Obyčejný pronájem

Jana s Petrem koupili téměř dokončený půdní byt v dobré čtvrti s představou, že bude pohodlně sloužit rodině s dětmi. Na radu své kolegyně a kamarádky s obdobnou zkušeností přizvali ke konzultaci již osvědčenou architektku Danielu Boučkovou.

Některé části krovu byly udělány nově, někde bylo nutno ze statických důvodů doplnit vynechanou dřevěnou část kovovou výměnou. Všechny tyto technické záležitosti jsou v interiéru přiznané a působí docela výtvarně. Foto: Martin Zeman

Při společné prohlídce bytu se hned na první schůzce ukázalo, že kvalita provedených prací ani dispozice na právě zakoupené půdě neodpovídá požadavkům majitelů bytu. Podhledy byly provedeny ze smrkových palubek a dokonale navozovaly dojem horské chaty. Dřevěný tmavý strop jako by na člověka „padal“, zmenšoval prostor bytu. Výměnu dřevěného podhledu za bílý sádrokarton navrhla architektka hned na první schůzce. „Jelikož bylo nutné ověřit skladby konstrukcí, provedli jsme sondy a ty potvrdily, že nejen podhled je nekvalitní, ale ani tepelná izolace nezaručuje pohodlí obyvatelům bytu. Rozhodnutí provést izolace a s nimi i podhledy znovu padlo velice rychle a myslím, že se tento hned na začátku radikální přístup majitelům vyplatil,“ hodnotí počátek spolupráce architektka. Jana a Petr prováděli některé práce svépomocí, na jiné najímali specializované fi rmy. „Na bourací práce a hrubší stavební záležitosti jsme si troufl i sami. Postupně jsme se řemeslně zdokonalovali,“ s úsměvem vzpomíná Petr. „A také jsme zjistili, že Petr některé práce provede rychleji a lépe než odborník,“ dodává Jana.

 

PRAKTIČNOST A FUNKČNOST

„Když jsme konečně dokončili změny dispozice, zateplení i podhledy, pustila jsem se se spoustou energie do vybírání praktické podlahy a těšila se na návrhy kuchyňské linky a koupelny,“ říká Jana. Podlahové topení omezilo částečně výběr podlahové krytiny. Petr a Jana chtěli podlahu praktickou a výraznou. Požadovaná kritéria dokonale splňuje přírodní linoleum. „Chvilku jsme řešili barevnost, materiál byl vybrán poměrně rychle,“ přidává se architektka Daniela Boučková. „Podle mě by celý prostor lépe plynul sjednocením barevností podlah, ale majitelé trvali na změně odstínu podlahy v ložnicích. Snad budou se svou volbou spokojeni.“
Při návrhu kuchyňské linky bylo zřejmé, že musí poskytovat dostatek úložného prostoru, jelikož v bytě nebyla spižírna ani komora. „Nechceme, aby se linka stala oltářem, ke kterému budeme vzhlížet z obytného prostoru,“ dodává Jana. „Chtěli jsme obyčejnou praktickou kuchyňskou linku. Barvu pískovaného skla jsem vybrala sama. Oranžové sklo za pracovní plochou jsme pořídili na radu architektky.“

 

STĚHOVÁNÍ NEBUDE

Při přesunech materiálu z přízemí na půdu a naopak postupně dozrávalo rozhodnutí usadit se s plánovanou rodinou ve stávajícím bytě a podkroví zatím pronajmout. Každodenní nošení dětí či nákupů by asi výhled na město nedokázal kompenzovat. „Těšil jsem se sice na ‚svítící‘ prosklenou koupelnu, ale praktická stránka věci byla rozhodující,“ říká Petr, který s neutuchajícím zájmem pokračoval ve spolupráci s architektkou na realizaci bytu sám.
Dveře do jednotlivých pokojů jsou zvoleny bílé, plné. „Konstrukce krovu je zajímavá a bylo by škoda konkurovat jí dalšími dřevěnými povrchy. Vstupní dveře jsou dýhované, přizpůsobili jsme se materiálu vstupních dveří v domě,“ vysvětluje architektka.

 

HYGIENA BEZ PŘÍKRAS

Koupelna je navržena velmi jednoduše: vana, umyvadlo, úložný prostor nahrazující prádelnu i komoru, industriální materiály. Bílé zařizovací předměty a šedou litou podlahu doplňuje luxusní skleněný obklad vany a omyvatelný nátěr na zdech. „Prosklení přivádějící denní světlo do koupelny je natolik zajímavé, že další výrazné prvky by byly spíše na škodu,“ domnívá se architektka. „Doufám, že i nájemníci po koupání nátěry do sucha otřou. Majitelé bytu s tím počítali a nátěr je přece jen choulostivější než keramický obklad.“ Ve stejném duchu je řešena toaleta. Průmyslová fóliovaná překližka, z níž jsou vyrobeny police v koupelně, je tady použita na dvířka skrývající kotel za mísou WC. Petr byl ochoten vyřešit sám detaily jako třeba splachování klikou. Ačkoliv jsou v koupelně i na toaletě obyčejné zařizovací předměty, působí velice čistě a příjemně.

 

SCHODIŠTĚ JAKO SOCHA

Nejvýraznějším prvkem v interiéru je schodiště na malou galerii, která neslouží jako klasický obytný prostor, ale jako kout ke čtení a odpočinku. Mlynářské schodiště zřejmě bude používáno k výstupu jen občas, pohledově kryje prostor koupelny a WC i vstupní část bytu od obytného prostoru. Je vlastně tak trochu sochou v interiéru. Je vyrobeno z ocelových plechů tloušťky asi 10 mm a povrchově je opatřeno nátěrem kovářskou černí stejně jako ostatní ocelové prvky v bytě – statické výměny krovu a zábradlí. „Se zámečníkem Pavlem Zezulou spolupracuji dlouhodobě, na výsledném provedení schodiště je to znát,“ pochvaluje si architektka Boučková.
Ocelové schodiště je důstojným partnerem krovů. Nově provedené krovy byly původně jen neopracované trámy napuštěné protipožárním nátěrem zelenkavé barvy. Petr našel na internetu firmu zabývající se úpravou dřeva. Trámy se podařilo velmi dobře povrchově sladit s trámy původní mi, fi nální protipožární nátěr je bezbarvý.

 

MÍSTO RODINY MUŽI

Dnes na rozdíl od původního plánu obývají byt dva mladí muži. Každý má svou ložnici, společně je jim k dispozici otevřený prostor krovu. Jednoduché zařízení interiéru tomu odpovídá: stůl, židle a relaxační vaky. „I když není interiér dořešen do detailu, působí příjemně zabydleně a svobodně. Tak jsem si to představovala,“ tvrdí architektka. „Snad jen úložný prostor, vestavěné skříně, se kterými jsme v prvním návrhu počítali, tady trochu chybějí.“ Nicméně Petr si výsledek pochvalu je a podnájemníci jsou, jak se zdá, s prostorem naprosto spokojeni.

Daniela Hanousková
Foto: Martin Zeman


Ing. Arch. Daniela Boučková

(*1972), autorka projektu
◗ absolventka VUT Brno, Fakulta architektury (2000)
◗ v rámci studií semestrální stáž l’Ecole d’ Architecture Paris, La Villette (1994)
Pracovala v brněnských architektonických ateliérech (Rudiš & Rudiš, PAW u Jindřicha Škrabala a Ludvíka Gryma, Pé architecture u Tomáše Pilaře). Absolvovala pracovní stáž v Paříži (ateliér SCP BEGUIN & MACCHINI).
Spolupracovala v týmu na větších zakázkách a soutěžích:
◗ bytové domy Litomyšl
◗ soutěž na Bažantnici Pražského hradu
◗ projekt pro pojišťovnu Kooperativa, Brno
◗ vilové bytové domy v Masarykově čtvrti v Brně
◗ řešení území Malá Šárka v Praze
Od roku 2001 se samostatně věnuje architektonické praxi.
◗ 2001 – 2003 spolupráce s módní návrhářkou Denisou Novou – grafi cké práce, projekty podkrovních vestaveb, interiérů bytů…
◗ 2003 boutique pro Denisu Novou, Praha
◗ 2006 rodinný dům v Lysicích
◗ 2006 – 2009 interiéry rodinných domů a bytů pro soukromé investory
◗ 2009 rekonstrukce vilky, Květná, Brno
„Nechávám se ráda inspirovat investorem. Baví mě společná práce na projektu. Procházíme společně postupně všechny fáze projektu i realizace, bojujeme s konvencemi v nás i kolem nás.“

Kontakt:
daniela.bouckova@volny.cz


Vizitka bytu
Název: podkroví 3+k. k., Brno
Autor: ing. arch. Daniela Boučková
Datace: 2008 – 2010
Plocha bytu: 73 m²


 

Edit: