Beton v bílé zahradě

Vzorový byt v developerském projektu Whitegarden na pražském Smíchově byl pro architekty ze studia Mio Architects výzvou – návrh sice vycházel ze zadání developera, ale hlavní designérské slovo měli právě oni. Jak si s prostorem o rozloze 130 m2 poradili?

Hlavní koncept návrhu vycházel z architektury a konstrukce budovy, tedy betonu. Developer si přál zachovat pohledový beton na nosných konstrukcích, respektive stropě a jedné nosné zdi, která se v bytě nachází. Půdorys bytu je ve tvaru písmene L a je rozdělen na část společenskou, kam patří obývací pokoj a kuchyň a na část soukromou, kterou tvoří dětský pokoj a ložnice. Úložné prostory jsou řešeny v podobě velké vestavné šatny, která se táhne v celé délce vstupní chodby. Byt samotný je situován ve třetím patře budovy. Je orientován do klidného vnitrobloku na západní stranu.

Jádro bytu

Výrazným prvkem společenské části bytu – obytné místnosti – je kuchyňský kout, který se nachází hned u vstupu – černá kuchyň s černým betonovým podhledem podtrhují jeho dominanci. V blízké návaznosti architekti navrhli opravdu velkorysý jídelní stůl z masivu amerického ořechu. Pomyslnou bariérou mezi kuchyní a obývacím pokojem s TV stěnou je velká rohová pohovka v minimalistickém stylu v šedé barvě.

Všude beton

V celém interiéru architekti nechali přiznaný betonový strop. Tato relativní hrubost je zjemněna použitím světlé přírodní dubové podlahy. Výrazným akcentem obytných místností jsou pak koupelny, které jsou naopak navrženy v černé barvě a působí vlastně jako docela příjemný protiklad k světlým místnostem. I v nich byly použity cementové stěrky v černé barvě na stěnách doplněné světlou litou podlahou. Jemnost prostoru dodává použití dřevěných umyvadlových desek a doplňků, z materiálů pak lakované MDF desky a lamino. „Snažili jsme se o kombinaci dvou stylu, které jsou nám blízké – industriálního a severského – oba se zároveň skvěle hodily i v rámci celé budovy a i investor byl naším záměrem nadšen,“ vysvětluje Jana Šimánková.

Žádné zbytečné dekorace v bytě nenajdete, jen čistý styl a vše perfektně dotažené do detailu.

Skvělá spolupráce

Architekti si spolupráci s developerem pochvalují, nebývá totiž zvykem, že investor tak rozsáhlého projektu bývá naladěn na stejnou vlnu a v práci je podporuje. Architekti měli za úkol doladit byt do skutečně posledního detailu, což při své práci ještě nezažili – museli se postarat i o veškeré dekorace, textilie, mobiliář a doplňky.
„Vybavení dekoracemi, truhlářskými prvky a nábytkem jsme zařizovali poprvé sami. Na truhlářské práce jsme využili našeho ověřeného dodavatele, tedy firmu Intertop, dekorace a vybavení jsme skládali postupně z různých obchodů od designových až po IKEA,“ říká architektka.

SVĚTLO V DETAILU

Osvětlení v celém prostoru je kombinací vestavných bodovek v sádrokartonových stropech u hygienického zázemí a kuchyně. Jako doplněk slouží přisazené bodové osvětlení na betonovém stropě – s tím se samozřejmě počítalo již při realizaci, takže vývody byly připraveny přímo na konkrétních místech ve fázi bednění stropů. Nad jídelním stolem a barovým sezením je využito závěsné osvětlení, k dotvoření příjemné atmosféry u pohovkového posezení je umístěna výrazná kontrastující červená lampa Twiggi Floor od designérů z Foscarini.

Klimatizaci byste v bytě hledali marně – vše se vyřešilo venkovním zastíněním žaluziemi a příznivou orientací bytu ke světovým stranám.

Není proč se bát

„Při navrhování interiérů se často setkáváme s názorem, že beton je studený. Obecně mají lidé z betonu v interiéru strach. Toto je naše druhá realizace, kde jsme využili pohledového betonu na stropě v kombinaci s dřevěnou podlahou, a musím říci, že se to opět osvědčilo – byt je velice útulný a příjemný i přes velké prostory a relativně minimalistické zařízení. Opravdu beton není studený a chladný, ale naopak interiéru dodá příjemné zabarvení a paradoxně i pocit útulnosti,“ vysvětluje architektka.

Vizitka bytu

Název objektu: Byt 3 + k.k. v rezidenčním projektu Whitegarden II.
Celková plocha: 128 m2
Autoři: MIO ARCHITECTS, Ing. arch. Jana Šimánková, Ing. arch. Radka Bartošová
Realizace: 2018
Podlahy: epoxidové stěrky v koupelnách, v ostatních místnostech dřevěné dubové
Okna: hliníková
Dveře: Sapeli lakované bílé
Stěny: sádrová omítka
Stropy: monolitický pohledový beton
Vytápění: podlahové
Nábytek: truhlářské prvky Intertop, sedačka Koozo, jídelní židle Norman Copenhagen, barové židle a konferenční stolky Hay, koberce Zuiver
světla: dodavatel Setec, vestavné Wever Ducre, závěsné Lightyears, koupelny Brokis, stojací lampa Foscarini
Sanitární vybavení: Villeroy & Boch, baterie Grohe

Text: Mirka Vernerová
Foto: Vít Černý

Edit: