Z panelákového bytu nový za 650 tisíc

Příchod miminka na svět prý jeho rodiče změní. Nejen je, hlavně jejich styl života a způsob bydlení. Mladému páru původní panelákový byt 3 + 1 s umakartovým jádrem a minimem úložných prostorů stačil. Aby se v něm dobře žilo i s dětmi, museli ho kompletně zrekonstruovat.

Z rekonstruovat byt v  tomto případě znamenalo hlavně bourat. Zmizelo nejen původní umakartové jádro a komora v chodbě, ale oproti původním dispozicím nechala architektka zrušit i stěnu mezi obývákem a  kuchyní. Spojila se tak kuchyň s obývacím pokojem, čímž zde vznikl celkem velký a prosvětlený prostor. A pro maminku na mateřské dovolené, která bude nyní doma trávit více času, je to věc velmi praktická.

Tři místnosti v jedné

Odstraněním příčky se do místnosti vešel i jídelní kout s velkým stolem pro šest osob, což bylo dříve nemyslitelné. Linka dostala tvar písmene L a doplňuje ji ostrůvek, v němž je umístěná varná deska a několik skříněk, které nabízejí nezbytný úložný prostor. Při vaření tak bude maminka otočená do obývacího pokoje a může mít stále pod dozorem svého potomka, pro kterého tady vznikne hrací kout. Dvířka kuchyně si vybrali majitelé z tmavého dřeva. To se opakuje jak na vysokých a spodních skříňkách, tak na části horních. Zde jsou ovšem kombinované i se sklem a bílým leskem, čímž došlo k odlehčení celé sestavy. Bílá barva ladí s pracovní deskou imitující kámen. I přes tuto černo-bílou kombinaci prostor nevypadá nijak stroze a minimalisticky. „I když jsou dnes módním trendem neutrální interiéry téměř bez barev, já doporučuji barvy v interiéru používat,“ říká Simona Hubáčková z ateliéru SH, která byt navrhovala. Ačkoli se zde objevují sytě červená a žlutá barva, prostor rozhodně nevypadá přeplácaně. „Důležité totiž je pečlivě volit kombinace barev a místa, kde budou použity. Celý prostor oživí například jen jeden barevný pruh, jedna stěna či různé doplňky,“ dodává autorka návrhu. Těchto kritérií se držela i při rekonstrukci tohoto bytu. Kuchyň tak oživují červené a bílé obklady RAKO za pracovní deskou. Červená se objevuje i v obývací části, kdy je touto barvou vymalovaná část stěny za pohovkou, jež slouží jako podklad, který nechá patřičně vyniknout minimalistickým hodinám, které si majitelé sami vybrali. Nízké skříňky svou barvou a provedením odpovídají kuchyňskému nábytku. Dominantním prvkem je bílá rohová sedačka. Vše podtrhuje vinylová podlaha s  dekorem imitujícím dřevo.

Vana je pro miminko praktická

Kompletní proměnou prošla také koupelna. I když je na první podhled zcela jiná, zůstala kvůli stoupačkám na stejném místě. Zachováno bylo i oddělení toalety od koupelny, protože u takto velkých bytů to požadují předpisy. Zařízení je jen základní: umyvadlo a vana, která dostala přednost před sprchovým koutem, protože je na koupání miminka a přepírání drobných věcí mnohem praktičtější. Do koupelny se musela vejít i pračka. Pod umyvadlem zbylo místo na  skříňku, které je opět v dezénu tmavého dřeva jako v kuchyni a  pojme základní kosmetické a  hygienické přípravky. Jenže to pro rodinu nestačí. Zde se opět vyplatila individuální spolupráce s architektkou. „Ráda navrhuji nábytek na míru každému interiéru, stejně tomu bylo i v případě, kdy jsem umístila několik polic nad vanu,“ nabízí Simona Hubáčková tip, kde hledat úložné místo v malé koupelně. Vzhledem k malému prostoru koupelny volili majitelé jednoduchý obklad ve formátu 20 x 40 centimetrů série Tulip RAKO, který celý prostor rozzářil. Jednoduché dekorace – proužky – oživily jinak nadčasový základní obklad. Stejně tak dlažba svou velikostí a barvou koresponduje s obklady.

Vestavná skříň je více než komora

Kromě propojení kuchyně a  obývacího pokoje a nově postavené koupelny je patrná i změna vstupního prostoru. Zde architektka nechala zbourat komoru, která moc úložného prostoru neposkytovala. Nově ji nahradila na míru vyrobená vestavná šatna s botníkem a věšákem hned za vstupními dveřmi. Že musí taková skříň vypadat příliš mohutně? Nikoli. Chodba je totiž po rekonstrukci mnohem světlejší než před ní díky novým posuvným proskleným dveřím do obývacího pokoje. I když jsou tyto změny nejvíce patrné, kompletní renovací prošel celý byt. Nové jsou veškeré elektrorozvody, podlahy, obklady, pořizovala se kuchyňská linka, sanita i nábytek do ložnice i nově zřízeného dětského pokoje. Celkové řešení je pak kompromisem mezi představou majitelů a architektky a limitovaly ho i omezené finanční prostředky. Majitele přišel „nový“ byt na 650 tisíc korun.

Magdaléna Krajmerová
Foto: archiv firmy RAKO

Edit: