Z města ven, na čerstvý vzduch

Příběh se začal odvíjet na základě té nejobvyklejší motivace: Hlavně kvůli dětem přesídlit do rodinného domu ve zdravějším prostředí. V kraji, kde se s moderní architekturou setkáte na každém kroku, vytoužený dům klientům navrhl renomovaný architekt Jiří Jílek.

Třípokojový byt v panelovém činžáku mladým manželům vcelku vyhovoval, dokud se jim nenarodily děti. „Chtěli jsme bydlet někde venku a ve svém,“ vysvětluje majitel. „Pro děti je skvělé, když mohou vyrůstat v domě s vlastní zahradou. Na sídlišti je musíte stále hlídat. Starosti tam byly také s parkováním auta. Volné místo jsme našli často až šest set metrů daleko. Auto bylo často poškozené, ulomené zrcátko, rozbité okno, píchlé kolo. V samotném domě bylo čisto a pohoda.“

3

Ulice je na severní straně pozemku. Na východní straně se k domu přimyká zastřešené stání pro dva automobily.

2

Architekt Jiří Jílek tvůrčím způsobem rozvíjí principy funkcionalismu v rámci možností současné doby. Průnik světle šedého horizontálního kvádru a bílého vyššího kubusu je sepnutý jasně červenou sponou na průčelí.

1

MAMINKA MÁ PRAVDU

Paní přiznává, jak silně byli ovlivněni životním stylem maminky, která už deset let bydlí nedaleko od nového domu, který představujeme. „Jezdili jsme k nim na víkendy, všem se nám tam moc líbilo. Hlavně děti se vyřádily v bazénu, který mají u domu.“ Díky častým návštěvám se dozvěděli, že tentýž developer připravuje k prodeji další parcely. Byli mezi prvními zájemci a pozemek koupili jako dobrou investici v době, kdy jejich stavební záměr ještě neměl zcela jasnou podobu. Vyhovovalo jim, že je blízko do centra města tři minuty jízdy autem, v místě je rovněž stanice městského autobusu. Zohledňovali také potřeby dětí, aby měly blízko do školky a do školy a nemusely dojíždět. Vše, co potřebují, je v obci. Vlastní parcela leží na mírném svahu sklánějícím se k západu. Přes mělké údolí je otevřený výhled na vzdálený horizont na temeni protějšího svahu. Existovala reálná hrozba, že výhled zastíní stavba na níže položené sousední parcele. Tu se podařilo našim hostitelům přikoupit, díky čemuž mají zajištěno, že o jednu z nejcennějších kvalit nepřijdou.

4

Prosklenou stěnou obytného prostoru se otevírá výhled přes mělké údolí k západnímu horizontu.

5

Třístranně prosklený krb uprostřed obytného prostoru vnáší do moderní architektury archetypální vnímání domova.

6

Kuchyň v lesklém laku je vyrobena podle návrhu architekta. S praktickou dispozicí je majitelka maximálně spokojená.

PRVNÍ STUDIE BEZE ZMĚN

Přišlo rozhodnutí postavit si svůj dům, nastal čas úvah, jaký bude. „S manželem jsme neměli problém se dohodnout, máme stejný vkus,“ říká s úsměvem majitelka. „Vždycky se nám oběma líbily moderní domy jednoduchých, čistých tvarů. Zpočátku jsme se domnívali, že místní regulativ omezuje tvar střechy, ale byly to zbytečné obavy. Při nějaké návštěvě nám naši známí ukázali projekt od pana architekta Jílka, který se nám velmi zalíbil. Hned jsme věděli, že to je to pravé, a pana architekta jsme oslovili. Byli jsme velmi rádi, že se projektu pro nás ujal, přestože měl velmi mnoho práce.“ Architekt se vyptával, co rodina potřebuje, jak žije. „Chtěli jsme jednoduchý účelný dům pro čtyřčlennou rodinu, který bude sloužit nám, ne my jemu. Konkrétně jsme požadovali ložnici rodičů v přízemí,“ upřesňuje majitelka. Pán doplňuje: „Mám zásadu, že každý má dělat to, co vystudoval. Já nemohu architektovi říkat, jaký nám má nakreslit dům. To bych si ho mohl rovnou udělat sám, pokud bych si myslel, že to umím.“ S architektem si klienti velmi dobře porozuměli a ten brzy předložil studii, od níž se hotový dům nijak neliší. Navrhl také zařízení všech interiérů.

7

Z kuchyně lze přes schodišťovou halu projít do ložnice nebo vyjít na terasu.

8

9

PŘEHLEDNÁ DISPOZICE

Práce na projektu šla rychle. Kompozice dvoupodlažního objektu vycházející z vnitřního přehledného členění je řešená jako průnik dvou kvádrů. Křížení horizontálního tělesa a vertikálního směru ve střední části průčelí, kde se zdvíhá druhé podlaží, je zdůrazněné jasně červenou „bránou“. Architekt na domě v oblasti, kde je tradice funkcionalismu stále živá, tvůrčím způsobem rozvíjí jeho myšlenky v rámci možností současné doby. V přízemí se nachází jednak společenský prostor, zahrnující obývací pokoj, kuchyni a jídelní kout, v opačném křídle pak ložnice rodičů s vlastní koupelnou a šatnou. Dále šatna u zádveří, záchod, technické a skladovací prostory. Nahoře jsou umístěny dva pokoje, pracovna a koupelna. Dětský pokoj, který společně užívají dvě sestry, má dva vchody a časem je možné jej rozdělit příčkou uprostřed.

10

Ložnici si přáli majitelé umístit v přízemí. Je propojená s vlastní šatnou a koupelnou.

11

Koupelnu rodičů v decentních tónech oživují barevné doplňky.

HLADKÝ PRŮBĚH

Na základě malého výběrového řízení si investoři zvolili stavební firmu, která bez jakéhokoli problému postavila hrubou stavbu. Potom si sami najímali jednotlivé specialisty na zateplení, omítky, podlahové topení, vodu, elektroinstalace, okna, podlahy a tak dále. „Architekt nám radil a doporučoval prověřené dodavatele. Vykonával autorský dozor, jiný technický dozor jsme neměli. Všechno proběhlo bez potíží, možná jsme měli štěstí. Postupovali jsme podle podrobného prováděcího projektu a do roka jsme bydleli,“ konstatuje majitel. Veškeré truhlářské práce zadali jediné firmě. Ta dodala všechny dveře a dřevěný nábytek. Výhodou je, že interiéry v celém domě jsou stylově sladěné. V centru společenského prostoru je umístěný krb. „Pan architekt navrhl krb třístranně prosklený, a tak uprostřed moderní architektury intenzivně vnímáme spolu s vůní dřeva kouzlo organického ohně. Jsme tu velmi spokojeni, mohli jsme spolupracovat s výtečným architektem a celá realizace proběhla hladce a rychle. Vše, po čem jsme toužili, se nám splnilo.“

12

Ze zádveří vedou jedny skleněné dveře do šatny a druhé dále do domu.

13

Dětský pokoj má dva vchody a v budoucnu je možné ho příčkou uprostřed rozdělit.

Více informací se nachází v zářijovém vydání z roku 2012, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Edit: