Zahrada se skleníkem

Zahradní architekti navrhli rodině úpravu zahrady v anglickém stylu. Obsahuje nejen okrasnou a odpočinkovou část, ale také užitkovou, které dominuje bílý viktoriánský skleník.

Bílý viktoriánský skleník, dovezený z Anglie, doplňují vyvýšené záhony na různé druhy zeleniny a ovoce. Do skleníku s cihlovou podezdívkou je přivedena automatická závlaha se zvláštním okruhem. foto Zuzana Stiborková, Atelier Flera

 

Po rekonstrukci domu přišla na řadu úprava zahrady na rozloze přibližně 2 300 m². V době zadání zde rostly drobné zakrslé jehličnany a listnaté keře (například motýlí keř, dřišťál nebo rododendron). V přední části pozemku se nacházely vysoké jehličnany, převážně smrky a tisy, zadní část zahrady ohraničoval vzrostlý živý plot z tújí. Jinak byla zahrada poměrně mladá se zachovalým hustým pobytovým trávníkem, místy prorostlým mechem. Pozemek se vyznačuje vysokou hladinou podzemní vody.

 

Návrh a realizace

Cílem návrhu bylo vnést do zahrady pocit soukromí a útulnosti, a to vytvořením menších samostatných celků. Velký důraz kladli její tvůrci na komfort, trvanlivost a hlavně funkčnost navrhovaných prvků. Otevřené pohledy na sousední zahradu (ze severozápadní strany pozemku) se podařilo zaclonit po odstranění stárnoucího živého plotu z tújí výsadbou vzrostlého habrového plotu. Ten je předsázen před vzrostlými stromy (platan, dub bahenní, borovice lesní a liliovník tulipánokvětý) podsázenými listnatými keři a trvalkami. Centrální prostor zadní zahrady tvoří velká celistvá plocha trávníku, který lemují další záhony – záhon s jedlými keři a záhon podél pískovcové zídky s rodinným stromem Liquidambarem (ambroň západní). Původní pískovcová zídka dělí zahradu na dvě úrovně, ta horní byla využita k umístění viktoriánského skleníku a zeleninové zahrady.

 

Užitková zahrada

Severnímu koutu zahrady, kam svítí jižní slunce, vévodí viktoriánský skleník s kovovou konstrukcí, dovezený z Anglie a doplněný přilehlými vyvýšenými záhony, kde majitelé pěstují různé druhy zeleniny a ovoce. Do skleníku o velikosti 6 x 4 m s cihlovou podezdívkou je přivedena automatická závlaha se speciálním okruhem. Skleník je vybaven stolem se dřezem a kohoutkem s pitnou vodou pro zpracování úrody, výlevkou a hadicí na zalévání. V nejzazším rohu užitkové zahrady je pak využíván dvoukójový dřevěný kompost. Před skleníkem pod vzrostlým platanem se vyjímá zahradní posezení s jednoduchým kovovým zahradním stolem a bíle natřenými židlemi. Tato část zahrady je původní dlažbou propojena s terasou a stáním pro auta. Před garáží na jižní straně vznikl záhon pro popínavou růži, pnoucí se po konstrukci na garáži. Stání pro auta lemují tři dřevníky z masivního modřínového dřeva.

 

Praktický vjezd

Stání pro auta před garáží a široké koleje z prefabrikovaných venkovních dlaždic v barvě pískovce, které tvoří vjezd do domu, zůstaly dispozičně i materiálově zachovány. Záhon lemující příjezdovou cestu byl narovnán, aby kopíroval přímou linii dlažby a vznikl tak rovný pruh trávníku, který se lépe udržuje. Významnou součástí předzahrádky jsou vzrostlé jehličnany, které vytvářejí příjemné stinné zákoutí a navazují na charakter nedalekého lesa. V místě mimo koruny stromů vzniklo malé ohniště s posezením. Poblíž je také kompost s dřevníkem pro uložení dřeva na oheň. Okolí ohniště architekti doplnili výsadbou vzrostlých rododendronů a azalek. U plotu do ulice vyrostla ohrada s kurníkem pro slepice, který si pořídili majitelé. Je poněkud netradičně umístěn právě v této přední části zahrady.

 

Okrasné i jedlé keře

Podél jižní hranice pozemku zůstal záhon, který byl nově osázen kombinací ovocných a okrasných keřů a trvalek. Majitelé si zde přáli vysadit jabloň a třešeň, které byly podsázeny červeným a bílým rybízem, borůvkami a jedlými trvalkami (mátou, meduňkou). V rohu zahrady, kde je vidět střecha sousední garáže, byly vysazeny vzrostlé keře jako například Aronia melanocarpa (černý jeřáb) nebo Amelanchier lamarckii (muchovník), jež mohou sloužit pro zpracování v kuchyni nebo jako potrava ptákům na zimu.

 


Tereza Antošová a Ferdinand Leffler
autoři návrhu

Klienti si přáli vytvořit soukromí, odclonit zahradu od sousedních pozemků a používat ji především k relaxaci a rekreaci. Jejich přáním bylo lépe propojit dům s okrasnou zahradou, vybudovat užitkovou část pro pěstování rostlin, keřů a zeleniny a doplnit ji skleníkem ve viktoriánském stylu. Styl úprav se inspiroval tradiční anglickou zahradou, která oplývá neokázalou elegancí a přirozeným propojením s přírodou. www.flera.cz, www.zijtevesvezahrade.cz


 

text Tereza Antošová, Ferdinand Leffler, foto Zuzana Stiborková, Atelier Flera

 

 

Edit: