Návštěva ekonomického typového domu

Dvoupodlažní typový dům Ekonomik N7 se v nabídce typových domů společnosti Ekonomické stavby řadí k nejoblíbenějším. Ten, který vám představujeme, vyrostl před třemi lety v podhůří Šumavy.

Novostavba na okraji vesnice neubližuje díky neagresivnímu architektonickému stylu okolní zástavbě a organicky zapadá do půvabné kopcovité krajiny, v době naší návštěvy rozzářené rozkvetlými pampeliškami.

2

JAK TO VŠECHNO ZAČALO

Motiv postavit si vlastní rodinný dům měli investoři stejný jako většina jiných stavebníků. Také v tomto případě čtyřčlenná rodina postupně „vyrostla“ z těsného panelákového bytu, a proto přemýšlela, jakou podobu by měl mít jejich nový domov. Manželé volili mezi dvěma možnostmi: větší byt nebo rodinný dům. „Vzhledem k tomu, že jsme měli vlastní pozemek, spočítali jsme si, že větší byt by nás stál přibližně stejně jako rodinný dům,“ přibližuje investor důvody, které nakonec rozhodly, že ze zmíněných variant zvítězila vlastní střecha nad hlavou. Samozřejmě zde byla navíc touha po klidu, soukromí, bližším kontaktu s přírodou – hodnoty, jaké žádný bytový dům nemůže nabídnout. Ani další krok nebyl nikterak neobvyklý. Měl podobu prolistování bezpočtu katalogů nejrůznějších společností. „Nehledali jsme pouze dům, který nám bude vyhovovat dispozičně i nákladově, ale vzhledem k tomu, že jsme laici, nerozumíme stavařině a jsme pracovně značně vytížení, snažili jsme se zároveň najít firmu, která nám dům rychle postaví, a ještě za nás vyřídí náročné papírování,“ říká investor. Tyto nároky splňovala společnost Ekonomické stavby.

1

VYHRÁL EKONOMIK N7

Z bohaté nabídky typových domů společnosti Ekonomické stavby si rodina vybrala dům Ekonomik N7, který vyhovoval představám jejích členů o příštím bydlení, a navíc nic nestálo v cestě tomu, aby v jeho projektu bylo kreativně provedeno několik dispozičních změn: Nejdůležitější z nich představovalo nahrazení malého pokojíku zimní zahradou. „Chtěli jsme využít toho, že už nejsme v paneláku,“ vysvětluje investor. Proti standardnímu řešení typového domu Ekonomik N7 došlo v projektu ještě k několika menším změnám: V přízemí bylo WC přemístěno ze vstupní chodby pod schodiště ústící v centrálním obytném prostoru, dále došlo po levé straně vstupního prostoru ke zvětšení technické místnosti a zrušení šatny, ze které vznikla spíž přístupná z kuchyně. V centrálním obytném prostoru byla příčkou separována kuchyň s jídelnou, z níž je přístup do zimní zahrady a z té pak přímo na terasu. Dřevěné schodiště je mostem mezi přízemím podkrovím, které představuje klidovou zónu domu. Tvoří ho dva dětské pokoje, ložnice rodičů a koupelna s WC. Možnost trávit příjemné chvíle pod širým nebem zajišťuje v podkroví balkon a v přízemí dvě venkovní terasy. Jedna nabízí možnost pobytu na slunci, druhá naopak azyl před agresivními slunečními paprsky.

3

Od obytného prostoru je příčkou oddělena kuchyně a jídelna

4

Dominantou obývacího pokoje je obezděná krbová vložka.

Z ČEHO SE STAVĚLO

Co se týče materiálů, investoři si z možností, které se nabízely, nakonec vybrali jako stavební materiál Ytong, který vycházel vstříc jejich požadavkům, aby dům byl zděný a zároveň postavený v krátké době. V dubnu se začalo stavět a o rok později se bydlelo. Z nabídky střešních krytin si investoři zvolili Bramac. Podlahy jsou tepelně izolované polystyrenem o tloušťce 100 mm a podkroví minerální vatou Rockwool o tloušťce 240 mm. Ohřev teplé užitkové vody a tepelnou pohodu v domě zajišťuje elektrokotel, ale vydatně mu pomáhá krbová vložka, která je dominantou obytného prostoru. „Vzhledem k tomu, že žijeme v kraji, kde často dochází k výpadkům elektrického proudu, bez rezervního zdroje tepla se neobejdeme,“ vysvětluje investor a dodává: „Krbová vložka vytopí průduchy do chodby a do místností v patře v přechodném období sama celý dům a možná by to v krizové situaci zvládla i v zimě.“ Přínosem tohoto řešení je i značná úspora energie, a tedy i financí.

5

Investoři si od prvopočátku přáli zimní zahradu, která ve všech ročních obdobích zprostředkovává kontakt s přírodou.

SPOKOJENÉ OHLÉDNUTÍ

Stavba probíhala podle představ. „Nevím, zda to byla šťastná konstelace hvězd, ale manažer projektu Jiří Česal se vždy postaral o rychlou nápravu, pokud se přece jen vyskytl nějaký problém, který přinese každá stavba. Díky tomu pokračovala výstavba domu plánovaným tempem a nenastaly ani problémy s hypotékou od ČSOB,“ říká investor. A co by dnes změnili? „Děti mají své pokoje, vše funguje. Jen bych si dnes nechal poradit od topenáře, abych do zimní zahrady dal podlahové, ne postranní topení,“ hodnotí investor.

Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2012, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Edit: