Vybíráme zahradní krb

Letní měsíce přímo vybízejí k posezení na zahradě s rodinou či přáteli. A k takovému posezení, obzvláště ve večerních hodinách, jsou jako dělané zahradní krby. My vám poradíme, jak si takový krb vybrat.

Krby spojují kouzlo otevřeného ohně často i s možností grilování a uzení, což z nich dělá perfektní zahradní doplněk. Vybrání vhodného krbu záleží nejen na ceně a materiálu, podstatné je také využití a v neposlední řadě i umístění.

Umístění krbu řešte ještě před koupí

Bude krb stát ve volném prostoru, nebo bude u stěny či v rohu? Od toho se odvíjí, zda radši sáhnout po rovné nebo rohové krbové soustavě, případně jen po volně stojícím krbu. Při hledání umístění berte také v potaz to, že z krbu půjde kouř, takže by určitě neměl být v bezprostřední blízkosti oken.

Vhodný povrch pro postavení krbu rozhodně není trávník. Nejlépe uděláte, když ho umístíte na beton či dlažbu. A protože u krbu pravděpodobně budete mít umístěné i posezení, zvolte místo, kde je závětří.

Beton je výborný materiál pro svou odolnost, vyznačuje se také nižší cenou.

K čemu zahradní krb využijete?

Krb můžete na zahradě mít jen místo ohniště, kdy navodí příjemnou atmosféru. Častěji se ale setkáte s krby, které jsou vhodné i pro grilování. A pokud milujete uzené pokrmy, není nic jednoduššího, než při výběru sáhnout po grilovacím krbu s douzovací střechou.

Materiály zahradních krbů

Nejčastější materiál krbových sestav je žáruvzdorný beton s různými povrchovými úpravami, Beton je odolný a oblíbený je také pro svou nižší cenu. Betonová bývá i stříška, tu ale můžete zvolit i z nerezu. Pokud toužíte po luxusnější variantě, zvolte krby obložené přírodním kamenem nebo krby z terakotové hlíny. Méně obvyklé, přesto velmi zajímavé, jsou krby z litiny a oceli.

Krb nemusíte využít jen na grilování. Je skvělý také pro navození příjemné večerní atmosféry.

Praktické vychytávky, na které nezapomeňte

Pokud budete krb využívat pravidelně i ke grilování, určitě se ujistěte, že v něm lze regulovat hoření a že má polohovatelnou mřížku na grilování. A v neposlední řadě také jestli má komín stříšku. Ta zabraňuje nejen zatékání vody do krbu, ale chrání i proti odlétání jisker.

Jak na sestavení?

Mít na zahradě svůj krb není dnes nic náročného. Většina krbů jsou jen vlastně jen jednoduché skládačky, které při troše šikovnosti sestavíte během chvilky. Navíc k tomu nepotřebujete ani žádné spojovací materiály. Jdete do toho?

Můžete mít tolik místa, kolik potřebujete. Pro vášnivé kuchaře ideální.

Autorka: Magda Kolmanová

Komerční prezentace

 

Uložit

Datum vydání: 24. 5. 2018

Edit: