Půdní byt v secesním domě

2

Noví majitelé historického činžovního domu si pro své vlastní bydlení vybrali podkroví. Není divu, získali tak originální prostory s výjimečnými výhledy, zejména na zámek malebného východočeského města.

Mladí manželé, kteří se chtěli po studiích vrátit zpět do východních Čech, sáhli s radostí po možnosti zrekonstruovat dům z roku 1912. Již dlouho ho nikdo nevyužíval a zdálo se, že je odsouzen k zániku. Noví majitelé začali s rekonstrukcí v roce 2009 a po třech letech jako by se dům znovu narodil. Chátrající ruina se rázem stala chloubou města.

3

TO NEJHEZČÍ PRO SEBE
V prvním patře domu jsou dvě bytové jednotky určené k pronájmu, pro svůj vlastní třípokojový byt si majitelé zvolili podkroví. Lákala je samotná půda otevřená do hřebene střechy, daleké výhledy a v neposlední řadě možnost vybudovat prostornou terasu orientovanou na jihovýchod. Z ní se mohou těšit pohledem na celé město a zároveň jim poskytuje dostatek soukromí k odpočinku. „Na terase trávíme opravdu hodně času. Pro víkendové dlouhé snídaně s celou rodinou není lepšího místa, stejně jako pro odpolední kávu s novinami,“ říká majitel bytu. Přízemí čeká na vybudování dílen pro výtvarné kurzy a ateliér, který bude propojený velkými prosklenými dveřmi spojen s dvorkem. Celý dům se tak stane živým prostředím, tolik potřebným pro centra historických měst.

4

Kuchyně a pracovní kout jsou propojeny s obývacím pokojem. Velký otevřený prostor prosvětlený třemi střešními okny tak umožňuje rodině být stále spolu.

 

5

CO NEJVÍCE SPOLU
Podkroví nabídlo rodině k užívání velkorysý prostor – včetně terasy 125 m2. Rodiče i každé z dětí mají svůj vlastní pokoj, společenský prostor tvoří obývací pokoj v severozápadní části domu zakončený kuchyní s jídelním prostorem. „Otevřené prostory oceňuji především během návštěv. Když chystám malé pohoštění nebo jen vařím kávu, nejsem odtržená od veškerého dění,“ pochvaluje si majitelka. „Malá pracovna není zvolena v rohu kuchyně náhodně, často ji využívám i k hledání receptů.“ Děti nemají počítače ve svých pokojích, ale zde. Díky tomu je rodina častěji pohromadě. „Nechtěli jsme, aby byl každý zavřený ve svém pokoji a rodina nežila spolu, ale spíš vedle sebe. Proto jsme se rozhodli umístit pracovní kout do největšího prostoru bytu, kde se střetává kuchyně a jídelní prostor s obývákem,“ vysvětluje záměr majitel bytu. Toto účinné řešení si nemohou vynachválit.

6

7

Majitelé si do svého bytu zvolili kyvná střešní okna VELUX s horním ovládáním a ventilační klapkou pod označením GGL.

V HLAVNÍ ROLI SVĚTLO
Majitelé dokázali vyvrátit mýtus, že podkroví nebývá příliš světlé. Jejich bytu rozhodně světlo neschází, za což mohou vhodně rozmístěná střešní okna a světlíky. Kyvná střešní okna s horním ovládáním a ventilační klapkou prosvětlují obytné prostory, do prostorné chodby přichází světlo ze čtvercového světlíku, který se v českých podkrovích zatím příliš neobjevuje. Bonusem tohoto podkrovního bytu jsou prosklená posuvná okna na terasu. Všechny místnosti v bytě vyjma kuchyně mají vždy dvě okna. Jsou rozmístěna tak, aby byl pokoj co nejlépe prosvětlen a zároveň bylo možné využít co nejefektivnějšího větrání. Navíc vysoký prostor otevřený do krovu napomáhá cirkulaci vzduchu, což majitelé nejvíce oceňují v parných dnech. Před nedávnem se manželé rozhodli dokoupit vnitřní rolety, které v případě potřeby místnosti příjemně zastíní. Tento byt vyvrací i další mýtus o tom, že v podkroví je v létě příliš horko, a v zimě je třeba hodně topit. Majitelé si dali záležet na kompletním zateplení domu, díky tomu se snižují teplotní výkyvy. V zimě i v létě je v bytě příjemně, čemuž napomáhá i výběr energeticky úsporných oken. „Ani s odstupem času bychom v našem podkroví nic neměnili,“ pochvalují si majitelé. „Podařilo se nám byt zrekonstruovat přesně podle našich představ. Je tu neuvěřitelný klid, opravdu výborně si tu odpočineme.“

8

Příjemné odstíny bílé, béžové a hnědé vévodí obývacímu pokoji, z kterého je přímý vstup na terasu.

9

Prostorná terasa nabízí krásný pohled na město a je příjemným místem pro odpočinek celé rodiny.

 

Edit: