Mezonet s moderní i nostalgickou duší

Zajímavé prostory, neopakovatelná atmosféra i výhled, který nezevšední. Takové může být bydlení v půdním bytě. Mezonet v pražském Bubenči zrekonstruovaný v podkroví činžovního domu z 30. let minulého století je toho důkazem.

Opuštěné prostory pod střechou činžovního domu v jedné z nejatraktivnějších lokalit Prahy nezůstaly dlouho bez povšimnutí. Na první pohled zaujaly mladý manželský pár, který se rozhodl investovat do jejich rekonstrukce a z bývalé sušárny na prádlo vytvořil originální bydlení s vlastní duší. Citlivý přístup k rekonstrukci, přirozený cit pro estetično i architektonické vzdělání majitelů přinesly kýžený výsledek – nekonvenční domov, ve kterém se snoubí industriální prvky s přírodními materiály. „Do bytu jsme se přestěhovali hned po svatbě, tedy v září roku 2009,“ přibližuje majitel bytu. Nad koupí bytu příliš dlouho neváhali: „Odjakživa nás lákalo bydlení na půdě. Povedlo se najít tento unikátní prostor, který má skvělou orientaci, polohu, výhledy a je umístěn nedaleko bývalé královské obory Stromovka,“ dodává. Mladý pár žil v Praze 6 už předtím a jak sami říkají, k této části hlavního města mají srdeční vztah, na jiných místech Prahy proto ani nehledali.

2

1

MALÁ PLOCHA VYUŽITÁ NA MAXIMUM

Půdní prostor koncipovaný jako 3 + k. k. je rozdě- len do dvou podlaží. V přízemí, které má 62,4 m2 obytné plochy, se nachází ložnice, obývací pokoj s kuchyňským koutem, prostorná předsíň a koupelna se sociálním zařízením. Vestavěná galerie s lávkou tvoří druhé podlaží, ve kterém si majitelé zařídili pracovnu. Ta může ale zároveň sloužit jako příjemně velký pokoj pro hosty a do budoucna i jako ložnice. Z té současné se totiž majitelé chystají udělat dětský pokojíček. Ačkoli obytná plocha bytu není příliš velká, investoři si dokázali s prostorem velmi dobře poradit. Architektonický návrh půdní vestavby vycházel ze dvou protichůdných požadavků, jejichž cílem bylo skloubit co nejefektivnější využití poměrně malého prostoru se zachováním maximální možné vzdušnosti a volnosti, kterou majitelé postrádali v předchozím bydlení. Byt orientovaný na východ směrem do ulice má ideální rozložení dispozice: společenská část tvořená obývacím pokojem a kuchyní nabízí úchvatný výhled na Stromovku, zoologickou zahradu a zámek v Troji. Před okny klidové zóny s ložnicí a koupelnou roste vzrostlá lípa, která zabraňuje zvídavým pohledům sousedů z protilehlé budovy. Strom v letních měsících zároveň přispívá k ochlazení interiéru. Tato část bytu je zastropená a nachází se nad ní otevřená galerie s pracovnou.

3

4

V neobvykle členěném prostoru se našlo místo i pro neobvyklá řešení nábytku, jako například kuchyň zabudovaná do schodů.

NETRADIČNÍ ŘEŠENÍ DISPOZICE

Cesta na galerii vede po masivním dubovém schodišti ošetřeném olejem, jehož povrchová úprava zvýrazní přírodní charakter dřevěné pod- lahy a dodá jí přirozený matný vzhled. Ocelová lávka tvoří takzvanou „mini promenade architecturale.“ Tento pojem poprvé použil Le Corbusier v souvislosti s vilou Savoye postavené nedaleko Paříže. Znamená důmyslné spojení prostorů, které umožňuje postupné zkoumání objektu pohybem, například z různých úrovní obytného prostoru. Galerie je dominantním prvkem celého bytu a umožňuje vnímat obytný prostor z různých perspektiv. Schodiště, které na ni vede, je navíc důmyslně propojeno s kuchyňskou linkou, čímž dochází ke spojení spodní a horní části bytu, a vzniká tak příjemný jednotný celek. Schody jsou zároveň výborným úložným prostorem, který obsahuje kompaktní troubu s integrovanou mikrovlnkou, vinotéku i ledničku. Majitelům se tak podařilo využít každého centimetru místa. Vestavěné skříně na oblečení a další nezbytnosti tvoří celou stěnu v ložnici i na galerii, dokonce i elektrický rozvaděč je součástí vestavěného nábytku, takže nehyzdí vstupní část bytu. Z uspořádání bytu je tedy patrné, že majitelé neusilovali pouze o estetické linie a designové vybavení, ale i celkovou funkčnost bytu.

5

Galerie v horním patře mezonetu slouží jako pracovna a zároveň disponuje velkým množstvím úložných prostor.

6

KONTRAST MATERIÁLŮ

Majitelé byt postavili na protikladech, čímž dotvořili jeho jedinečnou atmosféru. Kontrast drsné plochy z původních pálených cihel a čistých kontur sádrokartonových konstrukcí společně s vysokým leskem bílého lakovaného nábytku symbolizuje mezonet mladých manželů. Podlahy a nábytkové solitéry jsou dubové, zbytku prostoru dominují příjemné odstíny šedé a bílé. Propojení těchto barev se dřevem se odráží i v kuchyňském koutu. „Velkou péči jsme věnovali kuchyni, která, ač malá, nabízí všechny potřebné plochy a prostory. Na kuchyňských dvířkách je dubová dýha, pracovní deska je z patinované žuly nero assoluto, spotřebiče i úchytky jsou z nerez oceli. Zadní část linky je obložená sklem v totožném odstínu jako horní skříňky. Všechno má zkrátka svůj účel, nic není zbytečné,“ popisuje jednu z nejoblíbenějších částí bytu jeho majitel.

Rady pro majitele podkroví

Neuzavírejte na noc okno, ale v závislosti na stavu počasí ho nechte mírně pootevřené (na tzv. mikroventilaci). V případě střešních oken VELUX nechte okno pootevřené na ventilační klapku. Větrání na ventilační klapku lze totiž použít bez obav i v případě, že venku prší. Pro zlepšení užitných vlastností střešních oken je vhodné využít vnějších i vnitřních doplňků. Např. venkovní markýza zabrání vstupu přímých slunečních paprsků do místnosti a sníží prostup tepla až o 90 %.

7

Byt je laděn do přírodních odstínů hnědé a cihlové s bílými a šedými akcenty, které celému interiéru dodávají moderní vzhled.

8

Majitelé během rekonstrukce kladli důraz nejen na estetickou stránku bydlení, ale především na kvalitu vnitřního prostředí. Velká okna jsou proto základním prvkem jejich mezonetu.

FUNKČNOST A KVALITA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ

Při rekonstrukci půdního prostoru se nekladl důraz jen na estetickou stránku bydlení, ale především na funkčnost a vysokou kvalitu vnitřního prostředí. Důraz na dostatek denního světla a možnost pravidelného přísunu čerstvého vzduchu byly hlavními kritérii při návrhu projektu. Mezonet je proto osvětlen dvanácti střešními okny VELUX s nízkoenergetickým zasklením, která dokážou výborně prosvětlit interiér i zajistit příjemnou atmosféru. Majitelé odmítli instalovat klimatizaci a dokázali, že v podkroví nemusí být v zimních měsících chladno a v letních horko. „V letních měsících nám proti přehřívání interiéru pomáhá venkovní stínění, konkrétně venkovní markýza. V noci máme jedno střešní okno nastaveno na automatické otvírání a chladný noční vzduch se tak akumuluje do masivních komínových konstrukcí a příjemně ochlazuje prostory,“ pochvaluje si majitelka bytu. Automatické otevírání si chtějí majitelé opatřit postupem času i do zbývajících oken ložnice. V zimě zase napomáhají vyhřívání interiéru pasivní solární zisky, úniku tepla zabraňuje jednak tepelná izolace z minerální vlny o tloušťce 240 mm a zasklení s typovým označením 60, jednak v noci stažené vnitřní rolety. Systém automatického stínění a otevírání oken tak optimalizuje teplotu uvnitř bytu.

12

11

Kombinace střešních oken umístěných nad sebou umožnila nadstandardní světelné podmínky v podkrovním bytě. Venkovní markýzy ochrání interiér před přehříváním.

VÝZKUMY POTVRZUJÍ DŮLEŽITOST VĚTRÁNÍ

Podkrovní mezonet z Bubenče byl součástí výzkumu provedeného katedrou technických zařízení budov Fakulty stavební ČVUT v Praze pod vedením Ing. Karla Kabeleho, CSc., v květnu loňského roku. Ten se zaměřoval na kvalitu vnitřního prostředí (měřilo se množství CO2, relativní vlhkost a teplota v místnostech). Pilotní měření potvrdilo skutečnost, že kvalitu vzduchu a vnímanou kvalitu vnitřního prostředí výrazně ovlivňuje způsob větrání. Experimentální měření v podkrovním bytě probíhalo v ložnici se dvěma střešními okny VELUX, ve kterém dvě osoby pobývaly po dobu devíti hodin. Ložnice byla vybrána proto, že tady lidé tráví nejvíce času bez přestávky v porovnání s jinými místnostmi. V průběhu experimentu majitelé bytu pečlivě dodržovali tři režimy větrání – při uzavřených oknech, při automatickém otevírání podle časového programu a při větrání ventilační klapkou ve střešním okně VELUX. Během průzkumu se ukázalo, že větrání má významný vliv na kvalitu spánku. Výborných výsledků bylo dosaženo průběžným větráním s ventilačními klapkami. A dodejme, že stejně jako vzduch potřebujeme i dostatek denního světla. Nebojme se proto ani v podkroví většího množství velkých oken.

 

9

Ing. Arch. Dalibor Hlaváček, Ph.D. (*1976)

Dalibor Hlaváček vystudoval Fakultu architektury na Českém vysokém učení technickém v Praze. Mezi lety 2001 a 2002 působil v Renzo Piano Building Workshop v italském Janově, v letech 2003–2008 v ateliéru Hlaváček & Partner. V roce 2008 založil vlastní architektonickou praxi. Je spoluautorem četných oceněných staveb, například Revitalizace Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi nebo podzemních nízkoenergetických domů v Horních Počernicích. Vyučuje na Fakultě architektury ČVUT v ateliéru doc. Schlegera, je koordinátorem týmu ČVUT Solar Decathlon 2013.

Kontakt: www.idhea.cz

Edit: