Víkendový dům s rozhlednou

S myšlenkou pořídit si dům na víkendy, který by plnohodnotně pokryl všechny potřeby moderního způsobu života mimo hlavní město, si mladý pár pohrával už delší dobu. Události však nabraly rychlý spád právě v době, kdy se chystal na svět další člen rodiny.

Manželé si přáli, aby jejich potomek nevyrůstal jen mezi domy v hlavním městě, kde bydleli a pracovali, ale znal také vůni a barvy českého venkova, proto se rozhodli jednat. Hledání místa, kam by se na víkend přesouvali z rušné metropole, směrovali do východních Čech, odkud oba pocházejí. Po několika návštěvách nejrůznějších domů, které připadaly v úvahu, se jim do cesty konečně postavila usedlost nedaleko Jičína, jež splňovala jejich představy a očekávání. Stará chalupa se stodolou a dostatečně prostorný pozemek se vzrostlými stromy manželům učarovaly na první pohled.
„To místo bylo doslova magické,“ vzpomíná na první návštěvu usedlosti majitelka. „Přijdete sem a prostě víte, že tady chcete být.“

Přátelé a klienti v jednom

Protože dům byl ve špatném stavu a rozhodně neodpovídal současným standardům na pohodlné bydlení, rozhodli se manželé obrátit na odborníky, kteří by jim pomohli nemovitost zrekonstruovat. Protože k dlouholetým přátelům mladé rodiny patřila architektka Michaela Chvojková z ateliéru Blok_Architekti, byla jejich volba jednoznačná.
„Jelikož se jednalo o práci s dlouholetými kamarády, nebyla to typická práce, ale diskuze nad vínem o představách bydlení mimo Prahu. Jednalo se také o klienty, kteří se pohybují v umělecké branži, takže jejich nároky na prostory byly volnější, a mohli jsme tak více experimentovat,“ popisuje počátky spolupráce s dobrými přáteli-klienty architektka.

Nečekaná výměna

Základním požadavkem mladého páru bylo vybudovat plnohodnotné bydlení v přírodě a také pokud možno zachovat na místě co největší množství původních materiálů, které v budovách zůstaly. Na místě čekal na architekty ještě jeden zajímavý oříšek k rozlousknutí: stav původního domu byl totiž velice žalostný a po konzultaci se statikem se rekonstrukce ukázala jako velice neekonomické řešení. Navrhli proto výměnu, která by celou zapeklitou situaci vyřešila. Původní obytné stavení bude sloužit jako technická budova, plnící funkci dílny, garáže a skladu, a stodola projde rekonstrukcí, jež ji promění v příjemný rodinný dům.

Vsadili na přiznané materiály

Z původní stodoly nakonec téměř nezůstal na místě jediný kámen, došlo k jejímu kompletnímu rozebrání. Materiál však posloužil k vybudování nového stavení, které vyrostlo na základech bývalé stodoly a na jehož stavbu byl použit jak původní pískovcový kámen, tak i cihelné zdivo, překryté dřevěným fasádním obkladem. Jako pokrývka střechy posloužila břidlicová taška.
Také v interiéru jsou materiály přiznané, opět tu najdete originální pískovec, neomítnuté cihly a nezakryté dřevěné trámy, které vkusně doplňují plochy z OSB desek, cementová stěrka či třeba klasické luxfery.

Schodiště, nebo rozhledna?

Zajímavým prvkem je elipsovité schodiště, které vede středem domu až nad jeho střechu. Nad ním bylo zbudováno prosklené zastřešení, které je možno částečně otevřít – a vrchní část schodiště tak poslouží jako soukromá rozhledna, z níž se otevírá kouzelný výhled do okolní krajiny a na vzdálené vrcholky Krkonoš.
„Tubusové schodiště prochází střechou. Vznikla tak vyhlídka s pochozím sklem, odkud je možné v noci pozorovat hvězdy a ve dne se kochat výhledem na Krkonoše,“ vysvětluje autorka řešení Michaela Chvojková.

Kuchyně je kombinací kovové konstrukce a korpusu z lamina, výsuv a pracovní desky jsou z masivního dřeva

Praktická dispozice

Ústředním prostorem v domě je rozlehlý obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, která se otevírá přes dvě patra až do podkroví. Další nemalou část přízemí zaujímá prostorný ateliér, dále tu najdete vstupní halu, koupelnu a samostatné WC. Prostor pod schody byl prakticky využit jako spíž.
V podkroví jsou dvě úrovně podlaží, přičemž v té nižší je ložnice majitelů, naproti ní velká koupelna a samostatné WC a pak také knihovna, která je propojena s ateliérem v přízemí.
Ve vyšší úrovni se nachází dětský pokoj, z něhož kromě klasických oken směřujících ven vedou také dvě okna přímo do jídelny v přízemí.

Objeveno v bazarech

Nábytek v domě byl zčásti zhotoven na míru podle přání majitelů (jídelní stůl s lavicemi, úložné prostory), zbylé kousky byly doslova posbírány po bazarech. Venkovní nábytkovou sestavu dodala firma Egoe.
V bazarech byla vybírána také jednotlivá svítidla, která mají industriální ráz. Pocházejí ze starých továren a výrobních hal, aby však dobře sloužila, bylo nutné je před instalací v domě repasovat.

BLOK_architekti

Architektonický ateliér, za kterým stojí Ing. arch. Michaela Chvojková se svými kolegy, se specializuje na architektonické, urbanistické a interiérové projekty, poskytuje studie a dokumentaci k územnímu a stavebnímu řízení a také realizační dokumentaci. Ateliér nabízí komplexní služby v oblasti přípravy staveb, inženýringu a zajišťování autorského dozoru během realizace staveb.
micha@blok.in
www.blok.in

Patro
1 – ložnice, 2 – pracovna, 3 – dětský pokoj, 4 – schodiště, 5 – koupelna, 6 – WC, 7 – knihovna

Přízemí
1 – zádveří, 2 – kuchyň, 3 – obývací část s jídelnou, 4 – schodiště, 5 – WC, 6 – koupelna, 7 – ateliér

VIZITKA DOMU

Doba realizace: 2015
Projekt: 2012
Užitná plocha: 130 m2
Podlahy: cementová stěrka, OSB desky
Schodiště: dřevěné
Okna: dřevohliníková
Vstupní dveře: dřevohliníkové
Vytápění a ohřev vody: elektrický kotel (dočasné řešení, bude nahrazen tepelným čerpadlem)

Text: Naděžda Vondrášková
Foto: Jiří Ernest

Edit:

Komentáře

Napsat komentář