Rezidence patriotů

Svou jednoduchostí, atypickou sněhobílou vizáží a trendovými „vychytávkami“ odvážně vplul do našich pokojných vod. Italské kořeny by však v sobě zapřel velmi těžko.

V centru obývacího prostoru se usídlila elegantní sedací sestava z kůže. Sněhobílé asistují v celém prostoru tmavohnědé akcenty. foto Vladimír Vavrek

Hned na úvod je třeba přiznat, že nejde o trvale obývaný byt. Originální designérský návrh s velkou dávkou minimalismu by asi sotva uspokojil nároky na bydlení početnější rodiny. Zařídil si ho manželský pár, který rozšířil své obchodní aktivity i do našich krajů. Byt využívají i jejich příbuzní a známí.

 

V objetí terasy

Tento interiér se jako třešnička na dortu usadil v nejvyšším podlaží nově postaveného obytného celku. Kromě nejvyšší pozice má i další privilegia – velkoformátovými okny se otevírá do tří stran, které nabízejí výhled téměř na všechny dominanty města. Další pikanterií je jeho terasa. Ne trochu větší balkon nebo lodžie, které si dnes s oblibou přivlastňují tento titul, ale rozloha téměř 120 m 2 dává tomuto názvu oprávnění. Projektanti ji ovinuli okolo bytu ze tří stran jako objetí v pevné náruči.

V čistém stylu

Když manželé vstupovali do hry ještě v době výstavby objektu, drobné dispoziční zásahy nebyly problémem. Majitelé měli jasno ve stylech i materiálech včetně stěn i podlah, o ostatní se už postaral Medea Team. Jeho úlohou bylo vytvořit reprezentativní prostor, ze kterého se dá vycítit lokální patriotismus majitelů. Proto se celý interiér oblékl do kabátu poctivé italské výroby. A nejen to – na naše poměry trochu neobvyklým krokem bylo, že i všechny nábytkové kusy jsou od jedné značky. Komfortní a zároveň účelné řešení. Když se nepoužily atypické kusy, ale sériově vyráběný nábytek, zařizování holobytu trvalo jen dva měsíce.

Zajímavou kapitolou tohoto interiéru je jeho (ne)barevnost. Převaha bílého nábytku byla výslovným přáním domácích. Díky tomu nepřišel prostor o vzdušnost, čistotu ani světlo. Přece jen, aby nepůsobil až příliš sterilně, jako optický kontrapunkt se použila téměř černá dřevěná podlaha z exotického wengé. Najdete ji všude včetně obou koupelen. Překvapivé momenty v dispozici nehledejte, projekt vsadil na osvědčený koncept oddělené denní a noční části. Do ložnic se vstupuje z obývacího pokoje malou chodbičkou. Hygienické zázemí projektanti situovali do vstupní, ale i soukromé zóny. Velkorysý denní monoprostor se dvěma stranami dívá na nejkrásnější partie velkoměsta. Díky jednotné barevnosti není možné ani o jednom nábytkovém kusu říci, že by v místnosti dominoval. Kuchyňská linka, jídelní stůl i elegantní sedačka si tu žijí ve vzájemné harmonii.
Tento reprezentant moderního bydlení splnil očekávání svých majitelů. Poskytl jim útočiště, soukromí, rozhled a současně nadhled.

 

Denisa Slančová, Katarina Šatanková, Inez Búci
foto Vladimír Vavrek

Edit: