Z podnájmu do svého

Byt plný světla, vzdušný, prostorný, prakticky a příjemně zařízený, bez velkého množství nábytku… Takový byl sen Radky a Petra o vlastním bydlení, které dokázali přeměnit v realitu.

Snění o vlastním bytě začalo u tehdejších studentů v tragicky miniaturních a tmavých podnájmech, kterými si během zahraničního studia prošli nespočítaně. Sny postupně získávaly reálné obrysy, a když se za pomoci rodičů podařilo objevit byt ve starším cihlovém domě na okraji Prahy, bylo rozhodnuto. I přestože Radka s Petrem mysleli předem na hodně věcí, oslovili architekta Miroslava Stacha a díky mini výběrovému řízení vybrali i skvělou stavební firmu, tak je při rekonstrukci potkalo mnoho nepředvídaného, co museli řešit přímo na stavbě. Než se nastěhovali, uběhl téměř rok…

1

2

3

Obývací pokoj po rekonstrukci

Původní stav nevyhovoval

„To, že je byt ve špatném stavu, nám nevadilo. S kompletní rekonstrukcí jsme počítali,“ vzpomíná Radka. Byt s rozlohou 87 m2 a zvláštní dispozicí 3 ½ plus 1 stejně neodpovídal jejich představám. Podlaha byla z bukových parket, které byly před deseti lety přebroušeny a nalakovány, ale jejich záchrana už neměla smysl. Elektrické rozvody byly místy umístěné pouze v lištách a kvalita štuků odpovídala době vzniku domu. Litinové radiátory byt rozhodně nezdobily a téměř 50 let staré dveře do koupelny svůj povrch doslova loupaly. Mezi původní vybavení patřily i letitá karma, vana, obklady a umyvadlo. Původní kuchyň byla naprosto nevyhovující a to jak svým rozvržení, tak i starým vybavením.

Vše začalo architektem

Základem rekonstrukce byla úprava dispozice bytu. Ta původní totiž nabízela obývací pokoj o rozloze 25 m2, ložnici – 17 m2 a dětský pokoj – 13 m2. Ovšem nejhorší byla kuchyň a něco jako jídelní kout. „Původní kuchyň měla pouhých 6 m2 a sousedící jídelna s 10 m2 na půdorysu 2 x 5 m v podstatě neumožňovala umístit ani větší jídelní stůl. Takže jediným řešením bylo obě místnosti propojit. Tento krok znamenal posunout hned několik příček,“ vzpomíná Radka.

Bytu vládne bílá, o barevnost se stará Grafosklo se zeleným dekorem bambusu na celoskleněných dveřích a obkladu stěny u kuchyňské linky.

4

Obývací pokoj před rekonstrukci

5

6

předsíň se znovu nadechla… Zmizely z ní dvě malé komory a nahradily je užší vestavné skříně, které neubírají prostor.

Architekt upravil dispozici na klasické řešení 3 plus 1 – došlo na celkovou rekonstrukci s bouracími pracemi, při kterých byla řešena nejen podlaha do své hloubky, ale i příčky, které se stavěly na nových místech. Nedotknuté zůstaly samozřejmě nosné stěny. Zásadní změnou byl vznik velké kuchyně s jídelním stolem až pro šest osob. Tento prostor vznikl z původní kuchyně, jídelny a dokonce i části koupelny. „Původně jsem chtěla, aby šla kuchyně úplně uzavřít a tím izolovat od sousedícího obývacího prostoru, ale nakonec jsem ustoupila, protože se mi líbila možnost zachovat optické propojení obou hlavních místností. To nám umožňují atypicky řešené posuvné dveře, které se zasouvají za dřevěný panel televizní sestavy. Byly vyrobeny truhláři na míru a i díky tomu cenově přijatelné,“ doplňuje Radka.
Beze změny zůstal pouze prostor obýváku a ložnice. Naopak dětský pokoj byl rozšířen o část z bývalé kuchyně a na druhou stranu několik jeho původních metrů bylo přenecháno nové koupelně. Vzhledem k požadavku majitelů bytu na vzdušnost bytu zmizely z původní předsíně i dvě malé komory a nahradily je užší vestavěné skříně.

Vcházíme do nového

Vstupní předsíň se rekonstrukcí výrazně zvětšila a prosvětlila. Vchodové dveře byly vyměněny za bezpečnostní variantu a z vnitřní strany vzhledově sladěny s interiérem do bílé barvy, stejně tak i nábytek. Prostor bytu sjednocuje podlaha z masivních dřevěných prken. Vzhledem k tomu, že chodba nemá okno pro přirozené světlo, využil architekt sousedícího obývacího pokoje a do průchozího otvoru použil celoskleněné dveře z Grafoskla s grafickým motivem bambusu. Ty jsou díky kalenému sklu naprosto bezpečné, ve své ploše nerozbitné a díky průhlednému sklu dodávají trvale denní světlo do skryté vstupní chodby. Bambusový motiv byl zopakován i v kuchyni u skleněného obkladu a tím se vytvořil další propojovací prvek. Večer se o osvětlení ve vstupní chodbě starají zapuštěná LED svítidla do sádrokartonového podhledu.

Světlost a lehkost byly hlavní požadavky majitelů.

Úzká chodba nevadí

Na vstupní prostor navazuje obslužná část bytu – propojovací úzká chodba, ze které jsou vstupy do všech místností bytu. Pro optické odlehčení malého prostoru byly použity bílé dveře o výšce 220 cm s praktickým laminátovým povrchem, které jen tak něco nepoškodí.
V kuchyni vyráběné na míru vzniklo samostatné varné centrum s indukční varnou deskou, které je od jídelního stolu odděleno kolmou deskou z čirého kaleného a vysoce odolného skla. Sklo v kuchyni nahradilo i klasické keramické obklady a jako designové propojení místností v bytě byl opět využit motiv bambusu. „Grafický motiv, který jsme si vybrali, skvěle zafungoval i v kuchyni. Zelený bambus mezi bílými lesklými skříňkami vypadá velice atraktivně, ale hlavně se i výborně udržuje,“ vysvětluje Radka.

7

8

Dětský pokoj byl rozšířen o část z bývalé kuchyně a na druhou stranu několik jeho původních metrů bylo přenecháno nové koupelně. V kuchyni se majitelka bytu cítí velmi příjemně, vše má po ruce a při práci se může dívat z okna.

9

10

Vizitka bytu

Rekonstrukce: 2013 – 2014
Užitná plocha: 87 m2
Podlahy: masivní dřevěná okna
Okna: eurookna, plastová bílá
Dveře:
otočné – bílý CPL laminát s hliníkovou hranou
posuvné po stěně – celoskleněné z Grafoskla
posuvné do pouzdra – plné, bílý termopal
Obklady a dlažba: kombinace velkoformátových variant, bílý lesk a antracit s mozaikou
Vytápění a ohřev vody: kondenzační kotel s energeticky úsporným čerpadlem

Co nového v koupelně?

Nedostatek prostoru se i zde podařilo vyřešit. Původní návrh koupelny počítal s vanou, umyvadlem se skříňkou, pračkou a sušičkou. Jenže noví majitelé si moc přáli sprchový kout i vanu. Architekt tedy upravil projekt tak, že vestavná pračka se stala součástí kuchyně, sušička se přesunula do vestavěných skříní na chodbě a díky tomu se splnil požadavek majitelů – mít sprchový kout i vanu. O teplo v koupelně, stejně jako v celém bytě, se stará podlahové topení. Dveře do koupelny byly posíleny o klima úpravu, která zajistí jejich pevnost, přesněji nezkroucení v případě vyšší vlhkosti. Navíc hliníkové hrany na dveřním křídle zvyšují jejich odolnost proti poškození a jsou zároveň i estetickým detailem. Na toaletě jsou bílé obklady v kombinaci s mozaikou a antracitová dlažba.

A co ještě není hotovo?

Mezi nejstřídměji zařízené pokoje zatím patří ložnice a plánovaný dětský pokoj. Na „dotažení“ čeká i obývák, který funguje zároveň jako home office a návštěvní zóna a na řadě jsou i dekorace. „Čekáme ještě na fotografie z osobního cestovatelského archivu, které jsme si nechali zvětšovat a chceme je umístit místo obrazů,“ doplňuje závěrem Radka. Dnes je mladý pár již tříčlennou rodinou a už společně přemýšlí, jak dokončí dětský pokoj pro malou dcerku. Třeba nás opět pozvou pro inspiraci …

Text: Martina Rychetská, Mirka Vernerová
Foto: archiv majitelky a www.japcz.cz, www.drevojas.cz

img.php

Více informací se nachází v zářijovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Edit: