi milovníky grilování jsou oblíbené zejména grily na dřevěné uhlí, a to díky specifickému aroma a vůni, které grilované maso získává pří spalování dřeva a briket. Nevýhodou je déletrvající roztopení tohoto typu grilu. Může zabrat až třicet minut. Časově náročnější je také samotná příprava jídla, u které je obtížné zajistit stejnou míru propečení všech kusů. Kouřící gril také není možné používat na balkoně či terase bytu. Alternativou je peletový gril využívající jako palivo čisté dřevo, který se obsluhuje snadněji než gril na dřevěné uhlí. Obdobou grilů na dřevěné uhlí jsou keramické grily. Dobře akumulují teplo, dají se tak používat i v chladných měsících roku. Navíc mají nižší spotřebu paliva.

Zahradní nábytek Mia FDZN 6065-PR z umělého ratanu. Součástí sady Mia je dvoumístná sedačka, dvě křesla, konferenční stolek se skleněnou deskou a také polštáře a voděodolné potahy. Nábytek je lehký a dá se snadno přenášet. Umělý ratan stačí jen jednou za čas očistit navlhčeným hadříkem a běžným čisticím prostředkem. 10 999 Kč, Foto Fieldmann
Elektrický gril
Pro ty, kteří se nechtějí vzdát grilování ani na terase případně přímo v bytě, jsou určené elektrické grily. Maso, zelenina nebo sýry na nich dělané možná nechutnají tak skvěle, zato jsou rovnoměrně propečené a rychleji hotové. Takový gril se navíc snadno ovládá pomocí tlačítek či displeje a lépe se čistí. Kromě toho se nemusíte zabývat sháněním a donášením tuhého paliva. Jediné, co k jeho obsluze potřebujete, je elektrická zásuvka. Další výhodou elektrického grilu je, že jde lehce přemisťovat.
Grilování na plynu
Plynový gril ocení hlavně ti, kteří nechtějí trávit přípravou jídla tolik času jako majitelé grilu na dřevěné uhlí. Také se snáze obsluhuje, nečoudí a nemusíte po použití čistit rošt a řešit, co s popelem. Moderní grily většinou mají úložný prostor na plynovou bombu nebo kartuši. Správnou teplotu jde jednoduše nastavit pomocí hořáků, grilovací plocha se tudíž rychle rozehřeje. Údržba plynových grilů je ale o něco náročnější než u elektrických. Určité riziko představuje i manipulace s plynovou bombou, která se shání o něco hůře než dřevěné či briketové palivo. Nevýhodou je také poměrně vysoká pořizovací cena.
text Lenka Kašparová
foto se souhlasem firem Mamedoma CZ, Tescoma, Sencor, Hornbach, Bauhaus, Fieldmann, Sage CZ, Grilovani CZ
Datum vydání: 2. 8. 2025