Podařená proměna

Panelákový byt s dispozicí 3+1 na kopci nad historickým centrem Jihlavy má svým majitelům opravdu co nabídnout – jeho orientace západním směrem a okna namířená do blízkého lesoparku z něho činí příjemné místo k žití zasazené do náručí zdejší přírody.

Byt v pátém patře panelového domu na jednom z jihlavských sídlišť, vybudovaných v sedmdesátých letech minulého století nad starší městskou zástavbou, mladému páru svou polohou sice učaroval, avšak jeho původní dispozice jim od začátku nepřipadala příliš vyhovující. Rozhodli se proto pro radikální změnu a na pomoc si přizvali svého kamaráda z brněnského architektonického studia Archanti, Martina Daňka.

„Myslím, že se podařilo z klasického panelákového bytu vytvořit prostor, který je funkční, prostorný a vzdušný,“ hodnotí rekonstrukci Martin Daněk, který si také velmi pochvaloval spolupráci s investory: „Zdeněk a Tereza jsou mými přáteli, s Terezou jsem seděl na základní škole v lavici, takže spolupráce od začátku probíhala v přátelském duchu.“

Více prostoru a pohodlí

Než se mladý pár pustil do rekonstrukce, byl byt v původním stavu a vyhlížel jako většina jemu podobných z konce sedmdesátých let: součástí dispozice 3+1 bylo typické umakartové jádro s koupelnou a samostatným WC, na svém místě stála také stará sektorová kuchyňská linka. Proměnu však za sebou měla okna – původní dřevěná byla vyměněna za plastová, a také lodžie, kterou předchozí majitelé nechali osadit posuvným zasklením.
Noví majitelé hodlali přebudovat zejména nevyhovující dispozici původní kuchyně a koupelny. Dále stáli o propojení kuchyně s obývacím pokojem a vyřešení lepšího přístupu do koupelny z obou ložnic.
Po prověření všech reálně možných změn dispozice bylo rozhodnuto, že hlavním těžištěm proměny bytu se stane úprava středního traktu zahrnujícího kuchyni, koupelnu a WC. Obývací pokoj a obě ložnice zůstaly na svém místě. Aby však lépe sloužily svému účelu, nechali majitelé ve všech místnostech provést nejrůznější drobné úpravy.

Rok na staveništi

Finální návrh celé rekonstrukce spatřil světlo světa v květnu 2012, samotná realizace všech změn trvala až do června následujícího roku. Největší proměnou prošla kuchyně, koupelna a WC, což bylo přesně v duchu přání majitelů. Kuchyňský prostor se přesunul blíže k oknům, což umožnilo zvětšit prostor vyhrazený pro koupelnu a toaletu. Za své vzaly některé nenosné příčky a místo nich vznikly praktické průchody spojující do té doby oddělené prostory. Takto byl například otevřen prostor nově vzniklé kuchyně směrem do obývací části, koupelnu nechali majitelé propojit s ložnicí nově probouraným vstupem opatřeným posuvnými dveřmi. Prakticky zrušena pak byla příčka mezi vstupním prostorem chodby a obývacím pokojem, na jejíž místo navrhl Martin Daněk dvoudílnou, částečně posuvnou stěnu z mléčného skla.

OSB desky neprošly…

Po skončení stavebních úprav, které provádělo několik různých dodavatelských firem a řemeslníků sjednaných Zdeňkem, nadešel čas na příjemnější práce – vybavování a zařizování interiérů jednotlivých místností. Na míru byla zhotovena kuchyňská linka, knihovna v obýváku a šatní skříně v ložnici. Ostatní nábytek vybrali Tereza a Zdeněk společně s Martinem Daňkem z produkce známých obchodních domů, nejvíce pak z IKEA.
„Původně měl být veškerý vestavěný nábytek i dveře vyrobeny z OSB desek. Předpokládali jsme finanční úsporu a líbilo se nám to i z konceptuálního hlediska. Nakonec se ukázalo, že pro truhláře je to natolik nestandardní požadavek, že by výsledek byl ještě dražší, než z běžných nábytkových desek,“ vysvětluje bytový designér.

Nadčasové tvary a světlé odstíny

Celý byt je laděn do bílé kombinované se světlými odstíny béžové, což vytváří příjemný kontrast s tmavými podlahami. Zajímavým barevným akcentem ke světlému nábytku je také žluté čalounění jídelních židlí. Pro kuchyňskou linku byla zvolena bíle lakovaná dvířka, pracovní plochu tvoří tmavý dekorativní vysokotlaký laminát HPL.
„Jako obklad za pracovní deskou v kuchyni slouží mléčné kalené sklo. Tento materiál je pak zopakován nad kuchyňskou linkou, kde zároveň funguje jako světlík, který přivádí denní světlo do koupelny,“ objasňuje netradiční řešení Martin Daněk. „Do koupelny se nám nakonec podařilo dostat plnohodnotnou vanu i sprchový kout,“ dodává.
Praktická nika pak umožnila ještě instalaci pračky se sušičkou, které v koupelnovém prostoru nikterak neruší.

Archanti

Martin Daněk a Ing. arch. Martin Doležal tvoří duo působící v brněnském architektonickém ateliéru Archanti, založeném v roce 2008. Jejich zájem se upírá především na soudobou architekturu a urbanismus, zhotovují návrhy interiérů, projekty rodinných domů i studie větších urbanistických celků a obytných souborů. Pro své klienty zajišťují kompletní projektovou činnost – počínaje vypracováním studie přes zhotovení potřebné dokumentace pro stavební povolení až po autorský dozor při samotné realizaci projektu. Pravidelně se také účastní architektonických soutěží.

Kontakt:
ARCHANTI
Kabátníkova 1, 602 00 Brno
Tel.: 604 369 089, 723 392 527
studio@archanti.cz

Původní stav
1 – předsíň, 2 – obývací pokoj, 3 – jídelna a kuchyň, 4 – koupelna, 5 – WC, 6 – pokoj, 7 – pokoj, 8 – komora, 9 – balkon

Současný stav
1 – předsíň, 2 – obývací pokoj s jídelnou, 3 – kuchyň, 4 – koupelna, 5 – WC, 6 – ložnice, 7 – pokoj, 8 – komora, 9 – balkon

VIZITKA BYTU

Doba realizace: 2013
Užitná plocha: cca 70 m2
Podlahy: marmoleum, keramická dlažba
Okna: plastová
Dveře: vnitřní dřevěné obložkové, vstupní dveře původní
Vytápění a ohřev vody: centrální

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Petr Toman

Edit:

Komentáře

Napsat komentář