Bílý dům nad přírodní rezervací

Kdyby se tento dům účastnil nějaké soutěže o nejkrásnější polohu, neměl by asi konkurenci. Přírodní rezervace Novozámecký rybník v Karasech u České Lípy je totiž sousedství přímo idylické.

Jen si představte, vyjdete z obýváku na terasu a ocitnete se vysoko nad hladinou rybníka, přímo nad přírodní rezervací a navíc v korunách stromů, kolem klid a jen zpěv ptáků. Proto když se rozhodovalo o stavbě rodinného domu právě tady, bylo jasné, že se jedinečné místo nesmí promarnit, ale co nejvíce využít. A to se vynikajícím způsobem povedlo autorům domu, architektům Jánu Stempelovi a Janu Jakubu Tesařovi z architektonického studia stempel & tesar architekti.
Nad vysokou hrází rybníka, na rozhraní lesíka a luk bývaly tři budovy jedné hospodářské usedlosti. V minulých letech byla stáj (budova stojící nejblíže rybníku) stržena a její půdorys nyní kopíruje bělostný rodinný dům. Ten jakoby balancuje na samém okraji prudkého srázu nad rybníkem. Dům jednoduchého tvaru a hladké fasády rozšiřuje promyšlená soustava venkovních teras vznášejících se v různé výšce nad terénem, nejvýše nad jižním průčelím, nad skalnatým svahem vedoucím dolů k hladině rybníka. Terasa je na stejné úrovni jako obytné přízemí a obepíná polovinu obvodu domu.

6

7

8

TERASY V KORUNÁCH OLŠÍ

Dům je navržen jako zděný, ze systému porotherm 50 SI, se sedlovou střechou se skládanou střešní krytinou. Ze strany rybníka, nad srázem v korunách stromů, je dřevěná konstrukce terasy se subtilním kovovým zábradlím s výplní z nerezové sítě. Svými užšími částmi obkružuje terasa dům ze západu a z východu, kdežto v jižní části se rozšiřuje a vytváří jakési náměstíčko nad skalnatým břehem a na dosah vodní hladiny. Terasu spojují s obytným prostorem v přízemí domu velká hliníková okna, která jednak poskytují opět krásné pohledy na rybník, jednak zvyšují díky oslunění solární zisky domu.

10

9

11

PROSTÉ A PROMYŠLENÉ DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

Také interiér je dílem ateliéru stempel & tesar architekti. V přízemí rodinného domu jsou umístěny veškeré obytné místnosti; tady bydlí majitelé domu. Když přijedou hosté nebo děti s vnoučaty, jsou pro ně připraveny čtyři ložnice v podkroví s vlastní koupelnou. Zatímco se společenský život a odpočinek odehrává na jižní straně přivrácené k rybníku, ze severu se parkuje auto pod krytým stáním a vstupuje se do zádveří domu; tady je celý komunikační prostor: schodiště do podkroví, spíž, šatna a koupelna s toaletou. Propojený obytný prostor s kuchyňským koutem pak zabírá zbytek přízemí.
Barevně proteplený interiér
V přízemním hlavním obytném prostoru upoutává trámová konstrukce stropu, která se propisuje dřevěnými sloupy mezi knihovnu. Příčku mezi obývacím pokojem a ložnicí tady supluje právě tato masivní knihovna. Ani žádné další příčky v přízemí nejsou, kromě koupelnových stěn. Prostor je důsledně rozdělen pouze vestavěným nábytkem umístěným mezi dřevěné sloupy. Kromě zmíněné knihovny je to kuchyňská linka a vestavné skříně. Interiéru dominují příjemné teplé tóny dřeva a terakotový odstín keramické dlažby doplněné barvami nábytku. V kontrastu s teplými barvami obývacího navazuje dále čistě bílý kuchyňský kout. Výhledy z oken připomínají velké obrazy, které měnící se příroda neustále variuje.

1

2

3

NOVÝ DŮM SE STARÝM SKLEPEM

Opravdu se každé novostavbě nepodaří využít starého původního sklepa, natož sklepa ve skále. Díky zvolenému umístění domu se to ale tady zdařilo, původní stáj byla totiž částečně podsklepená. Během stavby rodinného domu byl suterén zpevněný železobetonovou stěnou. Opravený původní sklep dále slouží, je přístupný po schodech ze svahu nad rybníkem v blízkosti domu.

Ocenění domu

Dům v Karasech získal 1. místo v soutěži Fasáda roku 2014 v kategorii Rodinný dům novostavba. Dále mu byla udělena hlavní cena v soutěžní přehlídce Cihla v 21 století.

4

5

O autorech domu

Projekt domu včetně interiéru je dílem studia stempel&tesar architekti. Prof. Ing. arch. Ján Stempel je absolventem Fakulty architektury Technické Univerzity v Budapešti. Pracoval v ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka. Vítězný soutěžní návrh a realizace pavilonu expo v Seville ve Španělsku dala vzniknout kanceláři A.D.N.S. Od roku 2004 Ján Stempel v praxi pokračuje samostatně. Od roku 2006 působí jako vedoucí ateliéru na Fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2008 zakládá s Janem Jakubem Tesařem studio stempel & tesar architekti. Koncem roku 2014 byl na návrh Vědecké rady Českého vysokého učení technického v Praze jmenován profesorem pro obor architektura.
Ing. arch. Jan Jakub Tesař studoval na nizozemské univerzitě v Delftu na a Fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemí pracoval v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur.
www.stempel-tesar.com

12
Rodinný dům: Zahrádky u České Lípy – Karasy
Projektant stempel & tesar architekti
Dodavatel Antonín Pechočiak stavební práce
Plocha pozemku 2062 m2
Zastavěná plocha 112,6 m2
Užitná plocha 198 m2
Konstrukční systém zděný
Střešní krytina Bramac – Tegalit
Fasáda omítkové souvrství a pískovec
Okna hliníková
Vnitřní dveře součást vestavěného nábytku
Podlahy dlažba a dřevěné podlahy
Vytápění plynové, krbová kamna

Ptactvo a lekníny na rybníce

Vodní hladina pod domem není ledajaká; je to přírodní rezervace Novozámecký rybník. Na břehu je ornitologická pozorovatelna; vyskytuje se tady více než 220 druhů ptáků včetně ohrožených druhů. Mělký Novozámecký rybník je také největší plocha u nás porostlá rákosem; hladinu navíc zdobí lekníny a stulíky.
Foto: archiv ateliéru

Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Edit: