Provence nad řekou Otavou

Přiblížit se Šrámkovu Měsíci a jako on mít skoro stejně dobrý výhled na řeku se poštěstilo mladým manželům, kteří zrekonstruovali půdu v historickém centru Písku. Romantiku takto umístěného bytu umocňuje provensálský styl interiéru i terasa vklíněná mezi střechy a ovívaná stříbrným větrem.

Středověký dům s renesanční fasádou z 16. století lákal k romantickému bydlení pod střechou mnohé zájemce, do cesty k uskutečnění snu se jim však stavěla přísná omezení památkového úřadu.

Citlivý projekt

Až mladí manželé, kteří chtěli opustit bydlení v rodinném domku nepříjemně obklopeném novou výstavbou, dokázali svou představou o přestavbě půdy vyhovět požadavkům památkářů. Půda jim nabízela to, co hledali: dostatek volného prostoru a okouzlující pohled na řeku. A navíc v domě, který se jim v této lokalitě líbil nejvíce. Památkáře oslovil jejich záměr ponechat prostor co nejvíce otevřený s přiznaným trámovím, bez zbytečných příček, které by ho rozbíjely. Také vítali nápad využít původní cihlové půdovky k rekonstrukci podlah. Největší potíž byla s okny. Památkáři sice souhlasili s instalací střešních oken, ale vzhledem k platným regulativům jich povolili méně, než projekt předpokládal. Naštěstí ale i to stačilo, aby byl nově budovaný byt světlý a vzdušný. Umístění oken přitom umožňuje poutavé výhledy. Střechu bylo třeba zateplit, ale potřebná tloušťka izolace by zcela zakrývala stropní trámy. Proto bylo nutné sejmout střešní krytinu a instalovat 15 cm izolace Rockwool z vnější strany nad krokve. Část minerální vlny se vešla mezi trámy a překryla sádrokartonem.

Prostor opticky dělí i barva trámů. V kuchyňské části zůstaly v přírodní barvě. Vážou se tak k pracovní ploše a dávají vyniknout bílé kuchyňské lince

Velkorysý prostor

Dominantou celého bytu je společenský obytný prostor, který podle nejnovějších trendů spojuje kuchyni, jídelnu i obývací pokoj do jedné místnosti o nadstandardní rozloze 155 m2. S obytným prostorem sousedí ložnice rodičů, dětský pokoj, koupelna a praktická komora, kam se vešly i pračka a sušička prádla. Lahůdkou tohoto bytu je terasa, ze které je nádherný výhled na řeku se starobylým mostem a spleť střech sousedních domů historického centra města. V celém bytě je instalováno podlahové topení napojené na plynový kotel, a interiér díky tomu neruší topná tělesa.

Nádech Francie

Vstoupíte-li do bytu, dýchne na vás snivý zemi styl slunné Provence. Francouzský šarm dodá interiéru zejména bílý nátěr původních masivních trámů, který odlehčuje původní rustikální charakter podkroví. Některým trámům však byla původní barva ponechána. Inspiraci pro toto odvážné a vydařené řešení nalezla majitelka ve svém oblíbeném francouzském časopise Art et coration. Masiv trámů se náramně dobře snoubí s precizně restaurovanými a nově položenými půdovkami, které provensálskému stylu dokonale padnou a jsou ve všech obytných místnostech. Atmosféru slunného jihu dokreslují pohodlné sedačky v šedé a béžové barvě, obložené polštářky, či modré čalouněné křeslo. Bílá kuchyňská linka s dřevěnými pracovními plochami navazuje na barevnou kombinaci trámů. Francouzský odkaz nalezneme i ve výmalbě privátní části v ložnici doplňuje bílé trámy pro Provence tak typická barva levandule, dětský pokoj oživují modré tóny  od jemných po sytou barvu jižního nebe. Obě ložnice decentně dokresluje nábytek z masivního dřeva. Modro-bílou kombinaci zvolili majitelé i pro koupelnu; půdovky, které se přece jen obtížněji udržují, zde nahradila modrá dlažba ladící s obkladem.

Jakoby nedokonalý nátěr starých dveří stylově dokresluje atmosféru bytu

Budiž světlo

Přeměnit starou půdu v obytný prostor v první řadě znamená přivést sem světlo pomocí vikýřů nebo střešních oken. Vestavění vikýřů bylo pro památkáře nepřijatelné, nehledě na to, že střešní okna přivedou do interiéru přece jen více světla. Po mnoha jednáních s památkovým úřadem byl upřesněn jejich počet a vybrána výklopně-kyvná okna VELUX s bílou polyuretanovou úpravou, která je nenáročná na údržbu a skvěle ladí s bílými trámy přiznané střešní konstrukce. Okna se stala výrazným prvkem, který určuje charakter celého bytu. Díky nim a orientaci půdy na východ a západ je byt po celý den prosluněný. Směrem k řece, z dálky pohledo více exponované strany, povolili památkáři pouze výklopně-kyvná okna, na opačné straně směrem do ulice mohla být doplněna ještě o spodní neotvíravá doplňková okna. Okna lze otevřít do úhlu 45°, takže umožňují komfortní a neomezený výhled ven. Všechna okna v bytě doplňují zastiňující rolety světle krémové barvy. Chrání tak obyvatele bytu před pronikavými slunečními paprsky i jejich soukromí před eventuálními nevítanými pohledy sousedů z protilehlých domů.

Pro prostornou koupelnu zvolili majitelé modro-bílou kombinaci dlažby a obkladu ladící s bílými trámy. Designové hranaté umyvadlo podpírá vyzděná skříňka.

Jak se zde bydlí?

„Nádherně,“ říká majitelka tohoto kouzelného domova. „Paradoxně je zde velký klid, ačkoli se nacházíme přímo v centru města, ale protože je zde pěší zóna s upraveným režimem provozu, neruší nás žádná auta. Můžeme tak slyšet šumění jezu z druhé strany. To je hlavně večer opravdu romantické. Stejně jako posezení na terase, ze které máme Písek jako na dlani.“

Miloslava Perglová
Foto: Jaroslav Hejzlar, archiv firmy VELUX

 

Edit: