Milujete podzim? Pusťte ho domů!

5

Lampa Turban s listy za 176 euro, design Catherine Laurens. www.alittlemarket.com

„Listí žloutne, poletuje,“ pravil v dávných čítankách básník. Platí i to, že „…po strništi vítr duje“. Vzduch je průzračný, slunce ještě umí hřát, babí léto je prostě krásné. A pak najednou příroda vybuchne barvami, o kterých se vám ani nezdá.

Žluté konkurují oranžová s rudou, jasná červeň se mísí se zbytky zeleně a nastupující hnědí, trumfem je čirá bleděmodrá obloha, bonusem nadýchané bílé obláčky, a navečer vše dotvoří šedofialové stíny. A co s tím vším v bytě? Soustřeďte se na listí, na jeho tóny, barvy, je to nejvyšší rafinovanost přírody, která chce naposledy zahřát a potěšit oko. A vy, protože jste myslící lidské bytosti, si tento záchvěv, který příroda zopakuje zase až za rok, můžete usadit pevně v bytě. Provede vás dny, kdy venku barvy zmizí, a déšť všechno spatlá do fádní hnědi. Teple žluté i oranžové křeslo, červená pohovka či výrazné povlečení v tónech podzimního listí budou navíc vítanými solitéry po celý rok, vždycky splní úlohu rozjasňovatele vašeho interiéru a budou stejně vhodně jako v přírodě doplňovat dřevo. A chcete-li být doslovní, pořiďte si něco s listnatým dekorem. Ať už jsou listy věrnou kopií těch pravých či jen lehkou stylizovanou nápodobou, působí dobře a stejně dobře se na ně dívá, ba i pod nimi leží.

1

2

3

Seveřané to s přírodou umějí. Značka Marimekko (vlevo a dole) často využívá rostlinné motivy. Smělé kombinace výrazných barev interiéru svědčí, ale nesmíte to zase moc přehnat. Prodává Designor.

4

Podobně dokáže využít přírodního dekoru také IKEA. Pohodlné křeslo Stockholm dostalo oblečení z listí, stojí 8990 Kč. Listy najdete i na porcelánu Överens, který má různé jemné barevné tóny a byl navržen do série k jednobarevné kolekci Far grik , se kterou se dobře kombinuje.

6

7

 

9

Jemná žlutá je jednou z variant pokrývky lavice Ruché značky Ligne Roset. Obchod najdete v Praze v Ječné ulici. Polštář od IKEA, stromky Andreas Engesvik Stokkeaustad

8

10

11

Zelené tóny ani při přebarvování z přírody nezmizí, často je doplňují různě syté či bledé tóny citrónové žluti. Obě tyto barvy v bytě sehrávají dobrou a žádoucí roli. Rozjasňují a prosvětlují prostor, povzbuzují dobrou náladu.

12

Textil GURINE, IKEA

13

Dřevo rovná se teplo i bez listí. Šedé a hnědé tóny z podzimu vynechat nejde, ředí na snesitelnou míru barevnou explozi. Ke stolku Sulivan (značka Minotti, nabízí Stopka) se hodí medová (křeslo Munna).

14

Datum vydání: 1. 11. 2015

Edit: