Léto voní grilováním!

Nastává doba, kdy se z každé zahrady nebo balkonu začne linout opojná vůně grilovaného masa nebo zeleniny. Nabídka na trhu je dostatečně široká a možnosti neomezené, určitě si vyberete kvalitní gril jak na vaši terasu nebo třeba na piknik pod stromem.

CHCE TO TRPĚLIVOST

Na správné rozpálení grilu si naplánujte dostatek času a obrňte se trpělivostí. Ideální okamžik nastává, když dřevěné uhlí žhne a uhlíky jsou potaženy bílým popelem.
U dřevěného uhlí to trvá minimálně 20 minut, u grilovacích briket dokonce 30 minut, zato ale hoří déle a stejnoměrně.
Používat vychytávky typu benzín nebo líh se nedoporučuje, spolehněte se jen na grilovací zapalovač.

HORKÉ TIPY

Maso vždy vyndejte z ledničky alespoň 20 minut před grilováním
Zelenina, sýry nebo ovoce jsou na žár citlivější než maso, proto je dejte spíše na okraj grilu.
Čím více potravin je na grilu, tím déle může grilování trvat.
Za horkého počasí je doba grilování kratší, v chladnějším je třeba grilovat o něco déle.
K potírání použijte nejlépe rostlinný olej, který snese teplotu do 200 °C, například sójový, arašídový, olivový (kromě lisovaného za studena) nebo slunečnicový.
Pro dokonalé aroma při grilování vložte mezi žhavé uhlíky dřevnaté bylinky (rozmarýn, tymián, levanduli nebo fenykl).

JAK SPRÁVNĚ GRILOVAT…

 

  • HOVĚZÍ MASO

Před grilováním steaky osušte a na gril je dejte, až když je dostatečně rozpálený. Během grilování steak pravidelně otáčejte. Nikdy do něj nepíchejte vidličkou, používejte pouze grilovací náčiní, po grilování nechte maso chvíli odpočinout a teprve pak podávejte, solte až na závěr. Propečení poznáte jednoduše – přitlačte vidličku na maso, pokud je měkké, je uvnitř ještě syrové, pokud se už trochu poddá, je hotové „medium“ a je-li pevné, je propečené dokonale, čili „well-done“.

  • VEPŘOVÉ MASO

Pozor na velký žár, vepřové maso chce pomalé grilovaní při nižší teplotě, při vysoké se rychle vysuší. Chcete-li odkrojit tučné okraje, učiňte tak až po grilování – díky nim totiž zůstane maso šťavnaté. Nadouvání a kroucení masa zabráníte naříznutím okrajů před grilováním. Zachytávejte odkapávající tuk.

  • DRŮBEŽ

Kuřecí, kachní nebo krůtí maso má nízký obsah tuku a grilovat je můžete s kůží nebo bez, tučnější kůže je zárukou skvělé chuti. Ještě chutnější maso bude, když pod kůži vetřete marinádu. Propečenost zjistíte tak, že kousek rozkrojíte napůl – je-li uvnitř růžový, není ještě dostatečně propečený. Během grilování maso potírejte marinádou nebo olejem. Ideální je střední teplota grilu, aby se maso nevysušilo.

  • ZELENINU

Je lehce stravitelná a grilováním získá jedinečnou chuť. Krájejte ji vždy na velká kolečka a pokládejte jednotlivě nebo v podobě špízů buď přímo na rošt, či na grilovací pánev s kapkou oleje. Ideální jsou žampiony, cukety, paprika a lilek. Grilovat můžete i banán a ananas nebo sýr – grilovací či feta.

  • RYBY A PLODY MOŘE

Jde o lehkou a snadno stravitelnou alternativu k masu – grilovat můžete v podstatě všechny druhy ryb, buď přírodně nebo s aromatickou marinádou, mezi nejchutnější patří pstruh, pražma, losos a okoun – jsou velmi šťavnaté. Nejlépe se k nim hodí česnek, kopr a citronová šťáva. Zkusit můžete i krevety nebo sépiové kroužky.

IDEÁLNÍ GRIL?

Jeho výběr závisí na tom, co grilujete nejraději a kde budete grilovat. Stolní nebo kotlíkový gril se hodí na balkon, na zahradu je ideální velký plynový nebo gril na dřevěné uhlí.

GRIL NA DŘEVĚNÉ UHLÍ

Klasika s typickým kouřovým aroma, potraviny se pokládají většinou přímo nad rozpálené uhlíky, musíte hlídat, aby se nespálily. Schopnost regulovat teplotu vyžaduje určité zkušenosti.

PLYNOVÝ GRIL

Jeho výhodou je, že nekouří a dá se snadno a rychle rozpálit, teplotu lze bez problémů regulovat. Nutností je plynová láhev a drobnou nevýhodou jeho objemnost – na piknik není příliš ideální.

ELEKTRICKÝ GRIL

Skvělý parťák pro grilování na balkoně nebo terase – griluje nekomplikovaně – rychle, čistě, bez kouře, nepotřebujete uhlí, ani plyn, stačí jen elektřina. Většinu jeho součástí lez mýt v myčce, zároveň se snadno kamkoliv přenese.

ZEPTALI JSME SE ODBORNÍKA

Václav Modelský, ředitel Weber-Stephen CZ&SK spol. s r.o.

Jaký gril doporučujete pro grilování na balkoně nebo terase, aby neobtěžoval sousedy?
„Především si prostudujte místní vyhlášku a stanovy vašeho domu, které definují používání grilů v tomto prostředí. Díky těmto pravidlům je užívání grilů na dřevěné uhlí, ale i na plyn, značně limitováno. Grily na dřevěné uhlí doporučuji vynechat i z důvodu praktického – rozpalování paliva, popel, dým… Jako ideální se tedy nabízí gril na elektřinu – při výběru se ale zaměřte na kvalitu a výkon. Je třeba, aby gril byl schopný udržovat stálou teplotu, byl snadno přenositelný a ovládání pokud možno intuitivní. A nezapomeňte ani na bezpečnost, vyberte si gril stabilní a takový, který sice uvnitř žhne, ale zvenku nepálí. Já mohu doporučit elektrický gril Weber PULSE, který je svým výkonem srovnatelný s grily na dřevěné uhlí nebo plynovými a splňuje všechny popsané parametry.“

Text: Mirka Vernerová
Foto: archiv firem

Edit: