Panelák, terasa a výhled

Neobvykle prostorná lodžie s překrásným výhledem na Prahu je největší devízou malého bytu ve čtvrtém a posledním patře panelového domu. Tuto přednost náležitě využili architekti ze studia BY architects, kteří vytvořili z malého bytu dokonale funkční prostor.

Garsonku o rozloze 36 m2 si majitelé zakoupili jako investici k pronájmu s tím, že může v budoucnu sloužit některému ze synů jako startovní bydlení. Zadání proto bylo poměrně volné, hlavním požadavkem byla účelnost a estetická kvalita navrženého prostoru. Majitelé oslovili několik architektonických týmů a z předložených návrhů je nejvíce oslovilo vtipné řešení Markéty Zdebské a Marka Žáčka ze studia BY architects – sofistikované a zároveň primitivní.

Krémová kaučuková podlaha působí elegantně, sjednocuje celý interiér a navíc je velmi odolná.

Přesuny kolem jádra

Původní garsoniéru tvořila stísněná předsíňka přeplněná dveřmi – do pokoje, koupelny a na WC, k pokoji přiléhal malý kuchyňský kout na opačné straně bytového jádra. Nové uspořádání začlenilo kuchyň do pokoje, na její místo se přestěhovala koupelna. Tím se ulevilo předsíni od přemíry dveří, vešla se sem prostorná šatní skříň s botníkem i úklidová skříň s vestavnou pračkou, sušičkou a košem na prádlo, do nějž vede shoz z koupelny přimknuté z druhé strany jádra. Do koupelny se nyní vchází logičtěji – z ložnicové zóny pokoje.

Společně i odděleně

V pokoji jsou pomocí panelů z borovicové překližky vyčleněny tři funkční zóny – hlavní obytný prostor, pracovna a ložnice. „Uvažovali jsme, jak do takto malého prostoru včlenit všechny potřebné funkce a kombinovat všechny životní situace. Zvažovali jsme zatahovací zástěny, vyklápěcí či integrovaný nábytek. Žádné z těchto řešení však neumožňovalo provádět více činností najednou, bylo by potřeba nejdřív jednu činnost ukončit, aby se mohlo místo proměnit v něco jiného… Zvolili jsme proto vymezení hlavních zón pomocí panelů. To umožňuje za běžného provozu dvoučlenné domácnosti dělat vše najednou, odejít od pracovního stolu, najíst se a zase se k práci vrátit, nechat rozestlanou postel bez pocitu nepořádku…,“ vysvětluje Markéta Zdebská. „A přestože nejsou jednotlivé zóny uzavíratelné dveřmi, poskytují určitou intimitu.“ Členění prostoru podporuje také osvětlení, které nabízí různé režimy a různou míru intimity.

Uvnitř i venku

Ač je relativně malý obytný prostor rozdělen na tři části, nepůsobí vůbec stísněně, ba naopak. Je to mimo jiné díky pocitovému otevření na terasu maximálním prosklením, které tvoří dvě široká posuvná křídla a nové prosklené stěny. Pobyt venku i uvnitř zpříjemňuje šikmá screenová roleta na celou šíři bytu na vnějším líci terasy. Otevření bytu na terasu si vyžádalo specifické řešení radiátorového soklu, který je vyzvednut nad podlahu. Obložení kaučukem a mřížka topení ve stejném odstínu přispívá k lehkosti tohoto elementu a soudržnosti celého interiéru.

Jednoduše a odlehčeně

Zařízení bytu je praktické a maximálně univerzální, vzhledem k záměru byt pronajímat. Nenápadná bílá kuchyňská linka zaujme větší hloubkou, než je obvyklých 60 cm. „Ráda navrhuji linky o deset centimetrů hlubší, na pracovní desce tak zůstává dostatečný prostor pro práci, i když na ní stojí varná konvice, oleje…,“ vysvětluje architektka. Na kuchyň navazuje hlavní obytná část s malým jídelním stolem a zavěšeným gaučem, který podle návrhu Markéty Zdebské vyrobilo Truhlářství Dub, stejně jako ostatní nábytek. Čalounění vyrobené firmou Polstrin se jednoduše připevňuje suchými zipy. „Zavěšením gauče na ocelová lana jsme docílili toho, že zůstala volná podlaha, což napomáhá optickému zvětšení prostoru,“ popisuje dále architektka a zároveň si pochvaluje spolupráci s majitelem bytu. „Je vynikající, když v nás má klient důvěru, pak může vzniknout komplexní řešení. My té důvěry samozřejmě nezneužíváme, a vždy se snažíme nenavrhovat řešení která dávají smysl. V tomto případě bylo sympatické, že i přes definovaný rozpočet byly vzhled a kvalitní provedení pro investora důležité. Pro zachování kvality materiálů byl ochoten investovat více než původně zamýšlel. Díky tomu jsme mohli zvolit například kvalitní kaučukovou podlahu.“
Tento byt postoupil do finále soutěže Interiér roku 2017, kterou pořádá Institut bytového designu. Tak trochu symbolicky to znamená uzavření kruhu, protože na počátku si majitelé vybrali studio By architects právě díky jejich nominaci na Interiér roku před třemi lety.

MgA. Markéta Zdebská

Vystudovala obor textilní a oděvní návrhářství na Fakultě textilní TU v Liberci, v roce 2010 dokončila studium na VŠUP (ateliér Architektura III.). Během studia absolvovala praxi v ateliéru Ing. arch. Josefa Pleskota a stáž v ateliéru grafiky u Prof. Rostislava Vaňka. V roce 2010 založila ateliér BY architects.

„Naším cílem je nacházet hloubku a vrstevnatost v projektech, které nám jsou svěřeny do péče.“

BY architects

Současný stav
1 – vstup,
2 – obývací prostor s kuchyní a pracovnou,
3 – ložnice,
4 – koupelna s WC
5 – terasa

Původní stav
1 – vstup, 2 – WC
3 – koupelna,
4 – pokoj,
5 – kuchyň,
6 – terasa

Vizitka bytu

Užitná plocha: 36 m2
Terasa: 12 m2
Autoři: MgA. Markéta Zdebská, Ing. arch. Marek Žáček, BY architects
Nábytek: Truhlářství Dub
Okenní sestava: dřevo, Antikhaus
Dveře: Invisidoor® Argenta®, Bdoor
Screenová roleta a interiérové plizé: Innex®

Text: Miloslava Perglová
Foto: Institut bytového designu, Aleksandra Vajd

Edit: