Malý byt s kapkou romantiky

Pro příjemné bydlení není rozhodující jen samotná plocha bytu nebo designový nábytek, záleží především na dispozici a provozních vazbách, na rozmístění nábytku při vybavení interiéru. Ale také na osobních pocitech majitele. Maličký byt o ploše 39 m2 splnil přání své majitelky, dobře slouží při všech domácích činnostech, navíc působí i velmi prostorně.

S tudentka medicíny Vanda dostala možnost zařídit si svoje první samostatné bydlení. Její byt 2 + k. k. vznikl po celkové rekonstrukci starého holešovického činžáku a na rozdíl od mnoha stejně „velkých“ bytů v novostavbách běžných developerských projektů má příznivou dispozici, kterou nebylo zapotřebí stavebně nijak upravovat. Z malé předsíňky, odkud je přístupná koupelna s WC, se vchází do hlavní obytné místnosti, na ni navazuje samostatná ložnice. Obytný prostor s celkovou plochou 24 m2 má velmi příjemnou obdélníkovou proporci, vysoký strop a v delší straně dvě vysoká okna orientovaná k východu, takže je dobře prosvětlený dopoledním sluncem, přitom netrpí přehříváním v letních vedrech. V zadní části je ještě rozšířen o výklenek vhodný pro zřízení kuchyňského koutu. Tady už byly v návaznosti na sousední koupelnu předem připraveny rozvody (voda a odpad). Koupelna překvapila účelným moderním vybavením (žádná rohová vana, žádné zdobené obklady s bordurami), její nadčasové pojetí v jednoduchém stylu je oživeno pouze výraznou oranžovou barvou. Ta sice může být ve velké ploše až dráždivá, pro mladou dívku je ale kombinace bílé s oranžovou velmi svěží a atraktivní.

Kuchyňskou sestavu tvoří dvě části, před pohledy z pokoje je ukrytá část vysoká až ke stropu, protější strana má nástěnné skříňky do výšky 185 cm.

JAK SE RODIL KONCEPT

Vysedávání nad anatomií a dalšími lékařskými učebnicemi zabírá značnou část volného času, a tak se Vanda rozhodla vyhledat spolupráci architekta, kterému by svěřila veškeré zařízení bytu. Potřebovala se nastěhovat co nejdříve, aby dlouho neplatila současný podnájem, ale nechtěla se smířit s nějakým počátečním provizoriem, nový domov chtěla už od začátku plně využívat. Přála si byt zařízený moderně, ale také trochu romanticky, chtěla mít v pokoji dřevěný nábytek, kromě pohovky také fatboy – tvárný „pytel“ na neformální a pohodlné posezení. Na stěnu si vybrala samolepku stromu, který si našla na webové stránce Fugu. Z výrazných barev se jí líbí především fialová a zelená, připouštěla také červenou, ovšem s výhradou, že už ji mají v interiérech obě její sestry a nechtěla by „opisovat“. Architektka Věra Konečná, kterou Vanda oslovila, připravila návrh zařízení v několika variantách a velmi brzy se s klientkou dohodly na výsledném řešení. Dispozice bytu si sama docela přesně určila, jak na sebe budou jednotlivé funkční zóny navazovat: vedle kuchyňského koutu jídelní stůl, v návaznosti na něj sezení, naproti pohovce knihovna. Vzhledem k tomu, že do předsíňky se nevejdou žádné úložné prostory a v bytě není komora, v hlavní obytné místnosti se vedle vstupu do ložnice přistaví sádrokartonová příčka na vestavěnou skříň vysokou až ke stropu. Další skříň na osobní oblečení se umístí do výklenku v ložnici, jako úložný prostor bude sloužit také nejvyšší část kuchyňské sestavy, a využije se tak výška stropu 312 cm. Barevné varianty daly Vandě přesnou představu, jak se zařízení bytu sladí. Určujícím (spíše omezujícím) prvkem byla podlaha s kresbou dřevin v několika barevných odstínech. Doplnění pokoje další dřevinou je v tomto případě velmi choulostivé, v úvahu připadá pouze jednolitá barevnost, aby se více vzorů „netlouklo“. Vanda se obávala většího množství bílé barvy (připomíná jí nemocnici), souhlasila však s bílými stěnami a bílou kuchyňskou sestavou. Nábytek obývací části se zvolil ve světlounké bříze, která nemá výraznou strukturu. Doplňujícím akcentem základní kombinace bude kontrastní zelená barva na doplňcích. Obývací pokoj zůstane ve střízlivém pojetí, oživí ho pouze samolepky na stěnách. Větší romantika se přesune až do ložnice, která bude soukromým „dívčím“ budoárem.

KUCHYŇ BEZ ROHŮ

Jako první úkol se musely podrobně zpracovat výkresy kuchyně, jejíž výroba trvala šest týdnů a byla rozhodující pro termín stěhování. Teprve na základě podrobného návrhu se určila také cena – bylo jasné, že kuchyň bude největší investicí v celém bytě. Rozpočet byl vyšší, než Vanda předpokládala, dala ale přednost zpracování na míru před kompromisem s levnějším typovým nábytkem. V kuchyňském studiu Katalpa navíc byli ochotní řešit s architektkou veškeré detaily tak, aby přesně odpovídaly návrhu, i když byly odlišné od zaběhnuté praxe. Výsledek potvrdil profesionální přístup studia, kuchyň má perfektní provedení. Vanda měla původně představu sestavy do písmene U, která by proběhla kolem všech tří stěn výklenku. Variantní návrhy však prokázaly, že špatně využitelné rohy v tak malé kuchyni poskytují méně pracovní plochy než dvě protilehlé linky. Sestava má tedy dvě části, první vysokou až ke stropu podél příčky sousedící s koupelnou (neuplatňuje se v pohledu z obytné místnosti) a nižší část s nástěnnými skříňkami, jejichž horní hrana 185 cm výškově navazuje na knihovnu obývacího pokoje. Půdorysně s knihovnou lícuje tvarově jednoduchý stůl s bočnicí, který doplňuje sestavu o další pracovní plochu a funkčně uzavírá celý kuchyňský kout. Pro práci vsedě nebo rychlou snídani tu poslouží barová stolička s nastavitelnou výškou. Vysoká strana sestavy zahrnuje zabudovanou chladničku a mycí pracoviště s dřezem, začlenila se sem i pračka, která by v koupelně zabírala příliš velkou plochu. Horní skříňky nad dřezem jsou v nadstandardní výšce, aby svojí hloubkou 60 cm nevadily při mytí nádobí. Do výklenku pod nimi se ale bez problémů vešla méně hluboká mikrovlnná trouba. Protější strana má uprostřed varnou desku a pod ní horkovzdušnou troubu, obě krajní spodní skříňky sestávají ze tří velkých zásuvek, nástěnné skříňky mají výklopná dvířka, která při otevření směrem nahoru nijak nepřekážejí. Sestava z lesklého bílého lamina je doplněna tmavou pracovní deskou a obkladem ze stejného materiálu, bezesparý obklad se udržuje v čistotě snadněji než keramický se spárami. Mikrovlnka s černým zrcadlovým čelem záměrně splývá s tmavou barvou výklenku. „Chybějící“ stěnu původního půdorysného tvaru písmene U nahrazuje samolepka rostlin, nad kterou časem přibudou ještě designové hodiny.

Do výklenku za dveřmi je umístěna šatní skříň s posuvnými zrcadlovými dveřmi, které pokoj opticky zvětšují.

POKOJ S JARNÍM LADĚNÍM

Umístění knihovny podél vnitřní stěny obývacího pokoje umožňuje přímý průchod od vstupu do místnosti ke kuchyni a jídelnímu stolu, sezení má klidnější polohu v „zálivu“ mezi vestavěnou skříní a jídelním stolem. Vzhledem k tomu, že si Vanda nemíní pořizovat televizor, odpadla starost, že by se v obrazovce odráželo světlo oken. Knihovna s dýhou „efekt bříza“ je sestavena z několika dílů systému Expedit a dvou polic. Otevřená policová sestava je vzdušná, plná dvířka v krajních polích jsou bílá, aby pohledově navazovala na stěnu a knihovna nepůsobila mohutně. Pouze v nejnižší části při podlaze je umístěno několik košů z přírodního výpletu v barvě podobné korpusu. Stejnou povrchovou úpravu jako knihovna má i společenský stolek a jídelní stůl, sedáky židlí jsou z březové překližky. Také čalounění pohovky a koberec jsou laděny v podobném tónu jako nábytek. Na bílé stěny zase navazují lehké průsvitné závěsy, jimiž do místnosti prochází příjemně rozptýlené denní světlo. Barevný základ místnosti zůstává neutrální, výrazná barva jarní zeleně se objevuje na doplňcích: fatboyi, barové stoličce z průhledného plastu a na polštářích, na listech samolepkových stromů. (Že listy mají tvar květů, snad lidem s fantazií nevadí.) Čelní stěna pokoje se při vstupu doplnila krátkou polopříčkou, za ní vestavěná skříň je svou bílou barvou přirozeným pokračováním stěny a nezakončuje místnost příliš tvrdě. Na novou příčku – proti dveřím z předsíně – se navíc mohlo umístit vysoké zrcadlo na poslední zhlédnutí zevnějšku před odchodem z domova.

Kromě spaní se na plochu 9 m2 muselo vejít také pracovní místo s knihovnou a psacím stolem, jehož odkládací plochu rozšiřuje navazující komoda.

ROMANTICKÉ SPANÍ

Zařídit ložničku s plochou 9 m2 na spaní i práci u počítače nebylo snadné, nábytkem se nakonec trochu „šoupalo“ ještě přímo na místě. Původní návrh totiž počítal s menším pracovním stolem (pro větší se Vanda rozhodla až při nákupu) a kratší postelí (rozměry na internetu nebyly přesné). Výklenek za dveřmi byl jednoznačně určen pro úložný nábytek, zvolila se skříň s posuvnými zrcadlovými dveřmi, které malý prostor opticky zvětšují. V potřebné šířce 145 cm se bohužel nedaly koupit nástavce na skříň jako v obývacím pokoji, výklenek se nemohl využít pro ukládání v celé své výšce. Výroba skříně na zakázku by se ale nevešla do rozpočtu, na skříň se tedy budou další věci ukládat pouze do vyplétaných košů s víkem. Podél okna a sousední stěny vzniklo pracovní místo s knihovnou a psacím stolem, navazující komoda ještě rozšiřuje odkládací plochu stolu. Pracoviště doplňuje měkce čalouněné otáčecí křesílko s nastavitelnou výškou, ke stolní lampě a notebooku přibude na stole ještě tiskárna a další součásti počítačové techniky. Návrh ložnice nabídl namísto fialové barvy starorůžovou, která není tak agresivní, zbytek zařízení zůstal čistě bílý. Aby si Vanda nepřipadala jako v nemocnici, závěsy nejsou pouze na oknech, vytvářejí jakýsi baldachýn ještě mezi postelí a vstupním prostorem. Překlad v této části stropu místnost nehezky rozděloval, závěsem alespoň dostal nový smysl. Přestože zařízení ložnice není nijak „zdobené“ a nábytek má velmi jednoduché tvary, růžové závěsy sem vnášejí prvek požadované romantiky. Kdyby se Vanda někdy v budoucnu rozhodla pro jiný styl nebo jinou barevnost, stačí závěsy vyměnit. Do maličké předsíně se téměř nic nevešlo, pouze vedle dveří do koupelny stojí vysoký botník (s malou hloubkou) a za vstupními dveřmi se vytvořila „stěna“ na odkládání kabátů: do panelu se přišroubovala kuchyňská úchytka na zavěšení ramínek a pod ni několik háčků na kabáty či tašku. Stejným panelem se doplnila i koupelna, tady poslouží na ručníky a župan, do výklenku mezi vanou a předstupující instalační šachtou se vešla vysoká úzká skříňka a vedle umyvadla zásuvkový kontejner na kosmetické potřeby. Přestože naproti umyvadlu byly připraveny rozvody na pračku, tuto stěnu doporučila architektka ponechat volnou, aby prostor na mytí zůstal pohodlný, nestísněný. Nad umyvadlem je pouze velké zrcadlo a svítidlo s pěti žárovkami. Největší investicí do koupelny byla otáčivá skleněná zástěna na vanu. Rozpočet na zařízení celého bytu byl omezený, část investic spolkly ještě drobné řemeslné práce – stavba příčky, změny elektroinstalace v kuchyni a následné vymalování. Kromě zakázkové kuchyně se tedy volil co nejlevnější nábytek, který by ale odpovídal funkčním i estetickým požadavkům. Téměř veškeré zařízení včetně doplňků, svítidel, závěsů a koberce bylo zakoupeno v IKEA. Pro atypickou šířku 120 cm se poněkud obtížně hledala designově přijatelná postel s kvalitní matrací; dražšími kousky vybavení byl také fatboy a stolička Pedrali s průhledným plastovým sedákem. Na těch se ale Vanda s architektkou předem dohodly, že pro zvolený styl bytu jsou „nepostradatelné“ – prostě cena za radost z nového bydlení.

Koupelna se vybavila pouze skříňkou ve výklenku u vany a zásuvkovým kontejnerem u umyvadla, aby zůstal dostatečný prostor před umyvadlem.

Barbora Koláčková
Foto: Jaroslav Hejzlar

Edit: