Vinařská sezona
Ušlechtilé nápojové sklo, elegantní chladiče či dekantéry a další pomůcky vám umožní lépe vychutnat oblíbené víno.
Během září probíhá vinobraní ve většině velkých i malých rodinných vinařství. Řada vyhlášených oblastí a proslulých moravských center, jako jsou Znojmo, Valtice, Velké Pavlovice nebo Mikulov na Pálavě, pořádá tradiční vinařské slavnosti, kam mohou milovníci ušlechtilého nápoje zavítat a zhodnotit, jak se letošní rok z hlediska úrody a kvality vydařil. Ale i v Čechách lze najít místa patřící oslavám vína, například Mělník, Litoměřice či Velké Žernoseky. V hlavním městě můžete navštívit třeba Vinohradské vinobraní, vinobraní na Vinici sv. Kláry v Praze-Troji nebo v Královské zahradě na Pražském hradě či Svatováclavské vinobraní u Villy Richter. Spoustu inspirace a také mnoho dalších tipů na podobné akce najdete i na webu Kudy z nudy.

Sklenice na šampaňské z řady Golden Twenties s objemem 400 ml připomenou noblesní atmosféru první republiky. 249 Kč, Butlers
Pro větší požitek
Abyste si kvalitu oblíbeného nápoje co nejlépe vychutnali, poslouží kromě pořízení osvědčené značky i další náležitosti. V první řadě jsou to vhodné skleničky. Znalci rozlišují podle tvaru sklenice vhodné na bílé víno, červené víno, šampaňské a další na likéry, koňak nebo whisky. Kromě tvaru, který pomůže rozvinout chuť a vůni, jsou pro lepší požitek vhodné sklenice z čirého skla, umožňující vnímat i jeho barvu. Proto se různě zbarvené nebo historické lesní sklo k servírování vína příliš nehodí. K rozvinutí chuti a „vydýchání“ vína před podáváním se používají různé karafy a dekantéry, případně provzdušňovací nálevky. K udržení vhodné teploty poslouží chladiče či chladicí manžety.
text Dita Fingerlandová foto archiv firem
Datum vydání: 5. 10. 2025