Podkroví s jasnými souvislostmi

Kde bychom chtěli bydlet? Naše představy se různí, ale určitě můžeme sestavit pomyslnou hitparádu nejžádanějších míst. Na jednom z nejvyšších stupňů by se zřejmě ocitlo bydlení v rodinném domě. O vedoucí pozici by se ale se stejnou úspěšností ucházel i další velmi vyhledávaný typ bydlení – půdní vestavba.

Několik schodišťových stupňů odděluje společenskou zónu od soukromé a spojuje půdy dvou sousedních domů v jeden byt. Foto: KYZLINK

 

Co nás na tomto typu bydlení tolik láká? „Líbila se nám tato lokalita města a půdní vestavba bylo jediné řešení, které naše přání mohlo splnit. Chtěli jsme také, aby náš nový byt byl nadstandardně velký a aby nám mohl nabídnout zajímavou dispozici. To vše splňovalo bydlení v půdní vestavbě,“ vysvětluje majitelka. Nový byt mladí manželé hledali téměř tři roky. Po letech bydlení v přízemí panelového domu chtěli byt podstatně větší a ve vyšším patře. Když se naskytla možnost koupit byt v půdní vestavbě, navíc v požadované lokalitě Brna, neváhali.

 

PRVNÍ KROK K LEPŠÍMU BYDLENÍ

Když se před deseti roky do bytu stěhovali, rovnou provedli některé změny. „Zvětšili jsme koupelnu – to byl po letech používání typické panelákové koupelny jeden z našich největších požadavků. Také jsme propojili kuchyni a jídelní část s obývacím pokojem,“ vrací se k původnímu stavu investorka.

Ve srovnání s původním bydlením byt po těchto úpravách bezpochyby nabízel podstatně větší komfort, přesto mu zůstalo pár slabších míst. Největším problémem byla dlouhá chodba, ze které se doleva vstupovalo do všech místností. Mezitím se rodina rozrostla hned o dva nové členy najednou. Kluci, dvojčata, rostli před očima a manželé začali uvažovat o dalších změnách, které by bytu pomohly lépe plnit nové úkoly. Účelnější řešení prostoru by jistě přineslo opět další zlepšení, ale všechny požadavky by se realizovaly jen velmi obtížně. Když se před třemi roky naskytla možnost odkoupit ještě další část půdních prostor, neváhali.

 

KOMPLETNÍ REKONSTRUKCE

„Věděli jsme, že před sebou máme velkou a z našeho pohledu zásadní akci. Měli jsme sice určitou představu, jak by měl byt po rekonstrukci vypadat, ale určitě jsme chtěli spolupracovat s architektem,“ pokračuje majitelka bytu. Hledání nebylo zpočátku jednoduché, a i když manželé oslovili architekta, na kterého dostali doporučení, zklamal nespolehlivostí a přístupem. Hledali dále sami a rozhodli se oslovit společnost Kyzlink. „Chtěli jsme návrh, jak by bylo možné celý byt dispozičně lépe vyřešit. Naše požadavky zahrnovaly dva dětské pokoje pro kluky a pracovnu. Vzhledem k dětem a často nevyzpytatelným klukovským aktivitám jsme požadovali zaoblené hrany. Stylově jsme si byt představovali moderní, ale útulný. Řešení jsme nechali na návrzích architekta.“

 

BEZ SVAZUJÍCÍCH STEREOTYPŮ

Návrhy nové dispozice přinesly řadu změn. Majitelé bytu hodnotí především příjemně vzdušné řešení bytu, které spolu s řadou dalších prvků přináší pohodovou atmosféru. Dostatek volného prostoru a světla nás bytem provázejí již od vstupu. Přivítal nás prostor s příjemným denním rozptýleným světlem. Originální řešení přinesla část stěny oddělující vstup, kde byla místo obvyklé zděné příčky navržena stěna z matného skla. Stěně na zajímavosti dodávají poličky s CD, které jsou umístěny ze strany obývací části a své obrysy prokreslují proti světlu. Další díl přirozeného světla vstupuje z navazující části bytu. Dojem prostoru a světla ještě prohlubuje otevřené řešení dispozice vstupní části, obývacího prostoru, kuchyně a jídelny.

NETRADIČNÍ, AVŠAK EFEKTNÍ ŘEŠENÍ

Obývacímu prostoru dominuje prostorná sedací souprava. Vestavná knihovna, poličky s CD i nízký televizní stolek byly vyrobeny na míru. Osvětlení zajišťují nepostradatelná střešní okna. Důležitá ochrana proti slunci byla svěřena elektronice. Obvyklé stropní osvětlení je zde doplněno svislými podsvícenými pruhy matového skla, které kopírují linii oken – podobných netradičních, ale velmi efektních řešení v tomto podkrovním bytě ještě uvidíme celou řadu – některé se opět dotýkají osvětlení a nasvícení určitých částí prostoru. Charakteristické prvky celého bytu – zaoblené hrany – se promítly i v tomto obývacím prostoru. Jednotící linie zde dostala podobu měkkého přechodu v oblouku mezi podlahou a stěnou pod střešními okny. Dynamický vzor dřevěné podlahy je vytažen až pod okna. Podklad je tvořen sádrokartonem ohnutým do potřebného oblouku. Efekt je úžasný, i když realizace stavební firmu řádně potrápila.

NEŽ USEDNEME KE STOLU

Jen několik kroků dělí obývací část od jídelny a kuchyně. Vše dohromady tvoří jeden příjemně velký prostor, který je ale jasně defi nován svými funkcemi. Také zde bylo při návrhu osvětlení pamatováno na efekt – trubicová svítidla za otevřenými sádrokartonovými lištami pod stropem vytvářejí svým světlem zajímavý prvek v místech pod stropem, kde už zpravidla žádné fi nesy nečekáme.

Příjemnou atmosféru stolování podtrhuje originálně řešené zasklení balkonu. Důmyslným posunem prosklených stěn lze z prostoru včetně balkonu vytvořit buď zimní zahradu – to oceníte zejména v zimních měsících, nebo naopak celý prostor otevřít, a tak v létě celou plochou balkonu rozšířit obytnou část. Skvělý nápad je na různé způsoby využíván po celý rok. Umístění takto řešeného balkonu u jídelní části interiéru snadno posune i běžné stolování do docela jiné polohy.

 

CO OČEKÁVÁME OD KUCHYNĚ?

Samozřejmostí je dostatek prostoru pro kuchyňskou práci i ukládání nádobí a dalších nezbytností. Přitom nám musí zůstat místo na pohodlný pohyb i manipulaci. Mnoho bytů nabídne více či méně přijatelný kompromis. V tomto podkroví s novou dispozicí ale bylo možné dopřát kuchyni všechno, co v optimální podobě potřebuje. Vestavné spotřebiče, účelné řešení, praktické a moderní materiály staví kuchyňské práce do výrazně příjemnější pozice.

JASNĚ DANÉ SOUKROMÍ

Byt je svým řešením rozdělen na část společnou, sloužící i pro setkávání s přáteli, a na zónu poskytující soukromí každému z rodiny. Hranici mezi zónami tvoří čtyři schody vedoucí do zadní části bytu. Od samého začátku se těší obrovskému zájmu. Jsou nejen místem nekonečných dětských her, ale především – proč po nich jenom stoupat nebo sestupovat, když se na nich tak báječně sedí? Důvod, proč v bytě vznikly, je ale podstatně prozaičtější: Byt spojuje půdy sousedících domů a schody vyrovnávají výškový rozdíl půdních prostor mezi oběma domy.

První místností, kterou v této druhé části bytu míjíme, je pracovna. Využívá ji především majitelka bytu ke studiu. „Požadovala jsem, aby byla dostatečně světlá a především aby byla dobře izolovaná proti hluku,“ říká. Pracovna byla navržena prosklená, jedna ze skleněných stěn je společná s obývacím prostorem pod schody. Sklo zdůrazní prostor a nezatíží jej. I při volbě tohoto materiálu bylo možné dodržet požadavek na kvalitní zvukovou izolaci. Soukromí pracovny ze strany obývacího prostoru zajišťují bambusové rohože.

Chodba za pracovnou končí dveřmi. Jejich účel je jednoznačný: Dveře oddělují privátní zónu – dva dětské pokoje, ložnici rodičů a velkou koupelnu. V této části bytu jsou také úložné prostory.

 

SE ZNALOSTÍ VZÁJEMNÝCH SOUVISLOSTÍ

Půdní byt po kompletní rekonstrukci nabízí veškeré pohodlí vycházející z respektování potřeb každodenního života rodiny s dvěma dětmi. Důraz byl kladen i na potřebné zázemí, které tak citelně postrádáme v řadě běžných bytů. V blízkosti vstupu je komora, v níž je umístěna i pračka. Vracíteli se z jakékoliv cesty, hned v této části bytu odložíte zavazadla a zbavíte se všeho, co je určeno k praní. Další části bytu, včetně koupelny, už tak zůstávají obvyklého nepořádku ušetřeny. Je to pohodlné a praktické. V blízkosti vstupu se nachází i druhá, malá koupelna s toaletou. Vše zde má svou logiku a řád. Přesto (nebo právě proto?) je tady všem jeho obyvatelům i příchozím tak příjemně. Šťastné spojení invence architektů spolu s životním stylem mladé rodiny se stává inspirujícím prostředím moderního a pohodlné o bydlení.

 

Dominika Bučková
Foto: KYZLINK


POHLED ARCHITEKTA

Propojení a rozdělení prostoru
Celkovou dispozici půdního bytu předurčila ne příliš obvyklá okolnost. Obytný prostor vznikl spojením půd nad dvěma nájemními domy, které stojí v prudkém kopci. Důsledkem toho je mezi jednotlivými podlažími v obou domech výškový rozdíl 70 cm. Tuto skutečnost jsme využili v náš prospěch a přirozeně jsme rozdělili byt na níže položenou společenskou zónu a výše položenou intimní zónu. Přes toto rozdělení byt působí vzdušně a prostorně, především díky skleněné příčce (zvukově izolační sklo), skleněným posuvným dveřím a fl oristické dekoraci mezi pracovnou a obývacím pokojem. Po celém bytě se nabízí díky hojnému použití skla spousta zajímavých průhledů.

Hra se světlem
Přirozené osvětlení přichází do bytu buď z východu pásově umístěnými střešními okny (ta jsou umístěna tak vysoko, že sluneční paprsky dopadají až do kuchyně), nebo okny navazujícími na balkony v západní stěně. Světlo tedy proudí v otevřené společenské části z obou protilehlých stran. Umělé osvětlení ve stropě, hranách stěn a výklencích nabízí různé možnosti pohrát si s intimním osvětlením podle momentálních potřeb.

Zaoblené křivky
Atmosféru celého bytu dotvářejí všudypřítomné zaoblené křivky. Podlaha ve společenské části (dubová špalíková mozaika) nenápadně přechází přes šikminy až na strop, tvoří jednolitou plochu a objímá tak celý obytný prostor. Cíleně jsme použili světlý dub, aby atmosféra pokoje nebyla stísněná tmavými odstíny barev. Stejné zaoblené křivky najdeme na nábytku a především v koupelně, kde pásková keramická mozaika volně přechází do velkoformátových obkladů stěn.


Jan Kyzlink (1974)
Po ukončení studia na Fakultě architektury VUT v Brně založil v roce 1995 společnost KYZLINK. Věnuje se architektuře a vede tým a architektů a designerů KYZLINK architects & interior a KYZLINK lifestyle.

Petr Pospíšil (1977)
Vystudoval Fakultu strojní VUT v Brně, obor průmyslový design. Od r. 2000 působí ve společnosti KYZLINK. Své zkušenosti nyní uplatňuje v návrzích interiérů a architektury. Zaměřuje se především na aplikaci nových trendů a prosazování nekonvenčních řešení.

Kontakt:
KYZLINK ARCHITECTS & INTERIOR,
Porážka 2, Brno, tel.: 541 429 394
KYZLINK LIFESTYLE,
Radlická 1c, Praha 5, tel.: 251 511 511
www.kyzlink.com

 

Edit: