Nájemní byt

Po odchodu dospělých dětí z domova si manželé Jitka a Karel začali postupně plnit dávná přání. Bydlení v prostorném bytě nedaleko centra města bylo jedním z nich.

Hned po prvním telefonickém hovoru poslala paní Jitka hotový návrh kuchyně architektce. „Ještě jsme se vůbec neznali, kuchyň už byla připravená k výrobě u truhláře a já jsem po krátkém váhání troufale odpověděla, že návrh není dobrý a že doporučuji kuchyň začít řešit znovu. vzpomíná architektka Daniela Boučková. „S obavami jsem čekala odpověď.“ Odpověď přišla rychle a architektka mohla začít hned pracovat na novém návrhu. Termín výroby i montáže kuchyně měl být dodržen. Nový návrh kuchyně tedy musel být připraven velmi rychle. V bytě již byly položeny dlažby, opraveny původní dveře a bohužel i vyměněna původní kastlová okna za plastové náhražky. „Jelikož je byt nájemní, museli jsme se přizpůsobit my,“ upřesňuje pan Karel.

2

Proměna pracovního místa v jídelní kout. Dýha wenge, použitá v pracovně, je pouze olejována stejně jako deska jídelního stolu, dřevo tak zůstává příjemné na dotek.

1

BYT V NOVÉ KONCEPCI

Při práci na návrhu kuchyně paralelně vznikala koncepce řešení interiéru celého bytu. Architektka postupně získávala představu o životním stylu manželů, o jejich představách o bydlení, o oblíbených barvách a materiálech. „ Bylo jasné, že Jitka s Karlem nebudou chtít žádné designové výstřelky, jejich životní styl mi byl překvapivě velmi blízký,“ říká architektka. Investoři tíhli k velmi konzervativnímu barevnému i materiálovému řešení celého bytu. Převažující smetanově bílá kontrastuje s tmavě hnědou barvou dýhy wenge. Dýha je jen olejována, struktura dřeva tedy není uzavřena a zůstává velmi příjemná na dotek. Navíc použitý olej s převažující složkou oleje z vlašských ořechů nádherně voní už při nanášení. Návrh architektky – použít rubínově červenou barvu jako akcent – se energické paní Jitce líbil. Použití barev i materiálů se opakuje ve všech pokojích.

3

4

VIZITKA BYTU
Název:         byt 2+1, Brno
Datace:         2011
Plocha bytu:     94 m2
Plocha balkonu:     5,6 m2

PŘEDSÍŇ POJME HODNĚ

Předsíň je poměrně prostorná. Ačkoliv je v centrální poloze dispozice, dopadá do ní dostatek slunečních paprsků jak nadsvětlíkem z kuchyně, tak prosklenými dveřmi z pokojů. „Nechtěla jsem hned naproti dveřím vytvořit hradbu dveří šatní skříně. Úložného prostoru však bylo potřeba poměrně dost. Prolomila jsem tedy smetanově bílou plochu dvířek skříní dvěma otevřenými úložnými prostory,“ upozorňuje architektka. Pláště a bundy jsou pohodlně přístupné, pověšené na ramínkách na šatní tyči v nice skříně. Skříňka na sezonní boty na protější straně slouží zároveň jako lavice pro pohodlné obouvání. Poštu, časopisy, klíče je možno odložit na subtilní poličku nad lavicí.

6

Dvířka kuchyňské linky jsou z lamina s hliníkovou hranou, pracovní deska hluboká 70 cm je z odolnějšího laminátu stejné barvy. Barevným akcentem je obklad za kuchyňskou linkou z kaleného skla v rubínově červené barvě.

7

Výrazný rubínově červený lakovaný rám zrcadla v ložnici

MÍSTNOST PO MÍSTNOSTI

Jak jsme již uvedli, interiérem kuchyně vše začalo. Architektka navrhla jednoduché a praktické uspořádání. Na jedné straně kuchyňská linka s dostatečnou pracovní plochou hlubokou 70 cm, naproti úložné prostory na potraviny, lednička. Místnost má půdorys do L, což umožnilo navrhnout přímo v kuchyni příjemný kout ke stolování. Z kuchyně vedou dveře přímo na prostorný balkon. „V létě nejraději sedáváme právě tady,“ říká Karel. Za kuchyní je dostatečně prostorná šatna, kterou se podařilo díky policím na míru využít do posledního centimetru. Pračka tak neruší relaxační funkci koupelny. „Architektka umístila do šatny i rotoped. Původně jsme předpokládali, že bude stát v obývacím pokoji,“ pochvaluje si pan Karel. Obývací pokoj není jen místem pro čtení a sledování televize, ale i místem pro jednoduchá cvičení, domácí pracovnou, příležitostnou ložnicí i jídelnou pro větší rodinná setkání. Naštěstí je to pokoj dostatečné prostorný a světlý. Střízlivou a pohodlnou pohovku český výrobce mírně upravil tak, aby rozměry anatomicky vyhovovaly vysoké paní Jitce a panu Karlovi. Skříňka se zásuvkami pod televizí skryje nezbytnosti, které je dobré mít v obývacím pokoji při ruce. Měkký, barevně výrazný koberec oživuje interiér a skvěle se na něm cvičí jóga. Pracovní kout je zařízen jako pracovní místo s úložnými prostory. Dobré nápady mohu přijít i na pohovce, která je součástí pracovního místa. Počítá se s ní i jako s příležitostným lůžkem. Pracovní stůl lze posunout k pohovce, spojit s jídelním stolem z kuchyně a vznikne tak prostor pro stolování osmi až devíti osob. Slavnostní rodinná setkání či večeře s přáteli mohou probíhat v obývacím pokoji. Ložnici si paní Jitka chtěla zařídit sama. Vybrala si typový nábytek barevně odpovídající celkové koncepci interiéru bytu. Jediným atypickým prvkem v ložnici navrženým architektkou je zrcadlo u toaletního stolku v rubínově červeném rámu, které příjemně oživuje prostor ložnice. Podobně jako do předsíně je i do koupelny v centrální poloze dispozice přivedeno denní světlo nadsvětlíkem. Koupelna byla dispozičně dořešena, již když začaly práce na návrzích interiéru bytu. Vybrali jen vodovodní baterie, umyvadlo, svítidla. „Navrhla jsem jednoduchou skříňku pod umyvadlo, podobně jako v kuchyni jsem musela respektovat již položenou dlažbu, která je podle mě zbytečně barevně výrazná,“ vysvětluje architektka. Podobně tomu bylo i na sousední toaletě. Prostor nad WC je využit pro ukládání čisticích prostředků. Manželé se zpočátku obávali přílišné jednoduchosti či strohosti interiéru. Byt dokázali rychle a skvěle zabydlet. Drobné plastiky dodaly poměrně neutrálnímu interiéru sympatickou osobitost.

8

Opět materiály i svítidla použité v obývacím pokoji, v nice bílý porcelán s rubínově červeným pozadím.

10

Praktické odkládácí prostory v předsíni, opakující se materiály, svítidla…

11

Denní světlo je přivedeno i do centra dispozice nadsvětlíky.

9

Ing. arch. Daniela Boučková (*1972)
1994 – semestrální stáž l’Ecole d’ Architecture Paris, La Villette
1997 – ukončení studia na VUT Brno – Fakulta architektury
Po absolvování studií (1997–2000) pracuje v brněnských architektonických ateliérech (RUDIŠ & RUDIŠ, PAW u Jindřicha Škrabala a Ludvíka Gryma, Pé architecture u Tomáše Pilaře). V roce 1997 odjíždí na pracovní stáž do Paříže (ateliér SCP BEGUIN & MACCHINI). V ateliérech spolupracuje v týmu na větších zakázkách a soutěžích (např. bytové domy Litomyšl, soutěž na Bažantnici Pražského hradu, projekt pro pojišťovnu Kooperativa na ulici Rašínova v Brně, vilové bytové domy v Masarykově čtvrti v Brně, řešení území Malá Šárka v Praze).
Od roku 2001 se samostatně věnuje architektonické praxi.
2001–2003 spolupráce s módní návrhářkou Denisou Novou – grafické práce, projekty podkrovních vestaveb, interiérů bytů…
2003 – boutique pro Denisu Novou, Náprstkova 4, Praha
2006 – rodinný dům v Lysicích
2009 – rekonstrukce vilky na Květné ulici v Brně
2011 – rodinný dům v Rozdrojovicích u Brna (dřevostavba)
2010–2012 – projekt vily na Kypru, ve výstavbě
2006–2012 interiéry rodinných domů a bytů pro soukromé investory
Motto:
„Nechávám se ráda inspirovat investorem.
Baví mě společná práce na projektu.“
Kontakt:
daniela.bouckova@volny.cz
tel.: 732 530 982

Edit: