Dům se soudobým dvorem

Jak má vypadat bydlení na vesnici ve třetím tisíciletí? Tuto otázku si položili architekti Tomáš Bindr a Jan Zelinka, když stáli před úkolem navrhnout rodinný dům v nově vznikající ulici na okraji obce na severní Moravě. Odpovědí je dům, jehož centrem je venkovní a zároveň vnitřní obytný prostor.

Architekti vycházeli z toho, co je podle nich charakteristické pro původní způsob bydlení na vesnici. „Neodmyslitelnou součástí byl dvůr,“ vysvětlují. „Na něm pobíhaly bosé děti spolu se zvířaty, pralo se tu prádlo, pořádaly se zabíjačky… Ze dvora byla přístupná obydlí lidí i zvířat, vcházelo se odtud do stodol či sýpek. Dvůr byl prodloužením vnitřních prostorů, a zároveň byl spojnicí mezi soukromím obyvatel a veřejným životem obce.“

3

Kombinace pultové a rovné střechy dodává domu dynamiku.

2

Dům je v ulici poslední, může si proto dovolit velkoplošné prosklení s dalekým výhledem.

1

INSPIROVÁN TERÉNEM I OBILÍM
Koncept dvora vyhovoval i tomu, aby obyvatelé domu měli dostatečné soukromí, a přitom si mohli užívat výhledů do okolí, zejména na „všudypřítomné ‚van goghovské‘ ve větru se klátící obilí,“ jak říkají autoři. Dům si objednal manželský pár, který si hledal nové bydlení poté, co děti vylétly z hnízda. A protože jejich syn měl výborné zkušenosti ze spolupráce s Tomášem Bindrem, oslovili ho také. Jeho úkolem bylo navrhnout „výrazově, dispozičně i konstrukčně jednoduchý rodinný dům s maximálním využitím potenciálu místa, v němž bude co nejvíce propojen exteriér s interiérem“. Potenciálem místa je zvlněný terén s výhledem do krajiny přes zmíněná vlnící se obilná pole. Kombinace pultové a rovné střechy vytváří také jakoby vlnu, otiskuje pohyb lánu, dodává domu dynamiku. Atypické zkosené nároží reaguje na trojúhelníkový tvar pozemku. Výškový rozdíl asi jednoho metru v délce domu je vyrovnán konzolou na ocelových sloupech.

Vizitka domu
Dům ve Slavkově u Opavy
Autoři: Ing. Arch. Tomáš Bindr, Ing. Arch. Jan Zelinka, Atelier 38
Zastavěná plocha: 213,4 m²
Užitná plocha: 164 m²
Atrium a parkovací stání: 56,6 m²
Konstrukce: zdicí systém Porotherm, sloupy z ocelových profilů HEB
Střecha: jednoplášťová nevětraná, konstrukce ploché střechy je tvořena železobetonovou deskou, pultová je dřevěná, nad atriem a parkovacím stáním stříška z tvrzených skel osazených do hliníkových profilů
Fasády: vnější zateplení deskami z fasádního polystyrénu tl. 200 mm, silikonová omítka, v atriu odvětrávaná fasáda s obkladem z neupraveného modřínového dřeva
Výplně otvorů: dřevěná eurookna s izolačními dvojskly, posuvné prosklené panely s výklopně-posuvným systémem, předokenní hliníkové žaluzie
Vytápění: podlahové teplovodní, plynový kondenzační kotel, krb s krbovou vložkou

4

5

6

ŽIVOT KOLEM DVORA 
Úkol architektů byl ztížen tím, že rodinný dům byl navrhován jako první v okolí. „Mělo zde být postaveno asi deset dalších domů, nevěděli jsme však, jak budou vypadat, jak budou situovány, zda budou jednopodlažní či patrové,“ vysvětluje Tomáš Bindr. „To podpořilo naši myšlenku vytvořit dům s atriem – dvorem. Dům je tvořen dvěma hmotami propojenými venkovně-vnitřním prostorem krytého stání a atria. Většinou svých vnitřních prostorů se otevírá do dvora. Interiér je pohledově krytý zvenku a zároveň je dostatečně prosluněn.“ Do domu se vchází po nástupní rampě, vedle níž je kryté parkovací stání. Od atria je tato část oddělena prosklenou vstupní halou. Dům tak nabízí průhled od severovýchodu k jihozápadu, od ulice do polí a naopak. Atrium částečně zastřešené průhledným bezpečnostním sklem je součástí jak vnitřního, tak venkovního prostoru. Může se uzavřít venkovními žaluziemi stejnými jako na prosklených plochách obýváku a ložnice a je z něho rázem další intimní obytný prostor. Tři akáty rostoucí přímo v atriu ho naopak přibližují zahradě. Prosklená špice obývacího pokoje ještě více spojuje atrium s exteriérem. Dům je naštěstí poslední v ulici, takže výhled do polí snad zůstane i do budoucnosti zachován.

7

Zkosené nároží obývacího pokoje tvoří lepený spoj dvojskel. Výhled je tak zcela nerušen.

8

Jídelna je od obývacího pokoje oddělena bílou nábytkovou stěnou a proskleným trojúhelníkovým průhledem pod zkoseným stropem.

ODDĚLEN I SPOJEN 
Dvůr a kryté stání dělí dům na společenskou a klidovou část. Společenská – obývací pokoj, kuchyň s jídelnou a pracovna – je kryta pultovou střechou. Zkosení interiér oživuje, větší výška místností mu přidává na vzdušnosti. Jednotlivé místnosti společenské části jsou odděleny lehkými, na míru vyrobenými nábytkovými stěnami a prosklenými trojúhelníkovými průhledy pod šikmým stropem. Celý prostor je tak vzájemně propojen. Prosklená špice pak jako by vrůstala do atria i do polí, díky lepenému spoji zde nic nebrání výhledu. Téměř nerušené je i spojení s atriem, podél něhož je souvislá stěna z velkoformátových pevných a posuvných skleněných tabulí přerušená jen několika subtilními ocelovými sloupy. Vestavěný nábytek a kuchyňskou linku navrhovali autoři projektu. Majitelé domu si interiér dotvořili tak, aby zůstalo dominantní spojení s atriem. Proto je i barevnost velmi umírněná, převažuje bílá v kombinaci s šedou, výrazná je tmavá dřevěná podlaha.

9

10

Stěny směrem do atria tvoří velkoformátové posuvné a pevné skleněné panely.

CIHLY A DŘEVO 
Dům je zděný, zvnějšku omítnutý, zevnitř však působí jako dřevostavba díky tomu, že dvůr a kryté stání jsou opatřeny dřevěným modřínovým obkladem a „stropní“ konstrukcí z lepených smrkových vazníků. Vytápění je podlahové, zdrojem tepla je kondenzační plynový kotel. Neaspiruje na zařazení mezi mimořádně úsporné domy, jak vysvětluje Tomáš Bindr: „Rodinný dům není primárně o tom, zda šetří energie, zda je pasivní. Lidé si staví domy především proto, aby měli zahradu, propojení s venkovním prostorem… Na tepelněizolační parametry se zapomínat nesmí, ale člověk by se proto neměl stát otrokem domu, respektive technologií, kterými je ve snaze o úspory energií přeplněn.“

11

Ing. arch. Tomáš Bindr (*1973) 
Studoval matematiku a fyziku na Slezské univerzitě v Opavě a architekturu na VUT v Brně. Působil v architektonických studiích ARCHE´S a T atelier. Od roku 2003 pracuje v Atelieru 38. Od roku 2007 působí jako pedagog na Technické univerzitě Vysoké školy báňské v Ostravě.

12

Ing. arch. Jan Zelinka (*1971) 
Studoval architekturu na VUT v Brně. Zakládající člen architektonické kanceláře Atelier 38, od roku 2007 vyučuje na Technické univerzitě VŠB v Ostravě. Atelier 38 se zabývá návrhy rodinných a bytových domů, občanských a průmyslových staveb i urbanistickými projekty. Získal ocenění v několika prestižních architektonických soutěžích, například za výstavbu vícegeneračních bytů v Praze-Šeberově, za polyfunkční dům na nám. Svobody v Brně a za humanizaci fasád domů na Dolním náměstí v Opavě. V roce 2009 získal cenu Grand Prix v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje, cenu Dům roku statutárního města Ostravy a Olbrichovu cenu za novostavbu rodinného domu s ordinací v Opavě. Rodinný dům ve Slavkově získal v roce 2012 Hlavní cenu v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje a Opavskou cenu J. M. Olbricha, v roce 2013 získal Zvláštní cenu CSI a cenu programu POROTHERM DŮM Wienerberger v soutěžní přehlídce Brick Award – Cihla v 21. století.

Kontakt: Atelier 38 Solná 13, 746 01 Opava tel.: 553 626 224, 774 383 383 www.atelier38.cz

Edit: