Vzpomínka na léto

Je přirozené, že se dům přizpůsobuje svým obyvatelům. Někdy stačí drobné změny, aby za nových podmínek nadále dobře sloužil, jindy jsou třeba zásadní zásahy. Tento dům takové prožil dvakrát, s odstupem pouhých dvou desítek let.

S úpravami rodinného domu na předměstí severomoravské metropole začali majitelé v polovině 90. let, kdy se do něj nastěhovali. Investoři – tehdy pětičlenná rodina se třemi dětmi (a psem) – postupně zbourali rozpadající se starou hospodářskou budovu a místo ní k domu přistavěli zcela nové křídlo. Díky rozšíření objektu vznikla terasa přiléhající k dnešní kuchyni a jídelně a vybudována byla i zimní zahrada.

S ODROSTLÝMI DĚTMI

Necelých dvacet let znamená v životě rodiny dlouhý čas, děti dospějí, odstěhují se a dům, v němž bylo do té doby rušno v každém koutě, se pomalu vyprázdní. Dění v domě se tím zhušťuje na menší prostor, nicméně stále je žádoucí, aby se odrostlé děti měly kam vracet, jak samy, tak se svými rodinami. Právě s takovou situací se měl dům vypořádat při druhé velké rekonstrukci, která proběhla v uplynulých dvou letech. Investoři neponechali nic náhodě a obrátili se s projektem na zkušený tandem z architektonického ateliéru ID_arch Ivana Dombková a Rostislav Černík naplnili požadavky investorů k maximální spokojenosti.

VÍCE LOŽNIC

Nový projekt zohlednil především potřebu setkávání rodičů, dětí a vnoučat a také možnost krátkodobého přespání pro každé ze tří dospělých dětí a jejich rodiny. V přízemí tak byla vybudována soukromá zóna s třemi ložnicemi, pracovnou, šatnou a hygienickým zázemím. V rámci dispozice se kuchyň a jídelna s velkým stolem přemístila do prostoru přístavby. Právě v těchto prostorách se dnes nejvíc žije. Intimní část pro rodiče je pak situována v patře, kde se nacházejí další dvě ložnice a koupelna.

DŘEVO A DŘEVO

Atmosféru interiéru utváří především dubové dřevo, které je využité v maximální možné míře, což je pro realizace architektonického studia ID_arch charakteristické. Z masivního dřeva je vyrobena i celá kuchyňská linka. Barevně neutrální přírodní materiál pak doplňují odstíny šedé v podobě dlažby na podlahách, na stěnách i nábytku. Ten je kompletně vyroben na míru.

VÍCE SVĚTLA

Při rekonstrukci se také zvětšila okna a zároveň snížily parapety na úroveň 60 cm od podlahy. Díky tomu proudí do interiéru více světla, ale prostor s velkými okny posazenými níž působí obecně přívětivěji. Okno v přístavbě je dokonce jen 45 cm nad zemí, nabízí tak možnost příjemného posezení s výhledem do zahrady. K téměř návykové světelné atmosféře v domě přispívají také promyšlené průhledy, prosklené příčky i dveře – denní světlo tak prochází doslova celým domem. Skleněnými dveřmi jsou opatřeny dokonce i ložnice. Pokud je třeba v těchto místnostech zajistit soukromí, stačí zatáhnout lehký závěs.

ENERGETICKY ÚSPORNÝ

Při posledních úpravách byl dům rovněž zateplen. Ačkoli šetrné zacházení s energiemi nemůže podpořit orientace ke světovým stranám, s níž se již běžné počítá u novostaveb, dodatečná opatření v podobě zateplení, použití trojskel a další mají za následek, že dům se prakticky chová jako nízkoenergetický.

LETNÍ PRACOVNA

V domě je to zimní zahrada, na zahradě je nejoblíbenějším místem majitelů zahradní altán – dřevěná stavba se stolem a pohovkou, s otevřeným oknem bez zasklení, která slouží i jako letní pracovna. V zimě je vyhřívána plynovým hořákem a je tak možné zde posedět u kávy či sklenky kdykoli během roku. Na prostor k posezení navazuje uzavřená část, která slouží jako kolárna a kůlna. Stavebně se jedná o jednoduchou, nezateplenou dřevěnou konstrukci, opláštěnou zevnitř OSB deskou. Na vnitřní obklad stěn byly použity dřevěné obklady, na vnější borovicové latě. Atmosféru zahrady dokreslují cesty tvořené tepelně upraveným dřevem (thermowood), betonovou velkoformátovou dlažbou a kačírkem.

Text: Kateřina Nová
Foto: Iveta Kopicová

Edit: