Vaříme s dětmi pro děti

Skvělá inspirace pro všechny, kdo rádi vaří svým dětem originální, chutná a zdravá jídla, a zároveň s nimi rádi tráví čas v kuchyni a krůček po krůčku je učí, jak zacházet s vařečkou. Autorka tuto skvělou knihu připravila společně se svými dvěma malými dětmi. To budete zírat!

Jemná mrkvová polévka

INGREDIENCE

• 2 střední mrkve • 1 větší brambora • 1 střední petržel • 1 střední cibule • špetka pepře • 2 lžičky soli • 1 lžička sušeného tymiánu • 2 lžíce olivového oleje nebo másla • 800 ml vody • 2 lžíce pohankové krupice (není nutná) • 2–3 růžičkové kapustičky (na ozdobení) • olej na osmažení kapustiček

POSTUP

1. Zeleninu si oloupej nebo oškrábej, dobře ji umyj a nakrájej na kostičky. Cibuli jen oloupej. Do základu se musí nakrájet opravdu nadrobno, tak to radši nechej na mamince. Nejenže při krájení ohlídá, jestli děláš všechno správně, ale hlavně vám půjde práce rychleji od ruky. Brambory, petržel a polovinu mrkve klidně nasyp do jedné mísy, druhou polovinu nakrájené mrkve si odlož stranou – třeba do menší misky.

2. Pak ve středním hrnci rozehřej dvě lžíce olivového oleje nebo másla a opeč na něm cibulku. Stačí do té doby, než se kolem ní začnou tvořit bublinky. Bude vypadat, jako když pění, jako by ztrácela barvu a průhledněla. Pak přidej zeleninu z velké mísy. Odloženou mrkev nech ještě stát, použiješ ji do polévky úplně nakonec.

3. Chvíli opékej zeleninu s cibulkou. Nepřestávej míchat vařečkou, aby se ti nepřipekla na dno. Zhořkla by a polévka by vůbec nebyla dobrá.

4. Až bude zelenina lehce opečená (trvá to asi 2 minuty), zalij ji vodou. Potřebuješ tolik vody, aby byla zelenina ponořená. Maminka už ti určitě vodu odměřila, ale kdyby to nestačilo, ještě trochu přidej. Osol, opepři a ještě jednou promíchej.

5. Přiklop pokličkou a nech 20 minut vařit na mírnějším ohni.

6. Polévka je opravdu horká, tak teď zase pusť k práci maminku. Všechna zelenina určitě krásně změkla a musí se rozmixovat. Tím se polévka zahustí. Poraď mamince, aby použila tyčový mixér. Nemusí mixovat úplně do hladka, jen tak, aby polévka hezky zhoustla.

7. Ty přidej zbytek mrkvičky, kterou sis odložil stranou. Promíchej, přisyp tymián a ještě asi 2 minuty povař. Pokud se ti polévka zdá málo hustá nebo chceš, aby byla sytější, přidej pohankovou krupici. Pak vař ještě 5 minut.

8. Ober lístečky z malých růžiček kapusty. Maminka rozehřeje olej v malém hlubokém rendlíku a kapustové lístečky rychle osmaží. Ty vylož talířek papírovou utěrkou. Mamince se bude hodit, protože utěrka odsaje přebytečný tuk z osmažených kapustových chipsů.

9. Zdobení polévky už bude na tobě. Maminka ti nalije polévku do misky a ty ji ozdob kapustovými chipsy tak, jak se ti líbí.

Tip: Když z kapusty uděláš chipsy, zamilují si ji i její největší odpůrci.

3

Ředkvičková pomazánka

INGREDIENCE

1 svazek ředkviček

špetka soli

100 g žervé (nebo jiné tvarohové pomazánky)

2 lžíce majonézy (ideálně domácí)

pár snítek čerstvé petrželky

POSTUP

1. Ředkvičky s maminkou opatrně nastrouhejte. Když si budeš chtít usnadnit práci, můžeš použít i robot se strouhacím nástavcem.

2. Osol je a ulož do cedníčku nebo sítka. Sůl z nastrouhaných ředkviček vytáhne vlhkost. Kdybys pomazánku osolil až nakonec, voda z ředkviček by ji příliš zředila. Pomazánka by ti pak z chleba utíkala.

3. Jakmile ředkvičky pustí vodu, vymačkej je a vyklop do misky. Přidej k nim žervé a majonézu.

4. Maminka ti naseká i petrželku, ty ji přihoď k pomazánce.

5. Teď už stačí jen trochu opepřit a zamíchat a pomazánka je hotová.

Tip: Místo klasických růžových ředkviček můžeš použít i jiné odrůdy, třeba černou ředkev nebo dlouhou bílou vodní ředkev.

2

Jahodová limonáda s jablečným džusem

INGREDIENCE

• hrst očištěných jahod • 200 ml jablečného džusu • hrnek ledu • 3 lžíce javorového sirupu • 800 ml vody (perlivé nebo neperlivé podle chuti)

POSTUP

1. Z každé jahody nejprve odkroj stopku. Udělej to buď sám (ale dávej si pozor, nůž je ostrý), nebo popros maminku, aby ti pomohla. Dávej jahody do misky, propláchni je studenou vodou a nech na cedníku trochu okapat.

2. Přesyp jahody do mixéru, přidej jablečný džus, javorový sirup, vodu a led.

3. Všechno společně promixuj.

4. Pokud chceš, můžeš přidat i bylinky – ideální je máta nebo tymián.

5. Když dáš do limonády hodně ledu a o něco míň vody, bude skoro jako ledová tříšť a vydrží opravdu dlouho studená.

Tip: Udělej si tuhle limonádu někdy v létě, až budeš mít chuť na zmrzlinu.

Foto: Petra Novotná, David Turecký (obálka)
(Recepty jsou redakčně zkráceny, detailní popisy najdete v knize Vaříme s dětmi pro děti.)

4

Více informací se nachází v březnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Datum vydání: 3. 4. 2016

Edit: