Pákové kávovary

Výhodou automatických kávovarů je příprava espressa stisknutím jediného tlačítka. To v případě pákových kávovarů je vše ve vaší režii: od hrubosti namleté kávy přes její množství a sílu upěchování až po dobu spařování.

K důležitým kritériím výběru kávovaru patří vaše finanční možnosti, protože právě od rozpočtu se odvíjejí parametry přístroje. Ne pro každého znamená levnější volba horší přístroj, mnoho závisí na očekávání. Dražší modely mají samozřejmě mnohé výhody, jako například možnosti nastavení, zjednodušenou manipulaci či zpřehlednění nastavení přístroje. „U renomovaných značek najdete kvalitní modely s doporučenou cenou i pod hranicí 8 000 Kč. Počítejte ale s tím, že nižší cena může znamenat kompromis v uživatelském komfortu. Levnější espresso přístroje nemají integrovaný mlýnek ani možnost nastavení teploty vody při extrakci kávy,“ vysvětluje Radek Arnošt, manažer značky Sage. Jestliže vás finance nelimitují, za zvážení stojí přístroje s displejem nebo dotykovým displejem. Jejich výhodou je, že si dokážou zapamatovat vaše preference i pro další připravovaný nápoj. Samostatnou kategorií jsou potom přístroje se dvěma bojlery, které se ale vyplatí jen pro skutečné kávové nadšence. Některé z nich disponují i automatickým stlačením kávy do páky.

automarický kávovar sencor

Automatický kávovar Sencor SES 9300BK na zrnkovou i mletou kávu umožňuje nastavit hrubost mletí zrn i sílu kávy. Přednastavené programy na espresso, americano, cappuccino, latte a normální kávu nebo čaj. Tlak 19 barů. 12 999Kč, foto: Sencor

Čím zaujme páka?

Pákové espresso přístroje mají oproti kapslovým kávovarům či plnoautomatickým strojům z kaváren jednu výhodu – při manipulaci s nimi nejste ochuzeni o zážitek z procesu přípravy. Víc manuálních úkonů má ale i svá úskalí, proto je vhodné poradit se před koupí espresso přístroje s odborníky. „Je dobré si to vyzkoušet v praxi. Naučíte se, že kromě přístroje je důležité dbát i na kvalitu a čerstvost nakupovaných kávových zrn. Zjistíte, zda vám vyhovuje klasické ovládání tlačítky, nebo raději chcete investovat do přístroje s dotykovým displejem,“ říká R. Arnošt a pokračuje: „I samotné stlačení kávy do páky je věc osobních preferencí. Někdo vyznává centrální temper, který ulehčí přípravu a minimalizuje nepořádek. Jiný zase nedá dopustit na klasický temper, protože mu symbolizuje rituál, o který se nechce ochudit.“

Kávovar s mlýnkem, nebo bez?

Profesionální baristé používají výhradně mlýnek a pákovku oddělenou, jelikož při zahřívání vody vně stroje nejsou vystavena kávová zrna vyšším teplotám, což může ovlivnit kvalitu zrn,“ vysvětluje R. Arnošt a přidává i radu: „Pokud jste však běžný uživatel v běžné domácnosti, přístroj s integrovaným mlýnkem vám ušetří místo a na chuti kávy určitě rozdíl nepoznáte.“

Parní tryska, nebo šlehač mléka?

Na trhu jsou v nabídce i samostatné šlehače mléka, ale všeobecně platí, že cappuccino, macchiato či latte připravíte s každým espresso přístrojem. Docílit ideálně našlehaného mléka však může být pro nováčka poměrně náročný úkon. „Každý pákový stroj má parní trysku, ale jejich parametry se mohou lišit. Levnější přístroje mají jednu výpusť v trysce, dražší jich mohou mít i čtyři a k tomu integrovaný teploměr, což značně zjednoduší přípravu. Navíc stále více lidí preferuje alternativní mléka, jako jsou ovesná, sójová nebo mandlová. Ta potřebují na správné našlehání jinou teplotu a k tomu trochu víc umu a snahy. Lepší je tedy v tomto případě investovat do sofistikovanějších technologií,“ uzavírá odborník.

skořicová káva

Foto: Jacobs

Skořicová káva

Potřebujete:

  • 300ml kávy (např. Jacobs
    Crema Gold)
  • 80g třtinového cukru
  • 70ml javorového sirupu
  • 125ml vody
  • 2 svitky skořice
  • mléčnou pěnu z cca 200ml mléka
  • skořici na poprášení

Postup přípravy skořicové kávy:

Nejdříve si připravte skořicový sirup. Cukr, javorový sirup, vodu a skořici dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut. Odložte stranou a nechte 15 minut stát, pak vyjměte svitky skořice. (Sirup vám vydrží v lednici v uzavřené sklenici minimálně týden.) Do hrnků si rozlijte připravenou kávu, přidejte 2 lžíce skořicového sirupu (nebo víc, záleží na vás) a ozdobte mléčnou pěnou.

Text: Vanda Jesenská, spolupráce Sage
Foto: se svolením firem Jacobs, Sencor, WMF, Tescoma, Sage

Datum vydání: 22. 1. 2024

Edit: