A loft je na světě

V dvoupodlažním podkrovním bytě v pražském Karlíně se mladému páru nežilo špatně, ale po určité době začaly být některé věci jednoduše nepraktické. Bylo to zejména prudké schodiště do ložnice a nedostatek úložných prostor. Plánovali tak dílčí změny, které se však „zvrhly“ v zásadní rekonstrukci. Její výsledek však předčil všechna očekávání. Kdysi tmavý být se proměnil v prosvětlený loft!

Schodiště a úložné prostory nebyly jedinou vadou tohoto prostoru. „Byt působil stísněně, především kvůli uzavření jednotlivých místností, sníženému sádrokartonovému podhledu, nedostatku střešních oken,“ popisuje Ing. arch. Michal Volf, kterého investoři oslovili, aby zjistili, jaké jsou možnosti daného prostoru. „V rámci studie jsem připravil několik variant úprav, a když klienti na základě vizualizací a půdorysů viděli, co by se s bytem dalo udělat, bylo rozhodnuto o mnohem zevrubnější úpravě, než si původně představovali,“ dodává architekt.

OTEVŘÍT, PROSVĚTLIT!

Hlavním konceptem návrhu bylo prostory celkově otevřít, prosvětlit a dispozici učinit praktičtější. Stěžejními prvky se tak stala čtyři nová střešní okna, ačkoliv jich památkáři nejprve takový počet povolit nechtěli, a propojení ložnice v patře s obývacím prostorem pod ní. Velkou estetickou hodnotu má přiznání vazby krovu. Původní trámy byly impregnovány zeleným nátěrem, takže viditelné prvky musely být nahrazeny. Zjednodušila se také dispozice koupelny, jejíž působení zásadně proměnilo přirozené světlo dopadající sem díky novému střešnímu oknu. Velký důraz byl samozřejmě kladen na řešení úložného prostoru.

DOJEM LOFTU

Původní dispozice zůstala sice zachována i po rekonstrukci, ale s tím velkým rozdílem, že se významně otevřela. „Hlavním otevřeným prostorem je nyní obytný prostor s původně zcela oddělenou ložnicí, což vytváří dojem loftového bytu. Proto je použité i lehké transparentní zábradlí z nerezové sítě, aby zde bylo co nejméně fyzických překážek.
V přízemí se s obytným prostorem více propojila i kuchyň díky širokému vstupu, který ale v případě potřeby může být uzavřen dvoukřídlými posuvnými dveřmi. Zcela oddělaná tak zůstala jen koupelna, ta je však nyní otevřená přirozenému světlu a pohledu do zeleně vrchu Vítkov,“ komentuje architekt.

DUB A BUK

Během rekonstrukce proběhla kompletní výměna podlah, v části obytného prostoru a na celém spacím patře i výměna skladeb podlahy pod vlastní nášlapnou vrstvou. Podlahy jsou z přírodního dubového masivu. Investoři mají přírodní dřevo rádi, ale materiál podlah měl také doplnit odhalený nosný sloup krovu, který je také z masivního dřeva. Dubový masiv byl v souladu s podlahou použit i na stupnice schodiště. Skříň pod schodištěm je vyrobena z lamina ve světlém bukovém dekoru, ostatní skříně a kuchyň z lamina bílého. Pracovní deska linky je z praktických důvodů imitací dubového masivu. Vzhledem k co největšímu prosvětlení interiéru byly stěny a většina nábytku navrženy v bílé barvě.

LEPŠÍ NEŽ PŘEDSTAVY

Rekonstrukce překonala původní představy, a to nejen investorů. „Musím zcela otevřeně říct, že tento projekt považuji za výjimečný z několika důvodů. Za prvé investoři byli velmi sympatičtí lidé a dovolím si říct, že prakticky od začátku mezi námi panovala velká důvěra. Za druhé proměna bytu z původně velmi stísněného a tmavého prostoru do podoby vzdušného loftu překvapila po realizaci i mě samotného. A za třetí, že realizační firmy při rekonstrukci velmi dobře spolupracovaly, a proto se realizace vyznačuje nejen přesným dodržením projektu, ale i hezkými detaily,“ komentuje výsledek Ing. arch. Michal Volf.

JENOM LED

Osvětlení je řešeno jednoduše a prakticky. Aby se nesnižovala pocitová výška v interiéru, jsou veškerá světla ve stropě (kromě osvětlení kuchyňského stolu) řešena jako LED vestavěná. V obytném prostoru slouží jako hlavní osvětlení lišta pro bodová svítidla. Díky nim lze prostor různě nasvětlit, a tak třeba v budoucnu reagovat na změnu umístění nábytku bez nutnosti výměny či instalace nových světel.

O zevrubné úpravě rozhodly vizualizace, které nastínily, jaké skvělé možnosti prostor nabízí.

VIZITKA BYTU

Realizace: 2014
Užitná plocha bytu: 73, 55 m2, 18 m2 horní podlaží
Podlahy: dub masiv
Okna: střešní, dřevěná
Dveře: vstupní z masivu jako replika původních kazetových v bezpečnostním provedení – červenohnědý lak, posuvné do koupelny Sapeli, bílá fólie, posuvné do kuchyně – na míru, bílá fólie
Vytápění (a ohřev vody): původní plynový kondenzační kotel, byl přemístěn a bylo provedeno nové odkouření nad střechu
Realizační firmy: Aedes (stavba), JB dřevo nábytek (truhlářské práce), Votoček (dřevěné podlahy)

Ing. arch. Michal Volf (*1983)

Autorizovaný architekt a konzultant, od roku 2012 s vlastní architektonickou praxí se zaměřením na rekonstrukce bytů a obytných domů, především památkově chráněných.

„V první řadě by mělo jít o prostor a jeho kvality a až ve druhé řadě o vybavení interiéru. Jinými slovy – dobře dispozičně vyřešený prostor může fungovat sám o sobě a jeho hodnotu nesníží ani zcela konfekční nábytek, který si klient pořídí dle vlastního vkusu nebo který si chce ponechat, kdežto špatně vyřešený prostor nezachrání ani designová křesla nebo drahé materiály.“

Text: Kateřina Nová
Foto: Robert Žákovič

Edit: