Melounové dobroty
Sladké melouny nejen na sladko.
Melounová pizza
Ingredience:
- meloun Bouquet
- borůvky, ostružiny či maliny
- kiwi
- banán
- bílý jogurt
- citronová šťáva
Postup:
Meloun nakrájejte na co nejtenčí plátky a potřete ho citronovou šťávou, aby nezhnědl. Potom ho ozdobte ovocem. Borůvky usaďte do jogurtu. Ostružiny můžete překrojit na poloviny, budou na melounu lépe držet. Kiwi a banán nakrájejte na tenké plátky a také položte na melounový základ. Na závěr můžete melounovou pizzu dozdobit čerstvými bylinkami, například mátou nebo meduňkou.
Cheesecake s melounovým přelivem
Ingredience:
- 200 g melounu Bouquet
- 85 g másla
- 3 vejce
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 500 g tvarohu
- 1 citron (šťáva i kůra)
- 220 g sušenek BeBe
- 250 g mascarpone
- 250 g sýru Philadephia
- 100 ml javorového sirupu
Postup:
V mixéru rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Vložte je na dno dortové formy a upěchujte, tu pak dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Mezitím smíchejte tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, philadelphii, zrníčka z vanilky, vejce, šťávu z citronu a citronovou kůru. Směs nalijte na upečený sušenkový základ. Znovu vložte do trouby a pečte 30 minut. Dort by měl být pevný jen na okrajích. Po vychladnutí jej vložte na pár hodin do ledničky.
Na dort si připravte rozvar z melounu. Nakrájené kousky melounu vložte do rendlíčku, rozmixujte je a rozvařte s javorovým sirupem na hustou omáčku a přeceďte ji přes sítko. Na ozdobu můžete přidat mátu a kostičky melounu.
Sladká rýže s mascarpone a melounem
Ingredience:
- meloun Bouquet
- 150 g rýže
- mléko
- bobkový list
- pomerančová kůra
- 100 g mascarpone
- 3 lžíce moučkového cukru
- vanilka nebo vanilkový cukr
Postup:
Nejdříve si uvařte rýži s bobkovým listem. Je možné si ji předvařit ve vodě do poloměkka a pak přidat mléko, nebo vařit do úplného uvaření. Rýži můžete i lehce rozvařit, ale je nutné při vaření stále míchat. Poté vyndejte bobkový list, přisypte vanilku a moučkový cukr. Přimíchejte po lžících všechno mascarpone. Přendejte do sklenic a dejte vychladit. Nakonec ozdobte kostkami melounu.
Mozzarellové tacos s melounem
Ingredience na dvě porce:
- 100 g melounu Bouquet
- 50 g žlutého melounu
- 1 okurka
- tacos
- několik listů koriandru se stonkem
- balení mozzarellových kuliček
- 100 ml zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- pepř, sůl
Postup:
Melouny oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Okurku můžete nakrájet škrabkou na tenké plátky nebo nakrájet na malé kostičky, jako jsou melouny. Vše smíchejte dohromady. Lehce osolte, opepřete a přidejte nasekaný koriandr. Vzniklou směsí naplňte tacos. Smíchejte sezam, pepř a špetku soli, obalte v této směsi kuličky mozzarelly a přidejte je do tacos. Smetanový dip, kterým zakápnete tacos, si připravte ze zakysané smetany, soli, pepře, stonků koriandru a česneku.
text www.nejmelouny.cz
foto Nejmelouny CZ
Datum vydání: 25. 8. 2022