Vybíráte dřevěnou plovoucí podlahu? Poradíme, na co si dát pozor

Objevte výhody dřevěných plovoucích podlah, zjistěte, proč jsou tak oblíbené a na co si dávat pozor při jejich výběru.

Rychlá a snadná pokládka

Plovoucí podlaha není napevno spojena s podkladem. Leží volně a jednotlivé desky jsou k sobě připevněny pomocí zámkových spojů, které se dají v případě potřeby opětovně rozpojit. Jde o způsob pokládky, který se využívá především při instalaci laminátových a vinylových podlah, čím dál častěji se s ním však setkáváme i při montáži podlah ze dřeva.

Je to především díky jednoduché instalaci, která nezabere moc času a nevyžaduje žádné výraznější zásahy. Podklad pro dřevěnou plovoucí podlahu většinou nemusí být tak precizně upraven jako při lepení, a pokládku navíc zvládne i šikovný laik, takže často ani není nutné volat profesionála. Podobně jednoduchá je také demontáž a případné opravy.

Plovoucí podlahy jsou proto velmi oblíbené při rekonstrukcích. Úpravy interiéru vám však nezjednoduší jen snadnou a rychlou pokládkou – vyrábí se totiž v různých tloušťkách, takže si můžete vybrat takovou, která do místnosti perfektně sedne. Většina produktových řad je navíc poměrně tenká, což je právě při rekonstrukci velká výhoda.

Dalším plusem je, že dřevěnou plovoucí podlahu je většinou možné instalovat i na vodní nebo fóliové podlahové topení, a navíc ji můžete začít používat ihned po pokládce.

Vyplatí se dát pozor na…

Pokud už si v živých barvách malujete, jak se dřevěná plovoucí podlaha bude ve vašem interiéru vyjímat, ještě zadržte. Existuje totiž pár detailů, které si při výběru musíte pohlídat.

Pro plovoucí pokládku se nejčastěji používají třívrstvé dřevěné podlahy. Jak už název napovídá, jde o podlahové krytiny složené ze 3 vrstev. První z nich je nášlapná, vyrobená z ušlechtilého dřeva, další dvě pak zajišťují stabilitu. Díky tomu je podlaha odolnější vůči změnám klimatu v místnosti a nemá tendence se srážet nebo roztahovat. Právě taková konstrukce je pro instalaci plovoucím způsobem vhodná. Pokud tedy narazíte na firmy, které nabízejí instalaci masivní podlahy plovoucím způsobem, zpozorněte – většina odborníků totiž takový postup nedoporučuje.

Ohlídejte si také bodové zatížení podlahy. Pokud v místnosti plánujete extrémně těžký nábytek, případně předmět, který bude vahou intenzivně působit na určitou část podlahy, jako například piáno, zkonzultujte své rozhodnutí instalovat plovoucí podlahu s profesionálem.

Výhody dřevěných plovoucích podlah už znáte a víte, na co si dát při výběru pozor. Teď už tedy nezbývá nic jiného, než načerpat inspiraci a začít pátrat po ideální produktové řadě a designu. Najděte tu pravou na e-shopu INPARKET!

Komerční prezentace

Datum vydání: 10. 4. 2021

Edit: