Dům se světlíkem

Byť je touha po světlém prostoru, vzdušnosti a propojení s přírodou vlastní snad každému, kdo si pořizuje nový dům, ne vždy se ji podaří dokonale naplnit. To však nelze říci o rodinném domě nedaleko Prahy, kde vás po vstupu zalije světlo shora a přivítá strom.

Ocitnete se sice ve vstupní hale, ale díky tomu, že je od obytné části domu oddělena pouze skleněnou příčkou, stanete se okamžitě součástí velkorysého prostoru nadechujícího se směrem vzhůru i do stran. Cesta k vysněnému domu nebyla zcela snadná. Nejdříve si majitelé nechali navrhnout dům jinde, ale naštěstí se jim naskytla možnost zakoupit pozemek, který více naplnil jejich touhu být obklopeni zahradou se vzrostlými stromy. Návrh domu, bez interiérů, svěřili kamarádovi – architektu Martinu Tomášovi, který splnil jejich požadavky po domě maximálně otevřeném do zahrady, kde se v přízemí nachází i ložnice. Majitelé si totiž přáli mít přízemí připravené i pro budoucnost. V patře jsou proto umístěny dětské pokoje a pokoj pro hosty. Horní patro si tak nevyžádalo plnou plochu půdorysu, je uskočené a dům tak z exteriéru získal na vzdušnosti a subtilnosti. K návrhu a realizaci interiéru si majitelé přizvali architekty ze studia oooox.

Zděná klasika

Při rozhodování o tom, z čeho dům postavit, figurovala i dřevostavba. „Nakonec jsme se rozhodli pro léty prověřená řešení – cihlový dům a vytápění plynovým kotlem,“ vysvětluje majitel. „Ač jsme neusilovali přímo o pasivní dům, jsme s jeho energetickou bilancí velmi spokojeni. Dnes trochu litujeme, že jsme se včas nerozhodli pro řízené větrání s rekuperací tepla. V okamžiku, kdy jsme o něm začali uvažovat, již nebylo možné projekt pro potřebnou vzduchotechniku upravit.“ Pochvalují si však volbu podlahového topení, které mimo jiné umožňuje velkorysé prosklení do zahrady. A především terasu „zakousnutou“ do hmoty domu.

Originální schodiště

„Přestože jsme byli přizvání k designovému řešení interiéru, zaměřili jsme se nejprve na řešení dispozice. Zda nebylo potřeba udělat změny, které by interiéru pomohly,“ říká architektka Radka Valová. „V domě bylo navrženo uzavřené schodiště, protože si majitelé výslovně přáli, aby neústilo do obytného prostoru. To nám však přišlo líto, protože schodiště je vždy velmi originální prvek, který v interiéru krásně vynikne.“
Hledání možností, jak skloubit požadavek na oddělené schodiště, nakonec vyústilo v návrh prosklené stěny do obývacího pokoje a v designovou hříčku, kdy se schodiště tváří jako dvojramenné ústící na mezipodestu, avšak jen jedno z ramen je funkční. Druhé je vlastně policemi, odkládacím prostorem… A místo pod oběma rameny slouží jako knihovna. Z mezipodesty pak navazuje dřevěná lomenice se skleněným zábradlím. Schodiště tak vytváří pohledovou dominantu prostoru ještě zdůrazněnou světlíkem umístěným nad ním. Hala, která by jinak zůstala jen tmavým užitným prostorem, se tak stala ozdobou celého domu. „Občas, když nelze uklidit zablácené boty do botníku, přemýšlíme, zda nechybí nějaké oddělené zádveří… Na nic lepšího jsme však nepřišli, získaný efektní prostor vyváží drobné provozní potíže,“ uvažuje majitel.

Kolem jídelního stolu

Další významnou změnou v dispozici byl přesun kuchyně s jídelnou do centra domu s návazností na terasu. Obývací pokoj tak získal prostor pro umístění krbu a televize na obvodové stěně. Ložnice na opačné straně dispozice je od ruchu společenské části oddělena pracovnou.
Jednotnou podlahu v přízemí tvoří betonová stěrka, zajímavým prvkem je použití šalované stěrky na hlavní stěně obývacího pokoje a schodiště. „Vzhled betonu se dobře kombinuje s dalšími materiály,“ přibližuje Radka Valová. „Zvláště dřevěné kusy nábytku tak mnohem lépe vyniknou než na dřevěné podlaze. Navíc se skvěle udržuje, proto rádi volíme betonovou stěrku tam, kde obytný prostor navazuje na zahradu. A také v koupelnách, kde je hladký bezesparý povrch velmi praktický, jak na údržbu, tak realizaci. Nemusí se složitě řešit návaznost podlah a stěn či detaily obkladu kolem sanity.“ Interiér je laděn do šedých tónů v kombinaci s bílou a kontrastní dýhou wengé na vestavěném nábytku a schodišti. „Záměrně nevolíme příliš výrazné barvy, které se velmi rychle okoukají,“ dodává architektka. „Tmavé dřevo v kombinaci s běleným a neutrální barevnost je nadčasovou kombinací, která ani za deset let neuráží.“

Vizitka domu

Architektonický návrh: Ing. arch. Martin Tomáš
Interiér: studio oooox – Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Petra Sotonová, Ing. arch. Pavla Doležalová, Ing. arch. Pavel Kostka
Konstrukce: obvodové stěny Porotherm tl. 45 cm, kontaktní zateplení polystyrenem tl. 15 cm
Fasáda: hladká minerální omítka
Střecha: plochá, dvouplášťová
Okna: hliníková s izolačními trojskly
Podlahy: betonová stěrka, v patře dřevo a vinyl

Studio oooox

Specializuje se na návrhy a rekonstrukce rezidenčních interiérů.
„Cílem naší práce je navrhnout nezaměnitelný interiér podle zálib či profese majitelů. Děláme jen to, co umíme a co nás baví. Správným partnerem jsme pro toho, kdo chce navrhnout interiér bytu či domu nebo rekonstruovat rodinný dům,“ říká Ing. arch. Radka Valová, která ateliér zakládala společně s Jakubem Valou. Za více než deset let zrealizovali na 140 projektů.
Před třemi lety založili značku Loooox s designovými interiérovými doplňky, které osobně vybírají.

Ing. arch. Martin Tomáš

Absolvent FA ČVUT v Praze, člen dlouhodobě spolupracujícího volného sdružení architektů a autorizovaných inženýrů MATOMAS.CZ, které se zabývá návrhy staveb, technickým dozorem a projektovým managementem.

Text: Miloslava Perglová
Foto: Jaroslav Hejzlar

Edit: