Atelier RAW: Syrový půvab architektury

Dnes vám rozhodně nepředstavujeme žádné nováčky: Brněnská kancelář RAW získala několik Grand prix Obce architektů, ocenění Stavba roku Jihomoravského i Severomoravského kraje, Interiér roku, Českou cenu za architekturu a dokonce Stavbu roku Slovenska.


Atelier RAW

Architektonickou kancelář RAW založili již v roce 1990 brněnští architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla. Název ateliéru lze vykládat nejen jako zkratkové slovo, které spojuje příjmení obou zakladatelů, nýbrž také v mnohoznačném anglickém významu:
RAW = (ró) syrový, surový (v přírodním stavu), neředěný, nezkušený, „zelený“, krvavý, nezahojený, otlačený, odřený, opruzený, bolavý (řezavě), sychravý.
„Náš ateliér zajišťuje komplexní projektovou činnost: od přípravy a koncepce návrhů přes jejich projednání a vyhotovení prováděcích projektů až po autorský dozor, včetně inženýrské činnosti. Během své existence řešila kancelář vše: velké urbanistické celky, návrhy jednotlivých budov, interiéry i architektonický detail. Mezi zásadní realizace patří Polyfunkční objekt Dorn v Brně, kulturní centrum Semilasso, HaDivadlo, autobusové nádraží a Billa v Litomyšli, rekonstrukce náměstí Zelný trh a Joštovy třídy v Brně, náměstí v Trenčíně, Ostravě, Jeseníku či Šternberku, brněnská ulička Václava Havla, kavárny Onyx, Blau a Placzek, rekonstrukce vily Tugendhat či vily Münz. Významné jsou i realizace v oblasti scénografie (Národní divadlo v Praze, Brně a Bratislavě). Dnes však představujeme tři soukromé objekty určené k bydlení.“
www.raw.cz


Vila nad přehradou

foto Bořivoj Čapák

Krásný dům na krásném místě…
Ano, vila je situována na západním svahu brněnské přehrady a nabízí nádherný výhled na její vodní plochu. Ze tří stran je obklopena stávajícími zahradami a lesem. Podél spodní, západní strany pozemku vede veřejná komunikace.

Ta vila se vypíná nad hrází opravdu hrdě! Jde o novostavbu?
Jde o razantní přestavbu původní, mírně funkcionalizující vily, která pravděpodobně měla spojitost právě se stavbou hráze, neboť například příjezdová cesta byla vydlážděna kostkami používanými pro testování pevnosti betonu. Samotný dům je koncentrován do podoby jednoduchého kubusu s centrální vstupní halou, jež prochází napříč celým objektem, a jedním středovým schodištěm, které propojuje všechna tři podlaží.

Obytné centrum domu tvoří střední podlaží, že?
Ano, je to vlastně přízemí. Kromě vstupní haly a technického i hygienického zázemí se zde nachází především velkorysý obytný prostor, otvírající se širokou prosklenou stěnou směrem na terasu s výhledem na přehradu a lesní horizonty na západě. Impozantní výhled je umocněn použitím maximálně subtilních okenních profilů, které jsou posuvné a ukotvené do velkoformátové travertinové dlažby. Těžiště obytného prostoru tvoří kachlová kamna – výrazný hranol se zaoblenými hranami v tmavě červené lesklé barvě.

Chloubou domu je ovšem také schodiště…
Z přízemí vede do patra travertinem obložené schodiště se sofistikovanou linií madla z bílého masivního mramoru, umístěného na plné stěně zábradlí. Průmět křivky schodiště do spodní podpůrné stěny pak vytváří až barokizující momenty a překvapivé světelné kompozice. Centrální hala v patře s kruhovým světlíkem umožňuje vstup do čtyř ložnic a dvou koupelen, které tvoří soukromou zónu.

To suterén se v západním svahu otvírá přímo do zahrady!
V podzemním podlaží jsou umístěny technické a společenské prostory v návaznosti na terén a dřevěnou terasu, která má vazbu na příčně umístěný venkovní bazén. V zahradě byly ponechány některé původní dřeviny a dosázeny ovocným sadem.

Vizitka domu
Místo stavby: Brno-Kníničky
Autoři projektu: Tomáš Rusín, Ivan Wahla
Spolupráce: Markéta Koláčná
Dokončení realizace: 2020

 


Rodinný dům v Jundrově

Rodinný dům v Jundrově, foto Bořivoj Čapák

Pozemek pro tento jednopodlažní rodinný dům je situován ve svažitém terénu. Dům má vstup ze severovýchodní strany. Dispozice je symetrická podle osy probíhající středem velkého centrálního obytného prostoru. Po jeho stranách jsou umístěny kuchyně a pracovna. Všechny tyto tři prostory mají přímý výstup na terasu. Důležitým prvkem řešení dispozice je možnost průchodu podél prosklené stěny a také možnost tyto průchody pomocí posuvných stěn uzavřít. Obytný prostor má ve stropě navržené bazilikální osvětlení z východní strany. V zadní části domu jsou umístěny tři ložnice, šatny a koupelny. Interiér byl navržen pro celý dům s akcentem na jednolitost, které bylo dosaženo užitím dubových dýh v kombinacích s dubovým masivem. Garáž je navržena mimo dům, zapuštěná do terénu ve spodní části pozemku.

Vizitka domu
Místo stavby: Brno-Jundrov
Autoři projektu: Tomáš Rusín, Ivan Wahla, Bořivoj Čapák
Dokončení realizace: 2015

 


Obnova vily v Černých Polích

Vila Černá Pole, foto Bořivoj Čapák

Vila situovaná ve stejné ulici jako vila Tugendhat byla původně realizována v roce 1948 a nese v sobě stopy již mírně klasicizujícího funkcionalismu poválečných let. Jejím majitelem je milovník kvalitní předválečné architektury, a proto byla vila obnovena především se snahou o zachování autentických prvků, které vyjadřují původní charakter domu – buližníkové zdivo soklu, prejzové tašky na atice ploché střechy, kastlová okna, hladká bílá fasáda. Pro zachování původního charakteru se zimní zahrada a francouzské okno do zahrady obnovovaly v tenkých atypických ocelových profilech. Hlavní obytný prostor se vyznačuje zajímavým prostorovým plánem se zvýšenou intimnější částí pro oddělené posezení u zimní zahrady. Do tohoto prostoru byl navržen nábytek na míru a vestavěn nový krb, obložený deskami ze zlatého travertinu. Komorní zahrada byla nově osázena vzrostlými stromy a vymezena ocelovým plotem na podezdívce z teraca, který navazuje na formu oplocení typického pro Brno 30. let 20. století.

Vizitka domu
Místo stavby: Brno-Černá Pole
Autoři projektu: Tomáš Rusín, Ivan Wahla, Bořivoj Čapák
Dokončení realizace: 2013

 

 

text Vít Straňák foto Bořivoj Čapák

Edit: