Dřevěné království pro světlo

Záplava světla je tím prvním, co vítá kohokoliv na prahu tohoto domu. A v druhé fázi fakt, že dům stojí na netypickém pozemku. Aby nabídl dostatek místa i pohodlí pětičlenné rodině, je o dost delší než širší. Jednotlivé místnosti jdou jako husy za sebou…

Když se majitelé této výjimečné dřevostavby rozhodovali, kde a jak budou žít, ne- ponechali nic náhodě. Do architektonického ateliéru MOLO architekti přišli dobře připraveni: přinesli množství výstřižků a fotografií domů, které je upoutaly. Pro architekty to prý bylo skvělé vodítko. S čím si ale majitelé nevěděli rady, bylo umístění domu na pozemek. Svah, nepravidelný tvar a přání mít u domu zahradu – to byla pro architekty výzva.

DŮM ve svahu

Řešení odborníci samozřejmě našli. Zjednodušeně řečeno postavili dům do svahu, částečně jej podepřeli ocelovými sloupy a „kůlnou“, která slouží k ukládání zahradního nářadí. A navrhli dům dlouhý, v němž jsou jednotlivé místnosti situovány jedna za druhou. Za obývacím pokojem propojeným s kuchyní a jídelnou se tak „štosuje“ malá denní koupelna s toaletou, následuje pokoj pro nejstarší z dětí, dále technická místnost, další dva dětské pokoje, druhá – větší koupelna a na konci domu ložnice rodičů.Kvůli požadavkům územního plánu na sedlovou střechu „zvedli“ architekti část objektu nad hlavním obytným prostorem. Díky tomu vznikla působivá galerie se třemi střešními okny.

VŠUDYPŘÍTOMNÉ SVĚTLO

Střešní okna vpouštějí do hlavní obytné části příjemné světlo shora, ale tím, co způsobuje, že je dům projasněn skrz naskrz, jsou velká okna. Na rozdíl od mnoha jiných domů nejsou záležitostí jen obývacího pokoje. Luxus světla nabízejí i v soukromějších místnostech – dětských pokojích a ložnici, a velkorysý výhled do zahrady se otevírá i v jedné z koupelen.

DŘEVO I UVNITŘ

Každodenní hra světel a stínů, až chrámové vzezření hlavního obytného prostoru stejně jako působivé pojetí stavby jako takové nebylo třeba přebíjet žádným strhujícím vybavením. Zařízení interiéru je sice moderní a kvalitní, vzhledově ale umírněné. Hlavní slovo tu mají neutrální barvy – bílá, šedá a černá, kombinované s hřejivým dřevem, ať už na nábytku, nebo na podlahách, či schodišti vedoucím na galerii. Interiér charakterizuje čistota a jednoduchost. Prakticky je toho docíleno také díky promyšleným úložným prostorám – vestavěným skříním v chodbě. Za zmínku stojí i „garáž“ v kuchyni: za roletou se snadno schovají nejen drobné kuchyňské spotřebiče, které by jinak zbytečně rušily čistý vzhled místnosti.

Dnešní pohled majitelů

„Na domě stále oceňujeme propojení se zahradou prostřednictvím velkých prosklených ploch v obýváku i dělení na klidovou a společenskou část, které umožňuje trávit čas společně i v soukromí, podle chuti každého z nás.“

Letmá montáž

Dům byl postaven tak zvanou letmou montáží – stavba se odehrávala přímo na staveništi, materiál se navážel podle potřeby a co nejrychleji se zpracovával. Stavba domu trvala tři čtvrtě roku, stejnou dobu si vyžádalo zpracování studie.

Text: Kateřina Nová;Foto: Jaroslav Hejzlar

Edit:

Komentáře

Napsat komentář