Chce to nový nátěr?

Možná vaše dřevěná zahradní lavička volá po novém kabátě a i ten domek na nářadí by už potřeboval natřít. Hned potom se musíte vrhnout na pergolu a plot, ty už taky nepočkají. Nejdřív si ale promyslete, jak na to. Údržba dřeva pod širým nebem má totiž svá pevná pravidla.

JIŘÍ POSPÍŠIL,

zástupce značek Bondex a Balakryl

Nakolik je důležitý druh dřeva, o který pečujeme?

Exotické dřevo (teak, meranti, bankirai, eben) je neuvěřitelně odolné vůči hnilobě, houbám a plísním. Jeho struktura je hustší, musíme tedy použít speciální nátěry ve formě oleje, které dokážou do dřeva proniknout. Používá se zejména na terasy a venkovní nábytek, protože je velmi odolné vůči působení UV záření, větru a deště.
Tvrdé dřevo (dub, buk, ořech, jasan, akát), které se používá k výrobě vchodových dveří i zahradního nábytku, lze ošetřit olejem, lazurou či lakem.
Měkké dřevo (smrk, borovice, olše, bříza) ošetřujeme olejem, lakem i lazurou. Je méně odolné než tvrdé dřevo, používá se zejména na zahradní altány, zástěny, pergoly a podhledy. Pro každý druh dřeva je potřeba dodržet správnou aplikaci nátěrového systému a zohlednit vlhkost dřeva, počasí atd.

V čem nejčastěji v údržbě dřeva chybujeme?

Nejčastější chybou je nedostatečná příprava podkladu. Nové dřevo je potřeba napenetrovat vhodným napouštědlem, pro venkovní použití se vyplatí použít fungicidní napouštědlo. Před aplikací nového nátěru je potřeba povrch dobře očistit od prachu a nečistot a zbrousit i mezi jednotlivými vrstvami, abychom odstranili zvednutý dřevní vlas. Také natírané dřevo je nutné dobře obrousit a odstranit starý nátěr, který už nedrží, aby se s ním neodloupl nátěr nový.

DAVID FRANĚK,

brand manažer Xyladecor a Luxol

Nakolik je pro způsob ošetření rozhodující funkce dřevěného prvku?

Při výběru nátěru na dřevo je velmi důležité vědět, jaký prvek budete natírat. Právě podle toho se volí jeho vhodné ošetření. Je potřeba vědět, jakým povětrnostním podmínkám, vlhkosti či mechanické námaze musí daný prvek odolávat. Pokud bude vystaven velkému vlhku, lze dřevo ještě před natřením preventivně napustit impregnací, která zvýší jeho ochranu.
Jedním z velmi důležitých parametrů při výběru nátěru je vlhkost dřeviny – pro prvky v exteriéru by měla být vlhkost při aplikaci maximálně 15 %, pro prvky v interiéru nejvýš 9 %. Na prvky vystavené přímému povětrnostnímu vlivu v exteriéru se používají tenkovrstvé lazury (dřevěný plot, pergola a podobně). Silnovrstvé lazury se v exteriéru používají zejména na mechanicky namáhané prvky a na ty, na které nepřímo působí vliv počasí, například na dřevěné prvky umístěné pod pergolou či střechou.

Jaké výhody pro uživatele mají moderní nátěrové hmoty?

Jsou vodou ředitelné, proto nezapáchají, rychle schnou, obsahují ušlechtilé přísady, jako jsou například pryskyřice a oleje, mají delší životnost. Často nabízejí také vyšší vydatnost, lepší zpracovatelnost, obsahují už rovnou fungicidní a biocidní složku. K tomu je obvykle na výběr více barevných odstínů.

EKOLOGICKÉ BARVY Z MLÉKA?

KLÁRA AUEROVÁ,
Mlékovky

Mléčné barvy jsou přírodní a šetrné barvy na savé porézní povrchy, kromě dřeva je můžete aplikovat také na omítky.
Jsou to jedny z nejstarších barev na světě. V historii se připravovaly ze sraženého mléka, jílů, vápna a pigmentů. Zapomnělo se na ně kvůli jejich krátké trvanlivosti v tekuté formě. Dnes se vyrábějí ze sušeného kaseinu (mléčné bílkoviny) a jelikož jejich další složky jsou práškové, mají delší trvanlivost. Jejich výroba, použití ani likvidace nezatěžuje přírodu, vodu ani lidské zdraví. Jsou bez zápachu, těkavých látek a dřevo může i po natření dýchat. Použití je jednoduché, nezanechávají tahy po štětci a dají se mezi sebou míchat. Při použití s podkladovým nátěrem je možné barvy nanášet i na lamino, dýhu nebo již lakovaný a lesklý povrch. Mléčné barvy svým minerálním složením zanechají matný povrch, který je vždy potřeba zafixovat nežloutnoucím šetrným lakem nebo voskem.

Trendy v údržbě dřeva

Současným trendem je přirozený vzhled dřeva. Proto jsou oblíbené oleje a vosky nebo oleje s přidaným voskem. Olej pronikne do struktury dřeva, chrání ho před působením vody, ale zároveň si zachová přirozený vzhled, pouze zvýrazní jeho strukturu. Oleje jsou exteriérové a interiérové. Nátěry olejem je potřeba každý rok zopakovat, jejich aplikace je však velmi jednoduchá.

PEČLIVÁ PŘÍPRAVA

Před ošetřením je nutné dřevěný povrch pečlivě připravit. Je třeba ho zbavit veškerých nečistot a prachu. Pozor na nerovnosti, zejména při natírání barvou mohou finální efekt rušit. Lze je vyrovnat pomocí tmelu. Opravovaná místa je nutné do hloubky zbavit nečistot, případně odmastit, po zaschnutí tmelu zatmelené místo opětovně přebrousit.

Připravila: Kateřina Nová
Foto: archiv firem

Datum vydání: 20. 8. 2019

Edit: