Zakopaný dům

Rodinný dům v Dolních Chabrech vzbuzuje z ulice v kolemjdoucích dojem, že se jedná o jednopodlažní stavbu. Ve skutečnosti se však život jeho obyvatel, tříčlenné rodiny, odehrává na dvou podlažích. Mylné zdání je způsobeno tím, že objekt je zapuštěn do svažitého terénu, a tak se jeho patro na severní straně ocitlo na úrovni ulice.

Při volbě architektonické podoby domu vycházím vždy z toho, co je v jeho okolí zajímavé, a snažím se to rozvinout. V tomto případě kromě svažitého pozemku – převýšení přesahuje čtyři metry – nic určujícího nebylo, a tak jsem zvolil strohou formu blízkou funkcionalismu,“ přibližuje autor projektu Mgr. arch. Martin Brčák originální, a přitom jednoduchý architektonický styl domu.

POZEMEK S PĚTI P

Investoři měli ve srovnání s většinou lidí, kteří se rozhodli stavět, určitou výhodu. Mohli vynechat mnohdy zdlouhavé rozhodování, koho pověří vypracováním projektu. S Mgr. arch. Martinem Brčákem se dnes již majitel domu zná od dětství – hráli spolu volejbal za žáky a později za dorostence. O tom, že si nerozumějí pouze u sítě, ale že se shodují i jejich představy o bydlení, se s manželkou přesvědčili, když jim navrhoval půdní vestavbu na pražských Vinohradech. „Takže už jsme měli společné stavební zkušenosti,“ vzpomíná architekt. Přestože se v bytě dobře bydlelo, nakonec přece jen zvítězilo rozhodnutí pořídit si vlastní rodinný dům, stranou městského ruchu, ale zároveň na dosah, představa vlastní zahrady, příjemných chvil strávených na terase… „Bylo štěstí, že jsem přišel v okamžiku, kdy si investoři kupovali parcelu, což je optimální. Nacházela se v místě, kde vyrůstal příměstský satelit. Když mě s ní seznámili, šel jsem zkroušeně domů. Nakonec jsem se ale rozhodl vysvětlit jim všechny nevýhody stavby na poli. Neměli z toho radost, myslel jsem, že si najde někoho s kladnějším přístupem k lokalitám tohoto typu. Ale asi po půlroce opět přišli, jestli bych se nepodíval na jinou stavební parcelu,“ vzpomíná autor projektu a dodává: „Tentokrát šlo o pozemek v městské části Prahy 8 – Dolní Chabry, na rozhraní staré a nové zástavby, který byl lepší ve všech směrech.“

Kuchyně je od jídelny oddělena luxferovou polopříčkou.

INVESTORŮM NA TĚLO

Pak již následovala fáze přípravy práce na samotném projektu, kdy architekt jako obvykle v prvé řadě vyslechl představu investorů o provozu domu. Podle jeho slov nechtěli nic neobvyklého. Měli zájem o zajímavé řešení prostoru, a tak během práce na projektu nedocházelo k žádným střetům. Skutečnost, že investoři jsou společenští lidé a často přijímají návštěvy, vedla k tomu, že dům má poměrně striktně vyhrazenou soukromou a společenskou zónu. Při stanovení dispozice se řešilo dilema, zda veřejná část bude situována nahoře, kde se nabízí velmi pěkný výhled, nebo naopak dole, kde je interiér propojen se zahradou. Druhá alternativa nakonec zvítězila.

Z ČEHO SE STAVĚLO

Dům ve tvaru písmene L, jehož jedno rameno je oblečeno do strukturované omítky a druhé do obkladu z lícových cihel, využívá svažitosti pozemku na jih a přístupu na parcelu ze severu, kde je vjezd do dvojgaráže a vchod do domu. Je v maximální možné míře situován do severní části pozemku, čímž se docílilo co nejefektivnějšího využití parcely při otevření domu na jihozápad. Co se týče použitých materiálů, obvodové zdi jsou postavené z pálené klasiky bez následného zateplení. „Celá kampaň týkající se pasivních a nízkoenergetických domů mi připadá jako lobby některých firem,“ vyjadřuje svůj názor architekt. Také interiérové příčky jsou z porothermu. Z podlahových krytin byla zvolena dubová třívrstvá kantovka, velkoformátové dlažby z přírodního kamene, z něhož je i koridor kolem domu, a v hygienických místnostech keramická dlažba. Dům je vytápěn ústředním plynovým topením, v sociálních místnostech elektrickým podlahovým vytápěním.

Obývací pokoj není od jídelny oddělen plnou zdí, ale pouze krbovým soklem s designovým nerezovým komínem.

POJĎME DÁL

Dispozice samotného domu vychází z konceptu zapuštění do terénu. Jak již bylo zmíněno, severní strana, na které jsou situovány vstupní prostory a dvojgaráž, se nachází v patře – v úrovni komunikace – a obytná část domu je situována v suterénu. Výhodou je, že od hranice pozemku k samotnému domu je odstup šest metrů čtverečních, takže když přijedou hosté, bez problémů zde zaparkují dva vozy. Ve střední, východní části domu je galerie otevřená přes obě patra. V jižní části patra se nachází místnost zpřístupněná lávkou, což jí zajišťuje určité soukromí. Tento pokoj s nejhezčí vyhlídkou obývá dcera majitelů. Celý obytný prostor je úzce propojen. Stačí otevřít vchodové dveře a nabídne se vám výhled nejen do značné části domu, ale i zahrady. Hned v zádveří, po jeho levé straně, je situována pracovna, aby se jednání pána domu s klienty vyřídila již ve vstupní části domu. Naproti je vstup na schodiště a vlevo na lávku lemující galerii a umožňující přístup do dětského pokoje. Z lávky je rovněž přístup do koupelny a samostatného WC. V případě potřeby by šlo z pracovny a sociálních místností zřídit samostatnou bytovou jednotku. Dispozice patra se dělí na soukromou a veřejnou část. Vpravo od schodiště, tedy západním směrem, je umístěna ložnice se samostatnou koupelnou, WC a šatnou a vlevo je průchod do jídelny s kuchyní a obývacího pokoje. V prostoru za kuchyní je pokoj pro hosty, sociální zařízení a vstup do technické místnosti za schodištěm, která je současně využívána jako prádelna. Obývací pokoj není od jídelny oddělen plnou zdí, ale pouze krbovým soklem s designovým nerezovým komínem. Prostornost a světelnost umocňuje galerie otevřená přes dvě patra nad jídelnou, prosvětlená pásovými okny ve východní a západní fasádě. Aby došlo k plynulému navázání na spodní úroveň parcely, je jídelna stejně jako obývací pokoj snížena o jeden schod. Ze všech obytných místností je v přízemí přístup na dřevěnou terasu.

Kamenný koridor okolo domu vstupuje i do interiéru. Pásová okna na východní a západní straně prosvětlují galerii a obytné prostory, které se pod ní nacházejí.

VÝSLEDKEM SPOKOJENOST

Dům kromě pracovny a pokoje pro hosty, které jsou vybaveny nábytkem z předchozího bydliště, získal nový mobiliář. Kromě barových, jídelních židlí s jídelním stolem a sedacího nábytku se vše nechalo vyrobit na zakázku opět podle návrhu Mgr. arch. Martina Brčáka. „Stavění je o penězích, a zvláště, když se finišuje, je často cítit nervozita“, vzpomíná architekt. „Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Proto jsem měl radost, že hotový dům se majitelům líbil a že i dnes, po roce a půl, co se do domu přestěhovali, jim slouží k naprosté spokojenosti,“ dodává.

Technické údaje

Realizace: Rodinný dům Chabry
Autor projektu: Mgr. arch. Martin Brčák
Užitná plocha: 327 m2
Stavební materiál: Porotherm P+D
Okna: Vekra
Podlahy: dubová třívrstvá kantovka, kamenná a keramická dlažba

Alena Vondráková
Foto: Robert Žákovič

Edit: