Založeno na důvěře

Jak vypadá maximální důvěra mezi investorem a architektem? Tak, že si v podstatě nemusejí říci mnoho slov, obejdou se bez konzultací i kontrol, a na konci je oboustranná spokojenost. Taková důvěra stojí i za tímto střešním bytem v Olomouci.

Zní to neuvěřitelně, vždyť každý investor touží znát plány svého budoucího domova do posledního detailu, kontrolovat a schvalovat každý krok a v případě nutnosti zasahovat a určovat směr, kudy se mají architektova mysl a s ní i projekt ubírat. To je samozřejmě v pořádku. Cesta, na jejímž konci je spokojenost investora, ale která se obejde bez stálého dohledu, korigování a rozhodování, je však mnohem lákavější. Jak dokazuje tento byt, je dokonce možná.
Architektka Ivana Dombková a Rostislav Černík z ateliéru I.D. Arch. se s investorkou rozloučili v okamžiku, kdy byt představovaly jen obvodové stěny. Při dalším setkání již přáli majitelce dobrou noc, neboť byt byl kompletně připraven k obývání, včetně voňavě povlečeného lůžka. Mezi tím nebyl důvod ke konzultaci či snad kontrole.

DOBRÁ ZKUŠENOST

Aby tento příběh získal reálné obrysy, je třeba dodat, že taková důvěra byla postavena na dřívější dobré zkušenosti. Tandem Dombková – Černík už k maximální spokojenosti investorky navrhovali a realizovali kompletní rekonstrukci domu, kde žije její dcera s rodinou a v podkroví byla vybudována samostatná bytová jednotka právě pro „naši“ investorku – babičku.
„Věděli jsme tedy poměrně detailně, jak majitelka žije, že má ráda interiér materiálově klidný, čistý, bez rušivých elementů, že preferuje kvalitní provedení. Že ji navštěvuje dcera a vnoučata…,“ vypočítává Ing. arch. Ivana Dombková. V současnosti investorka pracuje a většinu roku žije v zahraničí, střešní byt tedy zatím slouží jako útočiště pro případy, že z nějakého důvodu nechce nebo nemůže přebývat v domě dcery. Za několik let se nejspíš vrátí zpět do Česka a tento byt by tak měl v budoucnu nabídnout trvalé bydlení.

UKROJENÁ TERASA

Prostor se nachází v objektu někdejší trafostanice, kterou koupil developer za účelem vybudování asi dvou desítek bytů. „Tento se nachází v nejvyšším patře a původně byl navržen s velkorysou, asi čtyřicetimetrovou terasou. Tu by však majitelka nevyužila, proto jsme její část zastřešili, přičlenili k obytnému prostoru a do této obytné zimní zahrady jsme umístili obývací pokoj,“ komentuje Rostislav Černík. Terasa po tomto kroku zůstala stále příjemně rozlehlá, původní plocha bytu čítající kolem 70 metrů čtverečních se ale rázem zvětšila o další místnost, která je navíc příjemně prosvětlená a nabízí krásné výhledy na město.

OBÝVÁK S VÝHLEDEM

Architektka od sebe obě hlavní části prostoru záměrně oddělila. Do vyvýšené obývací zóny se z prostoru kuchyně a jídelny vstupuje po schodech. Pomyslný hlavní vstup je zdůrazněn branou usazenou v prostoru, v sádrokartonových konstrukcích na stropě i stěnách, které ještě více posilují dojem jakéhosi vstupního portálu, jsou ukryté elektroinstalace a jiné technologie. Schodiště jsou zde dvě – jedno hlavní, pro běžné použití, druhé za kuchyňskou linkou pro pohodlí majitelky domu či kohokoli jiného, kdo právě vaří, pro snadné spojení do obývací části bez nutnosti linku obcházet. „Schodiště vedoucí z jídelny je z obou stran opatřeno posezením, lavičkami s polstrováním, které poslouží třeba dětem čtoucím knížku či třímajícím tablet, ale i dospělým k příjemnému posezení,“ popisuje Ivana Dombková. Oboustranná knihovna tvořící nenásilný vzdušný optický předěl nabízí úložné prostory pro knihy a dekorativní předměty. Na opačné straně jsou proti tomu kuchyň a obývací pokoj viditelně propojeny, a to pomocí prodloužené kuchyňské pracovní desky.

SOUKROMÍ PRO JEDNOHO

Společenskou a intimní část bytu odděluje prostorové těleso skrývající úložné prostory. Za ním se nachází ložnice a koupelna vybavená umyvadlem, sprchovým koutem a prostorovou vanou, v této části je také samostatné WC. Aby mělo denní světlo přístup i do koupelny, navrhla architektka část stěny prosklít. Provedení z čirého skla nijak neohrožuje intimitu koupelny – majitelka v bytě nejčastěji přebývá sama – a pro případ, že by bylo nutné pohledu z ložnice bránit, lze prosklenou část zaclonit roletkou či závěsem.

VIZITKA BYTU

Realizace: 2018
Užitná plocha: 100 m2, terasa 35 m2
Okna: dřevěná
Podlahy: dřevěné
Dveře: posuvné skleněné, laminátové (WC), HS portál (vstup na terasu)
Vytápění (a ohřev vody): podlahové, centrální kotelna

I.D. Arch.

Více než dvacet let naslouchají architektka Ivana Dombková s Rosťou Černíkem požadavkům svých náročných klientů. Navrhují jim domy a byty na míru a vše domýšlejí do posledního detailu.
„Jedinečný pohled na komplexní vnímání prostoru a dispozic. Každý projekt představuje novou výzvu a jeho řešení je unikátní. Mnohaleté zkušenosti a dialog pomáhají vždy nalézt ideální řešení, které respektuje technické možnosti a ve výsledku nabízí pohodlí i estetickou výjimečnost.“

 

 

Text: Kateřina Nová
Foto: Iveta Kopicová

Uložit

Edit: