Kulisa pro barevné hrátky

Mají-li majitelé představu o jednoduchém a ryze účelném interiéru, může být obtížné učinit ho zároveň přívětivým a zajímavým. A proto je dobré obrátit se na architekty, kterým jsou takové požadavky blízké.

Tak se také stalo v případě hrubé stavby domu v developerském projektu. Mladí manželé pátrali na internetu po někom, kdo by jim pomohl s navržením interiéru a stylem své práce odpovídal jejich představám. A objevili Janu a Miroslava Stachovy ze studia BOQ architekti.

IDEÁLNÍ SPOLUPRÁCE

Již první schůzka naznačila, že si mohou rozumět a úvodní studie to potvrdila. „Sedli jsme si spolu lidsky i vkusem,“ souhlasí Jana Stachová. „Díky tomu byla spolupráce hned od počátku až po finální výběr doplňků příjemná a jednoduchá – téměř ve všem jsme se shodli. Manželé jsou, stejně jako my, příznivci tvarové i materiálové jednoduchosti a čistých linií, nebojí se moderních materiálů a záleží jim na každém detailu. Měli naprosto jasnou představu o tom, že by v domě nemělo být cokoli navíc. Veškeré prostory jsme proto řešili velmi účelně a v minimalistickém pojetí.“

Ze vstupní chodby vedou dveře do šatny a samostatné toalety, které však díky materiálu a výšce až do stropu při zavření zcela splývají se stěnou.

Došlo i na bourání

Majitelé se na architekty obrátili poměrně včas, ve fázi hrubé stavby, takže bylo možné zasáhnout i do řešení dispozice, aby lépe vyhovovala potřebám rodiny. V horním podlaží bylo potřeba vybourat již hotové příčky, aby zde mohla vzniknout soukromá zóna rodičů – ložnice s prostornou šatnou a přímo přiléhající koupelnou. Druhá koupelna slouží dětskému pokoji a pracovně. Majitelé si pochvalují i nově navržený praktický shoz prádla.
Úpravy přízemí byly snadnější – v době předání zde ještě nebyly vybudovány příčky, jen sem ústilo schodiště. Architekti proto mohli navrhnout účelnější využití vstupního prostoru s dostatkem úložných prostorů. Šatna je průchozí – přístupná z garáže i vstupní chodby, kde je vstup do ní utajen v nábytkové stěně se skrytými dveřmi.

LEPŠÍ KUCHYŇ

V hlavním obytném prostoru změnili architekti umístění kuchyňské linky. Původně byla situována proti oknům, což by ale při vaření znamenalo úplnou ztrátu kontaktu s venkovním prostředím i děním v místnosti. Byla proto přesunuta podél kolmé stěny a doplněna o pracovní ostrůvek atypického zkoseného tvaru. „To kvůli lepšímu fungování v prostoru, aby nevytvářel příliš velkou bariéru,“ vysvětluje Jana Stachová. Novému umístění kuchyně bylo nutné přizpůsobit rozvody připravené u zadní stěny a vytvořit dřevěný podhled nad kuchyní, ve kterém je veden odtah digestoře.

Okno proti schodišti zásobuje galerii denním světlem, našlo se zde i místo pro skříňky a knihovnu.

Měnící se obraz

Interiér pojali architekti tak, aby „vytvořili neutrální kulisu, kterou lze téměř libovolně doplňovat prvky podle vkusu majitelů.“ Do tohoto konceptu zapadá i stále se proměňující zahrada za prosklenou stěnou obývacího pokoje, která vytváří živý obraz, který se neustále proměňuje v průběhu každého dne i celého roku. „Interiér balancuje na hranici strohosti v použitých materiálech i tvarosloví nábytku. To však bylo naším záměrem, díky kterému dochází k daleko silnějšímu vnímání venkovního prostoru,“ vysvětlují architekti.
Jako základ je použita bílá barva, a to na stěnách, vestavěném nábytku i na podlaze z cementové stěrky v přízemí domu. Bílý interiér protepluje přírodní olejovaný dub, který se z patra domu přelévá po schodišti až do přízemí a protíná tak strohost bílé podlahy a objevuje se i na podhledu, kuchyňském ostrůvku i televizní stěně. Bílou a dub doplňují šedé antracitové plochy na desce i svislých plochách kuchyňské linky. Minimalistický nábytek vyrobený podle autorského návrhu architektů doplňuje žlutá sedací souprava, která spolu s šedým kobercem a modrou předložkou vytváří příjemně barevný akcent místnosti.

BOQ architekti

Jana Stachová *1985
absolventka FA ČVUT

Miroslav Stach *1984
absolvent FA ČVUT

Pracovní i životní partneři fungují jako tvůrčí duo již od roku 2008. Oba absolvovali magisterský program na Fakultě architektury ČVUT a pracovali na bezpočtu architektonických projektů až do roku 2014, kdy si založili vlastní studio. Specializují se na malé prostory, které si žádají specifický přístup.

„Máme svůj styl, za kterým si stojíme, ale rádi se učíme novým věcem a nebojíme se rozšiřovat naše obzory. Nemáme žádné motto, naším cílem je kvalitní architektura, design a spokojený klient, který nás doporučí.“

boqarchitekti.cz

Text: Miloslava Perglová
Foto: Alexandra Timpau

Edit: