Odšťavňovače a sušičky pro zpracování letní úrody
Bohatá úroda ovoce a zeleniny je snem každého zahrádkáře, co ale s přebytky, které nestačíte zkonzumovat čerstvé? Z rybízu, jahod i borůvek můžete připravit osvěžující džusy. Jablka, rajčata nebo houby lze zase usušit.
Ovoce a zeleninu, kterou jste vypěstovali, můžete zužitkovat různě. Nejdůležitější samozřejmě je, aby vám a vaší rodině chutnalo. Samotné zpracování by ale mělo být co nejefektivnější a zachovat v plodech co nejvyšší množství vitaminů, minerálů a živin. Čerstvě sklizené ovoce je ideální na výrobu domácích šťáv, moštů či smoothie, s čímž vám pomůže odšťavňovač. Ne všechny jsou však stejně výkonné, rychlé a praktické na čištění. V zásadě existují dva typy odšťavňovačů – odstředivé a šnekové.

Lis na citrusy VitaStyle Citro s objemem 1 l odšťavňuje ovoce do skleněné karafy, kterou můžete použít i pro samotné nalévání nápoje. Přístroj má automatický start. Po zatlačení citrusu na hlavici spotřebiče se lis sám spustí. Jde rozložit a jednotlivé části mýt v myčce. 3 390 Kč, foto BSH domácí spotřebiče
Šnekové odšťavňovače
Někdy se setkáte i s pojmem hřídelové nebo závitové odšťavňovače. Obecně jsou pomalejší, ale zato tišší a výkonnější. Což znamená, že zvládnou dostat více tekutin z menšího množství plodů. Ty nejvýkonnější vylisují ze stejného množství až o polovinu více tekutiny než odstředivé odšťavňovače. Šnek si poradí také se získáváním šťávy z tvrdých surovin, jako je mrkev, okurka nebo třeba listy špenátu či hlávkového zelí. Hotový nápoj má plnější chuť a současně je hutnější a bohatší na živiny i vitaminy a nepodléhá tak rychle oxidaci. Pořizovací cena šnekových odšťavňovačů bývá sice většinou vyšší, ale vylisovaná šťáva je vzhledem k intenzivnější výtěžnosti vstupních surovin levnější. Vložené prostředky se vám tedy postupem času vrátí. Šnekové odšťavňovače se ještě dále dělí na horizontální a vertikální podle toho, kde mají umístěný závit. Vertikální se závitem nahoře se snadněji zanášejí, musí se proto častěji čistit, což znepříjemňuje jejich obsluhu. Horizontální se závitem dole zase mívají někdy potíže s lesními plody a peckovinami.
Odstředivé odšťavňovače
Jsou cenově dostupnější a oceníte na nich rychlou výrobu džusu, který vzniká pomocí odstředivé síly a propasírováním dužiny přes síto. Vesměs si poradí s odšťavněním všech plodů, vadí jim ale příliš měkké ovoce, bobule a peckoviny. Ty je třeba předem vypeckovat, ať už používáte jakýkoli typ odšťavňovače. Šťáva z odstředivky je vodnatější a může být i lehce zpěněná. Je určená k okamžité konzumaci, protože postupem času oxiduje a ztrácí chuť. Je proto rozumné přemýšlet i nad rozměry odšťavňovače. Velký typ má smysl pořizovat jen tehdy, když víte, že budete připravovat nápoje pro více lidí. Nevýhodou odstředivého odšťavňovače je vyšší hlučnost. Ve srovnání se šnekem se ale lépe čistí a jednotlivé díly jde většinou mýt v myčce. Vzhledem k tomu, že efektivita odstředivek není tak vysoká, produkují jako odpad poměrně velké množství mokré dužiny. Tu ale následně můžete použít do koláčů, salátů nebo třeba k výrobě pyré.
Sušičky ovoce a dalších potravin
Sušení je velmi šetrný a efektivní způsob, jak dlouhodobě uchovat živiny a vitaminy plodů bez přidání konzervačních látek. Nakrájet a nasušit můžete téměř vše, co vám vyrostlo na zahrádce včetně bylinek. Sušičku oceníte i v případě, že jste vášnivými houbaři. V některých typech sušiček můžete sušit i maso nebo těstoviny, případně vyrábět vlastní müsli tyčinky, ovocné rolky a zeleninové chipsy. Jestliže máte zahradu, vyplatí se pořídit si velkokapacitní sušičku se zhruba 10 pláty. Zaleží ale také na jejich velikosti. U některých sušiček jdou pláty i postupně dokupovat. Sušičky se vyrábějí jak z plastu, tak nerezu. Plastové bývají levnější, ale je otázka, do jaké míry jejich soustavné zahřívání prospívá potravinám. Kromě toho vám také budou sloužit kratší dobu než ty nerezové. Sušičky se rozdělují do tří základních kategorií na kulaté, čtverhranné a infra.

Sušička ovoce SFD 6500WH má 5 přednastavených sušicích programů a 6 vyjímatelných plastových plat. Disponuje technologií horizontálního proudění vzduchu. Teplotu sušení je možné regulovat v rozmezí 35 až 75 °C. Celková sušicí plocha má 0,59 m². Tato sušička s digitálním displejem se po skončení sušicího programu sama vypne. 3 799 Kč, foto sencor.cz
Kulaté sušičky
Motor mají většinou ve spodní části a horký vzduch pak proudí odspodu nahoru, což může vést k nerovnoměrnému rozložení tepla. Potraviny ve spodních patrech jsou pak vysušené rychleji než ty v horních. To znamená, že někdy musíte sušičku vypnout, všechna patra vyndat, prohodit jejich pořadí a znovu je do sušičky naskládat. U vlhčích potravin, jako je ovoce, se může v krajním případě stát, že šťáva bude odkapávat do motoru a znehodnotí ho. Výhodou v porovnání s hranatými sušičkami je naopak jejich nižší hmotnost.
Čtverhranné a infra sušičky
Cirkulace tepla je u nich rovnoměrnější, protože topicí těleso bývá zpravidla na boku. Není tak nutné během sušení přehazovat jednotlivé pláty. Infrasušičky napodobují přirozené sluneční paprsky. Potraviny v nich se usuší rychleji a zachovávají si větší obsah živin a vitaminů.
text Lenka Kašparová
foto se souhlasem firem Sencor, BSH domácí spotřebiče, Gorenje, Electrolux , Philco, Catler, Concept, Tescoma, Mámedoma
Datum vydání: 7. 9. 2025