Na střeše továrny na klobouky

Třípodlažní loftový byt na pražské Palmovce v nástavbě někdejší továrny na klobouky Weider si před dvěma lety koupil mimopražský investor. Od bytu očekával, že jemu a nejbližším přátelům v Praze zajistí příjemné a atraktivní zázemí. Toto poslání loftového bytu vysvětluje i motto projektu interiéru: „Prostor, kde se můžete cítit na návštěvě stejně jako doma.“

K přestavbě továrního areálu v Praze na Palmovce v obytné objekty se přistoupilo ze stejného důvodu jako k výstavbě prvních loftů přibližně před půl stoletím v New Yorku. Také zde bylo cílem nahradit nevyužívané industriální prostory podstatně vhodnějšími obytnými. Tak se stalo, že v areálu na ploše o 11 700 m² vyrostlo 206 převážně malometrážních bytů, které se kolaudovaly před dvěma roky. Ten, který vám představujeme, se nachází v nástavbě někdejší dávno ztichlé továrny. Jeho velkou devízou je, že součástí dispozice je i střešní terasa nabízející úžasný výhled na velkou část hlavního města, a to včetně Hradu a jeho okolí.

VÝZVA PRO AUTORY

Lofty zásluhou své vzdušnosti, otevřenosti i množství denního světla většinou mívají originální interiéry. Na druhou stranu se ve srovnání s běžnými byty vyznačují menší praktičností a soukromím. Z toho důvodu je za svůj domov většinou volí jedinci nebo mladé bezdětné dvojice. V tomto případě, vzhledem k tomu, že byt nemusel plnit poslání domova, v něm hrála praktičnost ještě menší roli. „Nebylo komu ho šít na míru. Tím pádem jsme neměli spojence ani oponenta. Byt nemusel být praktický, ale výtvarný, což pro nás samozřejmě znamenalo výzvu,“ říká ing. arch. Jan Zákostelecký, který spolu se svým bratrem Markem, scénografem královéhradeckého divadla Drak, řešil konečnou podobu a vybavení loftového bytu, a pokračuje: „To je vzácná příležitost, které jsme samozřejmě využili.“

Teplým originálním dojmem na vás zapůsobí předsíň. Originální je v ní především věšáková stěna zhotovená z laminátu, jehož povrchovou úpravu tvoří mikrovrstva kovu.

DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

„Do dispozičního uspořádání bytu, které bylo dáno projektem stavby, jsme nemuseli vůbec zasahovat,“ říká architekt. Po překročení prahu třípodlažního bytu se ocitnete v příjemně působícím zádveří. Teplo zajišťuje barevné ladění a použité materiály. Původní dřevěnou podlahu zakrývá tmavé marmoleum vhodně kontrastující s oranžovou výmalbou stěn. Zajímavý design mají ve vstupní části bytu nezbytné úložné a odkládací prostory. Botníky mají podobu nízkých skříněk z MDF desky, jejíž povrchovou úpravu tvoří jasanová dýha. Svršky se zavěšují na kovové věšáky asymetricky instalované v laminátu s mikrovrstvou kovu. V pravé části vstupního patra se dále nachází koupelna s WC, vybavená umyvadlem a sprchovým koutem, a poměrně prostorná ložnice, která je na rozdíl od zbytku loftu vybavena klasickým nábytkem a laděna do světlých přírodních tónů. Marmoleum zde nahrazuje koberec. Prostřední podlaží bytu je obytné. Na jeho jedné straně se nachází kuchyně, na protější obývák, který zároveň zvládá roli pracovny. Nejvyšší podlaží tvoří galerie, z níž je výstup na střešní terasu.

Loftový byt, který jsme navštívili, se nachází v nástavbě bývalé továrny na klobouky na pražské Palmovce.

HRA S BARVAMI A MATERIÁLY

„Ctili jsme i materiály stavebních konstrukcí, jako je točité schodiště, terasa a výplně otvorů. Pouze schodiště spojující všechny tři úrovně bytu jsme zvýraznili barevným padajícím dominem podstupnic a stávající dřevěnou podlahu galerie a terasy doplnili marmoleem a schody perspexovým zábradlím,“ odpovídá architekt na otázku týkající se použitých materiálů. Dřevo je vidět pouze na podstupnicích, stropě, terase a galerii. Jinak je vybavení bytu – nábytek v předsíni, ložnici a na obytném podlaží – vyrobeno z MDF, jejíž povrchovou úpravu tvoří jasanová dýha či stříkaná barva. Druhým způsobem je upraven povrch poliček výrazně pastelových barev, které spolu se schodištěm představují sjednocovací prvek celého interiéru. „Snažili jsme se, aby každá místnost byla jiná,“ přibližuje Jan Zákostelecký původní záměr, který se podařilo bezezbytku naplnit. A podařilo se: Příjemné, teplé a přitom vysoce designové vstupní prostory příjemně přijímají každého příchozího. Vedlejší ložnice je však neutrálně komorní. Odlišné pojetí bylo zvoleno z důvodu, že jde o odpočinkovou místnost, kde nesmí nic působit rušivým dojmem. Nejvýtvarnější náboj z celého interiéru obsahuje obytné podlaží. Výtvarný pocit zde umocňují tři piktogramy vyřezané na podlaze z marmolea. Galerie ve třetím podlaží svojí prkennou podlahou navazuje na venkovní terasu. Důležité ale je, že přestože se jednotlivé místnosti od sebe liší, dohromady vytvářejí kompaktní celek.

Technické údaje

  • Autor projektu: Mgr. Marek Zákostelecký
  • Užitná plocha: 100 m2
  • Podlahové krytiny: marmoleum, smrková prkna
  • Schodiště: dřevo, kov, perspex
  • Nábytek: MDF deska, povrchová úprava jasanová dýha, barva
  • Komplexní dodávka interiérového vybavení: Dřevointer Strakonice

Alena VONDRÁKOVÁ
foto: Lubomír FUXA

Edit: