EA architekti: Moderní elegance

Brněnský ateliér EA architekti tvoří už více než 10 let sehraný tým manželů Eichlerových, který se podle potřeby slučuje se specialisty jednotlivých profesí. To umožňuje individuální přístup ke každému úkolu a pečlivé zpracování architektonické studie vždy s modelem stavby. Své projekty si ateliér hlídá a za jejich nedílnou součást považuje také návrh interiérů.


EA architekti

Pod tímto názvem funguje společný ateliér Zdeňka a Evy Eichlerových od ledna 2010, ale založen byl již v roce 2007. Oba předtím stihli nejen absolutorium na Fakultě architektury VUT v Brně, nýbrž i architektonickou praxi, která se částečně překrývala (potkali se v renomované architektonické kanceláři Burian-Křivinka). Díky svým zkušenostem a spolupráci s okruhem specialistů dokáže ateliér spolehlivě plnit funkci generálního projektanta. Zpracovává všechny stupně dokumentace a zajišťuje rovněž inženýrskou činnost i autorský dozor. V portfoliu kanceláře EA architekti najdete územní studie a návrhy veřejného prostoru, veřejné stavby školské, kulturní i administrativní, průmyslové stavby a celky, stavby hromadné bytové výstavby, ale také individuální rodinné domy a vily. Právě z oblasti individuálního bydlení vybíráme tři ukázky.
ea-architekti.cz


V Klánovicích mezi stromy

V Klánovicích mezi stromy,

I když jde o novostavbu, vypadá, jako by mezi vzrostlými stromy byla odjakživa…
Ta novostavba nahradila původní dům na nárožní parcele rezidenční zástavby, která vznikala na rozlehlých zahradách v blízkosti klánovického lesa během minulého století. Záměrem skutečně bylo zachovat co nejvíce stávajících vzrostlých stromů. Dům je proto rozložen na jednotlivé provozní buňky, které jsou vkládány do prostoru zahrady mezi stromy. Vnitřní prostor jsme komponovali tak, aby do něj zahrada vstupovala (vrůstala) prosklenými plochami a stala se jeho součástí.

Jak je dům vyřešen dispozičně?
Vstupní zádveří ústí do zahrady na pobytovou terasu a odděluje technickou a obytnou část. Zázemí je tvořeno dvojgaráží, prádelnou, tělocvičnou a šatnou. V přízemí hlavní hmoty domu se nachází společenský prostor – kuchyně, jídelna a obývací pokoj. Odděleně je umístěn pokoj pro hosty či pracovna s přilehlou koupelnou. Na protilehlé straně leží ložnice, která má vlastní šatnu a koupelnu. Koupelna, šatna a protilehlá prádelna jsou prosvětleny světlíky. Do patra míří jen provozní buňka nad pracovnou. V ní jsou umístěny dva dětské pokoje, koupelna a šatna. Výhled do korun stromů rámují zdola zelené střechy nad přízemím.

Krása se snoubí s funkčností a vypadá tak jednoduše! A co řešení materiálů a barev?
Celý dům včetně vestavěných částí interiéru je v zemitých odstínech hnědé, černé, dubového dřeva, tmavého kamene a plechu. Okna jsou rámována masivními dřevěnými ostěními a vytvářejí živé obrazy výhledů do zákoutí zahrady.

Vizitka domu

Lokalita: Praha – Klánovice
Autoři projektu: Ing. arch. Zdeněk Eichler, Ing. arch. Eva Eichlerová
Spolupráce: Ing. Ivo Stolek (stavební část), Ing. arch. Veronika Dočekalová, Ing. arch. Vojtěch Marek
Projekt: 2017–2018
Realizace: 2021
Užitná plocha: 232 m2
Zastavěná plocha: 227 m2


Stupňovitý dům v Kudlově

Stupňovitý dům v Kudlově

Rodinný dům je situován v jižní lokalitě Zlína, v obci Kudlov-Záhumení. Stavební parcela se nachází na vrcholu kopce, jehož okolí je charakteristické výraznou terénní konfigurací s výhledem na Vizovické vrchy. Pozemek se rozkládá v koncové části ulice. Architektonický koncept vychází z kompozice tří vzájemně podobných prvků – kvádrů, které na sebe stupňovitě navazují v mírně svažitém terénu. Vnitřní prostory domu jsou definovány posunutím těchto hmot a jednotlivým úrovním jsou přiřazeny určité funkce. Nejníže se nachází vstup do domu a garáž, ve střední části jídelna s kuchyní a nejvýše obývací pokoj s navazující klidovou částí – ložnicemi, šatnou a koupelnami. V částečně podsklepené střední části je umístěna sauna s odpočívárnou a technické zázemí. Prosklená stěna v jídelně opticky propojuje schodišťový prostor od suterénu přes přízemí až do druhého podlaží. Ničím nerušené výhledy do krajiny z úrovně střechy daly dodatečně podnět pro nástavbu a dodávají této původně zamýšlené pracovně i další významy. Střecha je částečně využita jako pobytová terasa. Zahrada kolem domu je propojena s interiérem výstupy přes terasy před okny místností na jižní i severní straně.
Stavba je založena na železobetonových základových pasech, obvodové zdivo je provedeno z keramických tvárnic s kontaktním zateplovacím systémem. Stropní desky jsou železobetonové monolitické. Provětrávaný obklad fasády tvoří dýhované desky. Okna a dveře jsou hliníkové, vnitřní dveře dýhované jasanové. Podlahy jsou převážně dřevěné dubové, atypický vestavěný nábytek z jilmové dýhy, krbová a pracovní deska kuchyně ze žuly.

Vizitka domu

Lokalita: Kudlov-Záhumení
Autoři projektu: Ing. arch. Zdeněk Eichler, Ing. arch. Eva Eichlerová
Spolupráce: Ing. arch. Daniela Štefková
Projekt: 2008–2009
Realizace: 2013
Užitná plocha: 293 m2
Zastavěná plocha: 269 m2


Novostavba ve Škvorci

Dům na horizontu, Škvorec

Rodinný dům na rovné parcele s výhledem do krajiny, na okraji nesourodé vesnické zástavby, odkazuje na archetypy původních vesnických domů. Kompozice hmoty vyjadřuje různost i jednotu vztahů v rodině. Přáním investora byl domek se zahradou pro rodinu s malými dětmi. V přízemí se nachází zádveří, obývací pokoj, kuchyně, prádelna, ložnice se šatnou a přilehlá koupelna. Plocha obývacího pokoje je prosklenými plochami opticky zvětšena o dvě terasy na protilehlých stranách. V patře je každé křídlo obsazeno jedním pokojem. Ve schodišťové hale se nachází toaleta a technická místnost. Výraz domu je abstrahován, základní forma zůstává bílá, až na tmavé rámování oken v přízemí. V interiéru je na podlahách i vestavěném nábytku a nábytkovém schodišti použit přírodní bělený dub. Stěny a podlahy koupelen z jsou velkoplošných keramických obkladů v pískové barvě. Intimitu místností zajišťují předokenní venkovní rolety a interiérové textilní závěsy. Stavba je osazena v centru pozemku a obklopena kruhem trávníku se solitérními stromy. Zbytek zahrady postupně zarůstá keři, stromy a trvalkami.

Vizitka domu

Lokalita: Škvorec
Autoři projektu: Ing. arch. Zdeněk Eichler, Ing. arch. Eva Eichlerová
Spolupráce: Ing. Dan Lukašík (stavební část), Ing. arch. Věra Petrovská
Projekt: 2014–2016
Realizace: 2019
Užitná plocha: 140 m2
Zastavěná plocha: 117 m2


 

 

text Vít Straňák foto Vladimír Kiva Novotný, Aleš Ležatka, Pavel Rydl

Edit: