V čem se v létě budete koupat? Naším přehledem o bazénech vám možná usnadníme rozhodování

zapuštěný bazén z polypropylenu

Kompletní řešení zapuštěného bazénu QBIG BENEFIT z polypropylenu ALBISTONE® nebo POLYSTONE® vám nabídne rychlou a úspornou instalaci, vysokou odolnost i úsporu vody. Zastřešení zajistí bezpečnost, čistotu vody a komfortní koupání za každého počasí. Chytrá bazénová technologie usnadňuje údržbu s ovládáním přes mobilní aplikaci BRILIX. Foto: Albixon

Pokud máte rodinný dům s dostatečným venkovním prostorem, byla by věčná škoda, kdybyste mezi terasou a zahradou nevyšetřili ještě místo pro bazén. Máte-li také dostatek peněz a energie, volte rozhodně zapuštěný bazén. Poskytne vám daleko větší komfort.

Milujete vodu? Ráj na Zemi může být uprostřed vaší zahrady a může mít podobu bazénu zapuštěného do země. Ale než ten ráj vznikne, rozhodně do něj budete muset investovat čas, energii a hlavně peníze. Jde totiž o stavbu podle stavebního zákona, která se na vašem pozemku stává nemovitostí trvalé hodnoty.

Finance? Nejde jen o bazén

Vedle investičních nákladů na výstavbu samotného bazénu musíte počítat ještě s řadou dílčích nákladů na vybavení (filtrace, filtrační písek, schůdky, osvětlení, ohřev bazénové vody, protiproud, vybavení na údržbu a provoz, bezpečnostní zakrytí). A pokud se vám zachce využívat svůj zahradní bazén celoročně, musíte nutně připočítat ještě výdaje na jeho zastřešení a ohřev bazénové vody. I pro nezastřešený bazén je ovšem nutné zajistit dostatečný zdroj vody a elektrické energie. Abyste při provozu příliš neplýtvali, doporučujeme úsporný ohřev vody pomocí tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky. Vstupní investice se tím sice ještě zvýší, ale postupně se vám bude vracet ve formě trvalé úspory provozních nákladů. Navíc tím snížíte svoji závislost na dodávkách energie z veřejné distribuční sítě, což dnes určitě není k zahození.

nízkoenergetický dům s bazénem

Do vody! Nízkoenergetický rodinný dům z jednovrstvého cihelného zdiva s novým zapuštěným bazénem. Foto: Jiří Hloušek pro HELUZ

K výstavbě bazénu stačí územní souhlas

Bazén zapuštěný do země je nemovitost, proto se jeho výstavba řídí pravidly stavebního zákona. Nový stavební zákon č. 283/2021 Sb. v platném znění je účinný od 1. ledna 2024. Pro vás je podstatné, že i nový stavební zákon zachovává dělení bazénů podle velikosti. Jestliže mají zastavěnou plochu do 40 m², nevyžadují dnes stavební povolení ani ohlášení stavby. Také u bazénů nad 40 m² je dnes administrativa o něco jednodušší: Na zastavěném pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci vám stačí územní souhlas. Formulář „Žádost o územní souhlas“ je volně dostupný na internetu ve formátu PDF. K němu je třeba doložit přílohy – jaké konkrétně, to vám prozradí i po telefonu na místně příslušném stavebním úřadě. Riskovat tzv. černou stavbu se však rozhodně nevyplatí, protože řízení o jejím odstranění může být zahájeno i po několika desetiletích… Většina realizačních firem vám nabídne odborné poradenství ve fázi příprav, leckdy dokonce kompletní vyřízení administrativy. U drahého bazénu můžete od firmy získat ještě víc: jednak prodlouženou záruku, jednak dlouhodobý provozní servis. Obojí je pro váš klid a komfort v budoucnu velmi důležité.

Nízké bazénové zastřešení

Nízké bazénové zastřešení nezabírá prostor na zahradě funkčně ani opticky. Systém může být kolejnicový nebo bezkolejnicový. Foto: Alukov

Chcete vodu v bazénu po okraj?

Jestli máte vyřešenou administrativu, můžete se začít věnovat konkrétní podobě bazénu. Chcete mít vodu až po okraj a užívat si při plavání dokonalý výhled do okolí, nebo dáváte přednost suché a vyhřáté obrubě bazénu, na níž se dá nerušeně slunit? Podle toho volte buď bazén přelivový, nebo skimmerový.

  • Ten přelivový umožňuje naplnění až po okraj a je vybaven přelivnou hranou podél okrajů po celém obvodu bazénu.
  • Skimmerový bazén není vodou naplněn až po okraj a je vybaven mechanickým lapačem nečistot z hladiny (skimmerem).

Přelivové bazény bývají zpravidla technologicky náročnější a tudíž dražší, ale rozdíl nemusí být podstatný. Zachycená voda míří v obou variantách do filtrační nádoby, kde se zbaví i drobnějších nečistot. Zpátky do bazénu se proudovými tryskami vrací opět čistá voda.

Montáž vs. skelet bazénu

Ať se rozhodnete pro jakýkoli typ zapuštěného bazénu, musíte počítat s tím, že nebude levný. Aby nebyl ještě dražší, vyrábí se většina bazénů s typizovanými rozměry. Takový bazén může být montovaný přímo na pozemku z předem připravených dílů, nebo vám ho firma může dovézt jako hotový skelet, který usadí do připraveného stavebního výkopu. V obou případech je ideální, když dodavatelská firma provede kompletní instalaci bazénu. Bude to pro vás nejen jednodušší a levnější, ale hlavně vám to přinese delší záruční lhůtu. Zbývá poslední, zato ovšem zásadní rozhodnutí: vybrat konstrukci. Tato volba není jednoduchá. Záleží totiž hodně na vaší ochotě investovat do komfortu svého koupání.

Sedmero bazénových konstrukcí

Fóliová

Menší a nenáročný rodinný bazén s pevnou konstrukcí. Může mít kruhový, oválný nebo i hranatý tvar, dá se zapustit do země úplně nebo částečně (ve svažitém terénu). Vyžaduje méně zemních prací, čímž se zlevňuje stavební příprava i cena bazénu (počítejte od 40 až do 150 000 Kč). Konstrukce však vydrží pouze 5 až 10 let.

bazén pro částečné nebo úplné zapuštění

Unikátní konstrukce nadzemního bazénu Azuro Vario umožňuje i částečné nebo úplné zapuštění do země, a to včetně svahu. Foto: Mountfield

Plastová

Bazén svařený z tenkých polypropylenových desek nabízí dnes lákavý poměr cena/výkon. Kvalitní polypropylen má vysokou teplotní odolnost (od -30 °C do +150 °C), je mechanicky odolný a tvarově i barevně stálý. Instalace je poměrně jednoduchá a rychlá, životnost se odvíjí od tloušťky bazénové stěny. Při tloušťce 10 mm může zapuštěný bazén vydržet 20 let. Cena včetně montáže a izolace dna 150 000 až 300 000 Kč.

Sklolaminátová

Tuhá skořepina bývá zpevněna skelnými vlákny a vyráběna jako monolitní celek, který neoslabují žádné spoje či svary. Jednolitý skelet však nejde přizpůsobit individuálním představám. Bazén má integrované schodiště pro komfortní a bezpečný vstup do vody. Modely zateplované polyuretanovou pěnou odolají i silnému mrazu. Výroba a instalace bazénu je odborně náročná, ale při správném provedení vydrží přes 20 let. Cena 150 000 až 400 000 Kč.

Kompozitní

Skelet tvoří speciální panely z kompozitních materiálů (vysoce kvalitní sklolaminát). Lze u nich realizovat dvě úrovně dna (mělčina + hlubší část). Ideální i do lokalit s výskytem spodní vody. Vysoce kvalitní konstrukce se zárukou 30 i více let, cena od 250 000 Kč výše.

Keramická

Konstrukce pro luxusní modely bazénů. Stěny tvoří několik vrstev, jednou z nich je vrstva keramická. Svrchní vrstva bývá z laminátu. Vynikají vysokou pevností, tvarovou stálostí a atraktivním designem. Funkčně se příliš neliší od sklolaminátu, jsou však dražší (od 300 000 Kč výše).

Betonová

Monolitická železobetonová konstrukce umožňuje vyrobit bazén na míru s mimořádnou životností. Navíc lze bazén vybavit speciální patentovanou filtrací bez potrubních rozvodů a technické místnosti, která zajistí křišťálově čistou vodu. Orientační cena od 500 000 Kč do milionu.

železobetonový monolitický bazén

Bezpotrubní filtrační jednotka, která zajistí křišťálově čistou vodu, je trumfem bazénů Desjoyaux. Díky unikátní technologii jsou provozní náklady na energie, úpravu vody a zazimování v porovnání s ostatními typy bazénů minimální. Těleso bazénu tvoří železobetonový monolitický skelet s životností srovnatelnou se základy domu. Foto: Desjoyaux

Nerezová

Tato konstrukce je atraktivní díky snadné a rychlé montáži, elegantnímu provedení, mimořádně dlouhé životnosti a snadné údržbě, ale zároveň je nejdražší. Nerezová ocel zaručuje odolnost po desítky let. Výroba je zpravidla na zakázku. V typizovaném rozměru lze pořídit pod milion, na zakázku počítejte spíše cenu ke dvěma milionům.

protiskluzová dlažba kolem bazénu

Bezpečné okolí bazénu Desjoyaux zajistí protiskluzové dlažby, protiskluz mají i vstupy do bazénu. Bezpečnostní zakrytí řeší bezkolejnicové zastřešení se solárním posuvem, případně lamelové zakrytí s nosností do 100 kg. Foto: Desjoyaux

Bezpečí kolem bazénu na prvním místě

Bezprostřední okolí bazénu byste měli vybavit především protiskluzovým povrchem. Měl by být také odolný vůči mrazu i vlhkosti, a to včetně chemicky ošetřené bazénové vody. Podstatné je rovněž to, aby byl příjemný na dotek, měl dlouhou životnost a minimálními nároky na údržbu.

V úvahu přichází protiskluzová mrazuvzdorná dlažba, přírodní nebo umělý kámen, betonové dlaždice, přírodní dřevo či dřevoplast (WPC), případně přírodní kamínkový povrch s pryskyřičným pojivem (TopStone). Okolí bazénu sluší především přírodní povrchy, které dobře korespondují se zahradou i vodní plochou, ale vzhledem k náročným venkovním podmínkám je třeba kámen i dřevo vybírat velmi obezřetně. Dřevo se hodí spíše z exotických dřevin, protože lépe snáší vlhkost i výkyvy teplot. Nyní jsou ale k dispozici i materiály zcela nebo částečně umělé, jež jsou od přírodních téměř k nerozeznání a trumfnou je v užitných vlastnostech, zejména ve snadnosti montáže a údržby. V tomto směru se vyplatí například dřevoplastové podlahy. Zajímavý tip představují bezúdržbová terasová prkna španělské značky Exterpark, která podrobněji představujeme v tomto článku.

Bezúdržbové a protiskluzové španělské WPC terasy

Bezúdržbové a protiskluzové španělské WPC terasy EXTERPARK jsou praktickou volbou pro terasu i okolí bazénu. Jejich přírodní vzhled skvěle ladí se zahradou. Foto: Albixon

Pokud hledáte standardní řešení, rozhodně vás nezklame protiskluzová keramická venkovní dlažba (protiskluznost nejméně R11). Kluzký dnes ovšem nemusí být ani litý beton, natož pak kvalitní betonová dlažba, která dovede krásně akumulovat sluneční teplo.

Text: Vít Straňák
Foto: se svolením firem Albixon, Alukov, Desjoyaux, Heluz, Mountfield

Datum vydání: 28. 5. 2024

Edit: