Richard Kráľovič: Klientům na míru

Tentokrát nakoukneme k našim sousedům na Slovensko, do ateliéru Richarda Kráľoviče. A jak je naším zvykem, představíme nejen novostavby, ale také rekonstrukce.

Richard Kráľovič

„Na pohled nenápadný dům, jehož rekonstruovaný interiér vám chci představit jako první, stojí v památkové zóně města Levoča. Investor z něho nebyl příliš nadšený, byla to spíš rozumná investice. Naposledy byl využíván jako jídelna a jeho údržba byla značně zanedbaná. Pod nevábným zevnějškem se však ukrývaly hodnotné „spodní“ vrstvy, které postupně překvapovaly nejen mě, ale i majitele domu.“

www.rkralovic.com


Rodinný dům Levoča

 

 

Jaké bylo zadání rekonstrukce?
Šlo o návrat k původní obytné funkci, změnu dispozičního řešení a vestavbu obytného podkroví. Také jsme vytvořili nové prvky – západní terasu a vikýř na severní straně. Nezapomněli jsme ani na rekonstrukci fasády a sanaci suterénních zdí s následným odhalením klenutých sklepů. Cíl byl jednoznačný – dát domu opět duši a vytvořit atmosféru pro pulzující rodinný život.

Jak jste postupovali při návrhu? Naplnili jste investorovy představy?
Ne tak docela. Předložený návrh se od původních představ majitele lišil. Ale fungoval lépe. Prostory dostaly velkorysý charakter a v souladu s integritou původní historické stavby i smysluplné propojení. Vstup do domu, umístěný v jeho středu, navazuje na předsíň se schodištěm; dále hlavní trasa pokračuje přes velký obývací pokoj otočený do zahrady a chodbu umístěnou podél zdi sousedící s vedlejším domem; přes kuchyni se vrací zpět do předsíně. V přízemí navíc našly své místo ještě dva další pokoje a velká koupelna s netypickou orientací přímo do ulice. Podkroví tvoří privátní zóna – ložnice, dva dětské pokoje a koupelna.

 

Jak funguje staré s novým?
Staré a nové prvky jsme v interiéru propojili. Nové uplatnění našly dřevěné hranoly původního krovu nebo cihly „půdovky“, které jsme použili jako dlažbu do části sklepa. Fragment historického nápisu jsme zase zabudovali do zdi v kuchyni.

Vizitka domu

  • Dispozice: 5 + 1
  • Užitná plocha: 356 m2
  • Stavební konstrukce: zděná
  • Vytápění: tepelné čerpadlo země-voda + rekuperace
  • Realizace: 2015–2017

Rodinný dům Snina


Dispoziční řešení je výsledkem racionálního vyhodnocení plošných a prostorových nároků klienta, z nichž vzniká jednopodlažní stavba s podkrovím. Větší část přízemí plní převážně funkci společenskou. Jídelní a obytná zóna na sebe volně navazují, po celé své délce jsou lemovány velkými prosklenými portálovými otvory s přístupem na východní, jižní a západní terasu. Na jihozápadní straně domu je terasa překryta převisem hlavní pultové střechy, která v letních měsících zajišťuje potřebné stínění společenské části domu, v zimních zase vhodně zvolenou délkou převisu dovoluje proslunění domu směrem do interiéru nižším zimním sluncem. Společenská část přízemí plynule přechází jednak do ložnicové části (hlavní a hostovské ložnice), jednak do technologického bloku centrálním halovým schodišťovým prostorem. Díky racionální dispozici, účelnému řešení prosklených ploch i vytápění a inteligentní elektroinstalaci má dům vzhledem ke své velikosti minimální spotřebu energie.

Vizitka domu

  • Dispozice: 7 + kk
  • Stavební konstrukce: zděná
  • Okna: dřevo-hliníková
  • Stěny: bílá hladká omítka v kombinaci s betonovou stěrkou
  • Střecha: pultová s různými sklony, Rheinzink
  • Vytápění: tepelné čerpadlo + krb v centru obytného prostoru
  • Realizace: 2020

 


Mezonetový byt Bratislava

Prostorově, orientací a výhledy zajímavý mezonetový byt se nachází na bratislavském Starém Městě, v jedné z mladších rezidenčních budov. Navzdory svému relativnímu mládí potřeboval nový kabát, bližší jeho majitelům. Kromě nezbytné celkové výtvarné a architektonické adaptace interiérů se větší změny dotkly dispozičního řešení klidové zóny v návaznosti na hlavní koupelnu. Úpravou uspořádání této části bytu a přehodnocením plošných nároků jednotlivých místností bylo možné vytvořit i oddělenou pracovnu. Původní rozsah půdorysné stopy koupelny nový dispoziční návrh přiznal v části věnované ložnici, a to přesahem nové povrchové vrstvy podlahy – jemně strukturovaného zemitě zbarveného terazza. Bývalou pracovnu zase vystřídal lounge prostor s výhledem na celé Staré Město.

Vizitka bytu

  • Dispozice: 5 + kk
  • Stavební konstrukce: zděná
  • Podlahy: dřevěné, koberec, terazzo
  • Nábytek: zakázková výroba (masiv + dubová dýha), designové a renovované kusy
  • Realizace: 2020

 

Text: ZUZANA TLACHOVÁ ● Foto: Peter Čintalan (DYNAMEETstudio), Alex shoots buildings

Edit: