Kámoši z jídelny

Jídelní stůl a židle je ideální vybírat společně, aby se k sobě hodily jak provedením, tak velikostí. Všechny židle u stolu ale nemusejí být stejné, kreativitě se meze nekladou. Co je ale zásadní – před koupí je důležité si vše v klidu vyzkoušet a teprve potom se rozhodnout.

KOLIK PROSTORU?

Prostorové minimum pro jednoho člověka sedícího u stolu je 60 x 40 cm. Klasický čtvercový stůl o rozměrech 80 x 80 cm je pro dva lidi ideální. Jiným řešením je stůl rozkládací, který lze snadno uzpůsobit třeba až pro 6 lidí.

Kulatý jídelní stůl je prostorově náročnější, uvažujte o něm pouze tehdy, máte-li velkou jídelnu.

ŘEŠÍTE MATERIÁL?

Příjemný je stůl dřevěný. Na trhu je velká nabídka stolů především z borovicového dřeva – je sice měkké a pružné, nicméně velmi odolné a také cenově přijatelné. Většinou mívá krásnou kresbu, kterou jinde nenajdete.
Hledáte-li dřevěný stůl, který vám vydrží roky a stále bude vypadat jako nový, pak sáhněte po akácii, dubu, ořechu nebo olši.
Mezi levnější varianty patří laminát, dřevovláknitá deska (MDF). Velmi dobře se s ním pracuje, nabízí i řadu povrchových úprav. Trvanlivost není vysoká, ale snadno se čistí a udržuje.
Váháte-li nad skleněným jídelním stolem, váháte správně. Jednak může pocitově působit příliš chladně a křehce, při položení nádobí nebo příborů se ozve zvuk, který nemusí být každému příjemný.

JAK VYBRAT ŽIDLI?

Většina lidí se rozhoduje podle vzhledu. V pořádku. Ale hned na druhém místě by měla být stabilita a odolnost. Kvalitní jídelní židle v sobě všechny tři aspekty spojuje a ještě nabízí kvalitní materiál. Součástí kvalitního zpracování je i dokonalá konstrukce – pevná a ne příliš tenká. U levnějších výrobku vždy něco z toho chybí. Před koupí zkontrolujte pevnost a kvalitu šroubovaných spojů a zjistěte si i maximální nosnost.

DŘEVO, KOV ČI PLAST?

Kvalitu v sobě nezapřou židle z dřevěného masivu. Mají vysokou životnost, jsou pevné a stabilní.
Kovové židle, aby byly pohodlné, musí být precizně zpracované a z kvalitního materiálu, důležité je, jaký mají sedák – i u něho hraje velkou roli materiál.
U židlí z plastů se zajímejte o certifikát kvality – moderní plast je tvrdý a v případě potřeby umí být i pružný. Mezi jeho skvělé vlastnosti patří neomezená barevnost, snadná údržba a dlouhá životnost. Nejčastěji se plastové židle vyrábějí z polyetylenu a polykarbonátu. Jsou lehké, snadno přemístitelné a většinou i stohovatelné.

ŽIDLE V PROSTORU

Pokud máte v jídelně méně prostoru, zvolte židle s nižším opěrákem a subtilnější konstrukcí, bytelné kousky s vysokým opěrákem budou působit příliš masivně – ty se hodí do prostorných jídelen.

Text: Mirka Vernerová
Foto: archiv firem

Edit: