Chalupa mezi kopci a kopečky

Chalupa na Vysočině reprezentuje zdařilou kombinaci venkovského stavení postaveného v období první republiky a moderního bydlení. Potkali jsme zde respekt ke starému, který ale nikterak neznemožňoval současný způsob života. Žádný skanzen.

Majitelé žijící v moravské metropoli mají k Vysočině dlouholetý vztah. Zamilovali se do tamních lesů, kopců a kopečků a ty jim na oplátku poskytují ideální podmínky k jejich bohatým sportovním aktivitám.

3

Přestože dřevěná veranda působí, jako by tu byla odjakživa, je nově přistavěná. Slouží jako zádveří, kde se členové rodiny přezouvají a odkládají svršky.

2

Pohled na zrekonstruovanou chalupu s přístavbou. Sjednocujícím prvkem původní a nové části objektu je titanzinkový plech, který byl obsazen do role krytiny a fasádního obkladu.

NA STATKU I V CHALOUPCE 
Zrekonstruovaná chalupa není prvním objektem, který manželé na Vysočině přestavěli. Před lety zde koupili a zrekonstruovali rozlehlý statek. „Jeho provoz ale byl náročný, co se týče financí i údržby. Neposkytoval nám odpočinek, naopak nás vyčerpával, a proto jsme ho prodali,“ vypraví majitelka. Nejprve s manželem neměli v úmyslu pořizovat si jiný rekreační objekt. Říkali si, že alespoň budou více cestovat. Časem se ale rozhodli, že si na Vysočině přece jen najdou jiné, tentokrát menší stavení, kam by mohli z města utíkat za pohodou. „Měli jsme štěstí. Zastavil se u nás známý a informoval nás, že byl u přátel, kteří prodávají hezkou venkovskou chalupu, a tak jsme se tam jeli podívat,“ vzpomíná investorka. Když si manželé chalupu prohlédli, bylo jim jasné, že se z nich opět stanou chalupáři.

1

Kuchyňskou sestavu navrhla architektka a nechala ji vyrobit na zakázku.

4

Příjemnou atmosféru babičkovských časů se podařilo vytvořit pomocí starého stolu, replik špaletových oken, záclonek z ručně vyráběné krajky a dalších doplňků.

 

SEZNÁMENÍ PŘES INTERNET 
„Chalupa byla udržovaná, ale náš standard byl přece jen někde jinde,“ vysvětluje majitelka, proč se s manželem rozhodli, že přistoupí k razantní rekonstrukci objektu. O vypracování projektu požádali architektku Annu Novou. Seznámili se přes internet, přesněji díky internetu. Majitele na iDNES zaujala chalupa rekonstruovaná podle projektu zmíněné architektky. Shodou okolností šlo o návštěvu chalupy, kterou tento portál převzal z našeho časopisu. Majitel na článek upozornil manželku, které se zrekonstruovaný objekt rovněž zalíbil, a tak architektku kontaktovali. „Na realizacích paní architektky se mi nejvíce líbí, jak dokáže skloubit staré s novým. Ale sedli jsme si i lidsky. Respektovala naše přání a názory. Dokázala vycítit, co člověk má rád. Já dostala nápad a ona moji myšlenku dotáhla do detailu, aby ji šlo realizovat. A navíc je stejně jako my z Brna,“ říká majitelka s úsměvem.

CO SE MĚNILO 
„Šlo o klasickou venkovskou chalupu, jaké se za první republiky stavěly. Rekonstrukcí se ale hodně změnilo. Obvodové stěny a podlahy se zbavily vlhkosti, objekt dostal novou fasádu. Vyměnila se okna – stará špaletová byla nahrazena přesnými replikami, které působí dokonale autenticky. Objekt má i novou střechu a fasádu a proběhly i další stavební úpravy,“ přibližuje architektka některé kroky přestavby. To však není všechno. Aby se do domu vešly všechny potřeby a přání majitelů, bylo třeba značně rozšířit jeho obytnou plochu. To se provedlo dvěma způsoby. Prvním byla přestavba půdy v obytné podkroví. Další metry obytné plochy se pak získaly v nové přístavbě – dřevostavbě. Vyrostla na místě nevzhledného přístavku, který byl zbourán. Přestože nově přistavená část objektu je postavena jinou technologií, má jiný architektonický styl než původní chalupa, obě části stavení si neubližují, působí organickým dojmem. Jednotícím prvkem je například materiál střech – titanzinkový plech. „Původně jím měla být obložena i celá fasáda přístavby. Investoři se toho ale obávali, tak jsme na fasádě přístavby nakonec zkombinovali plech s omítkou,“ říká architektka. K domu byla přistavěna ještě malá dřevěná veranda, která vyhlíží, jako by tu byla odjakživa. „Tu jsem si vymohla já, potřebovali jsme zádveří, kde bychom odkládali boty a svršky,“ vysvětluje majitelka. V přízemí se provedly i menší dispoziční změny související s propojením obou částí domu.

5

Na půdě přestavěné na obytné podkroví jsou dvě ložnice. Trámy natřené na bílo je příjemně prosvětlují.

6

7

SOUČASNÁ DISPOZICE
Po přestavbě a přístavbě se ze staré chalupy stal objekt, který poskytuje čtyřčlenné rodině dostatečný prostor k odpočinku i setkávání s přáteli. Do domu je přístup dvojími vchodovými dveřmi. Prvními se vstupuje do verandy, druhými na protější straně do přístavby. Na verandu navazuje chodba. Po její pravé straně je chodbička spojující obě části domu, za ní pak dveře do koupelny s WC. Na protější straně je situovaná kuchyň propojená dvoukřídlými dveřmi s obývacím pokojem. Na konci chodby jsou ještě dveře do ložnice. Pod spojnicí obou pater v podobě točitého dřevěného schodiště je vchod do sklepa, který by se časem měl proměnit ve vinný sklípek. Přestavěné půdní prostory se využívají jako dvě ložnice, prostorná koupelna s WC a sklad. V nově přistavené části je situována místnost s krbem. Slouží především k posezení s přáteli. V přístavbě se ještě nachází sklad dřeva a sauna, se kterou se v projektu původně sice nepočítalo, ale majitelé ji často využívají k relaxaci.

9

Točité dřevěné schodiště je natřeno červenou barvou, která se postupně ošoupává. Schodiště již nevypadá jako nové, což je v tomto případě žádoucí.

10

Obložení v dolní koupelně je natřeno stejnou barvou jako schodiště.

11

Koupelna v podkroví: stolek s umyvadlem je vyroben ze staré postele, která se našla při vyklízení půdy.

NEJPŘÍJEMNĚJŠÍ ETAPA 
Za nejpříjemnější část rekonstrukce označuje majitelka zařizování chalupy. Kromě na zakázku vyrobené rustikální kuchyňské sestavy, kterou navrhla Anna Nová, většina vybavení a doplňků již hodně pamatuje. Majitelka, často s architektkou, je objevila v některém z bazarů. Své poklady vydala i půda, jejíž vyklizení podle slov majitelky představovalo pěkně tvrdý oříšek. Ale vyplatilo se. Našel se zde např. dřevěný houpací kůň nebo staré postele, ze kterých se vyrobil stolek do koupelny v podkroví. „Tady jsme měli opět štěstí. Podařilo se nám najít pána, který ze starého nábytku vyráběl nový. Vždy, když jsem přišla k němu do dílny, koupila bych všechno, co tam měl,“ vypráví majitelka a dodává: „Stejně tak se mi podařilo na Vysočině objevit továrnu, kde vyrábějí paličkovanou krajku. Většina výroby jde na vývoz, něco tak hezkého v našich prodejnách už nenajdete. I paní architektka se ptala, kde jsem ji koupila. Ušila jsem z ní závěs. Hodí se k ručně háčkovaným záclonám.“ V chalupě se realizovala řada nápadů samotné majitelky. Například schodiště je natřeno červenou barvou, která se bude postupně ošoupávat a schodům tak přibudou v tomto případě žádoucí „křížky“.

12

Hlavní místností v přístavbě je klubovna, umožňuje posezení s přáteli a zprostředkovává kontakt se zahradou.

13

BEZ ŠPETKY ADRENALINU 
Majitelé měli spolehlivého dodavatele, na kterého se dalo spolehnout, a tak se z přestavby nestala adrenalinová záležitost, jak to v těchto případech často bývá. Dnes již v rekonstruované chalupě bydlí dva roky. Dokonce i Vánoce zde prožili. Na otázku, zda by dnes udělali něco jinak, majitelka odpovídá: „Nic bych neměnila, jsme spokojeni. Teď už jen dolaďujeme, kde a jaké bude zrcadlo. Nechceme nic uchvátat. Posledním krokem bude zahrada. Ta by měla být venkovská, plná barev. Už mi kvetou kosatce, tak ještě pivoňky, levanduli a další kytky, aby zahrada byla veselá,“ plánuje majitelka.

8

Ing. arch. Anna Nová (1976) 
Vystudovala FA VUT v Brně. Praxi absolvovala v architektonické kanceláři ArchDesign, kde se zabývala také navrhováním nábytku a tvorbou interiérů. Byla spoluzakladatelkou interiérového studia Raan Atelier, kde působila pět let. Nyní má vlastní kancelář NovaDesign, zaměřenou na návrhy rodinných domů a interiérovou tvorbu. Zajímají ji netradiční kombinace moderních interiérů se starožitnými solitéry nebo naopak vkládání moderních prvků do historických prostor. 
Kontakt: tel.: 777 811 338 nova@novadesign.cz www.novadesign.cz

Edit: