Pozvali oblohu do domu

Projektu předcházela malá soukromá soutěž. Majitelé oslovili několik architektonických ateliérů. Měli vypracovat takový návrh, který by plně respektoval specifika pozemku a přirozeně se začlenil do sousedního lesa.

Přáním majitelů bylo, aby se z každé obytné místnosti dalo vycházet do zahrady. A nejen to – okolní krajinu chtěli „propašovat“ i dovnitř. Vítězný návrh od Doc. Ing. Arch. Jakuba Ciglera (Cigler Marani Architects) je přesvědčil velkoplošným prosklením, které odstranilo hranici mezi vnitřkem a vnějškem.

Foto: Lýdia JUŠKOVÁ, Vladimír VAVREK

Sklo v úloze spojky

Dvojpodlažní rodinný dům, částečně zapuštěný do svahu, se dispozičně člení na čtyři funkční zóny. Přízemí patří oddychovým aktivitám a technickému zázemí, poschodí tvoří privátní a společenská část. Spojovacím prvkem všech těchto zón je prosklená hala. Průhledná konstrukce dovoluje z kteréhokoli místa v této chodbě vnímat oblohu se všemi jejími změnami. Hravé obláčky přes den, romantické hvězdy večer a v noci. Architekt navíc začlenil sklo ve formě světlíků i do jiných částí domu.

Oddech v přízemí

U vstupu vítá návštěvníka velkolepý funkcionalistický prostor. Vzápětí překvapí přiznaný pohled do bazénové haly. Přízemí vládnou relaxační prostory a technické zázemí. Ze vstupní haly se přes bar dostanete do bazénové haly se saunou nebo do místnosti s domácím kinem. Proti baru se nachází posilovna, na kterou navazuje později realizovaná pracovna.

V patře

Život pětičlenné rodiny se odehrává předevšímv prvním podlaží. V intimní části se nachází ložnice rodičů, dětský pokoj a hygienické místnosti. Společný pokoj dvou starších sourozenců se dá v případě potřeby předělit posuvnou příčkou. Jak chlapci rostou a tím i nároky na intimitu, plánují vyměnit ji za pevnou stěnu. Nejmladší ratolest zatím obývá menší místnost hned vedle ložnice rodičů, kterou předtím užívali jako pracovnu.

V opačném směru

Na druhé straně chodby je denní zóna a pokoj pro hosty. Celá rodina si z domu nejvíce oblíbila obývací pokoj s přilehlou terasou. Dělí je jenom prosklená stěna, díky níž se cítí neustále spojeni s venkovním prostředím. V případě potřeby se však mohou oddělit od okolí žaluziemi. Společenský prostor v sobě snoubí kromě obývací části i kuchyň a jídelnu. Hosté se do svého pokoje dostanou chodbou za kuchyňskou linkou.

Funkční, a přece útulné

Aby minimalisticky řešený interiér nepůsobil stroze, je kromě podlahy obložen dřevem i strop. Žádaný efekt podpořily červené stěny. Efektně působí přírodní kámen vstupující na několika místech z fasády do interiéru. Přírodním materiálům kontruje všudy přítomné sklo, nábytek s lesklými povrchy a nerezové doplňky. Majitelé nezatížili velkorysý prostor nábytkem. Všechny úložné prostory jsou řešeny jako vestavěné skříně na chodbách.

Zapadnout do krajiny

Při plánování zahrady bylo podmínkou majitelů ponechat co nejvíce původních dřevin. Druhy z blízkého lesa se staly vodítkem i pro novou výsadbu. Převažují duby a borovice. Majitelé záměrně neuvažují o exotických rostlinách. Jejich cílem je splynout s okolní zalesněnou krajinou. Přispívá k tomu i zelená střecha. Zahradu a sousedící les si nemohou vynachválit zejména děti. Toulky okolím jsou pro ně neodolatelným lákadlem. S bydlením je velmi spokojená celá rodina. Malým, ale zvládnutelným neduhem je větší vzdálenost od zastávky autobusu a od města. Děti se budou muset do doby, než získají řidičský průkaz, spokojit s rodičovskou taxislužbou.


O pohodlí obyvatel se stará inteligentní řídicí systém. Obslouží všechna zapomenutá technická zařízení a dbá o minimalizaci provozních nákladů. Manuálně se dá řídit pomocí dálkových ovladačů a dotykových panelů na stěnách v každé místnosti. Tepelnou pohodu zajišťují konvektory a radiátory, zdrojem energie je tepelné čerpadlo. Původně naplánovaný výkon vzduchotechniky byl dodatečně rozšířen, aby v horkých dnech dokázal dostatečně ochladit interiér. Jediná místnost v domě, kde je dovoleno kouřit, je bar u bazénu. Počítalo se s tím už při stavbě zabudovaného odsávání.


 

 

 

Monika KRÁLOVÁ, Zlatica VARGOVÁ
Foto: Lýdia JUŠKOVÁ, Vladimír VAVREK

Edit: