Budoucnost patří vestavbě

Pokud jste v poslední době pořizovali novou kuchyň, nebo ji teprve plánujete, schválně – kolik spotřebičů v ní je volně stojících a kolik vestavěných? Lze předpokládat, že více jich bude ze skupiny druhé. Vestavbě totiž patří nejen budoucnost, ale už i současnost.

Vestavěné spotřebiče jsou přirozeně mladší než spotřebiče volně stojící. Nejdřív šli totiž vynálezci, vývojáři a výrobci po funkci (například hledali možnost, jak trvale chladit potraviny), teprve poté je začalo zajímat, jak chladničku co nejpraktičtěji a nejestetičtěji umístit v kuchyni a v rámci kuchyňské linky. Trendy posledních let však donutily inovátory v oblasti kuchyňských spotřebičů věnovat vestavbě zásadní pozornost. Důsledkem je, že v některých ohledech „vestavba“ volně stojící pomocníky převálcovala na celé čáře. Nejpatrnější je tato skutečnost vidět na sortimentu varných desek a pečicích trub. V ostatních kategoriích spotřebičů možná vestavba volně stojící konkurenty neválcuje, ale v žádném případě nezaostává.

3 OTÁZKY PRO ODBORNÍKA

René Kubaník, Electrolux

Jsou volně stojící spotřebiče a spotřebiče vestavné rovnoprávné a rovnocenné skupiny? Najdeme v obou kategoriích opravdu stejné funkce?
Rozdíly rozhodně jsou, například ve vaření – volně stojící sporák nemá zdaleka tolik možností, co vestavná trouba a varná deska. Není to jen o funkci, ale i o flexibilitě a velikosti vaření. Vestavná elektrická trouba má větší objem, umožňuje péct až na třech úrovních, indukční varná deska dnes nabízí flexibilní vaření v různě velikých nádobách a různých zónách. Ale například u praček je to zase naopak, volně stojící pračka má oproti vestavbě mnohem více funkcí.

Jako minus vestavných spotřebičů se vždy uvádí náročnější výměna. Jak ve skutečnosti probíhá?

Uživatel se nemusí obávat žádného složitého zásahu. Veškerá instalace výrobků je navržena tak, aby byla co nejjednodušší. Například výměna trouby obnáší pouze vymontovat dva vruty, kterými byla trouba přichycena ke korpusu, vytáhnout vidlici z elektrické zásuvky a opačným postupem nainstalovat druhou troubu.

Jaký je rozdíl mezi spotřebiči vestavnými a podstavnými a lze vestavět i volně stojící spotřebič?

Vestavné spotřebiče se vestavují do korpusu, podstavné (například vinotéky, chladničky a mrazničky) se podstavují pod pracovní desku. I volně stojící spotřebiče se dají zabudovat do kuchyňské linky, jen to obnáší třeba vyšší pracovní desku, a pokud má být spotřebič uzavřený za dvířky skříňky, tak třeba i větší hloubku kuchyně.

Nové indukční desky Gorenje OmniFlex se uživateli přizpůsobí a maximálně mu pomohou. Funkce EggTimer (minutka), PowerBoost (intenzivní ohřev), SoftMelt (pro rozpuštění másla či šetrné rozmrazování), StayWarm (udržování teploty) a další. Od 9990 Kč, www.gorenje.cz

VÝHOD JE VÍCE

O vestavné spotřebiče je obecně větší zájem, může za to nejspíš současný trend čistého vzhledu kuchyně a to bez ohledu na to, zda jde o retro kuchyň či kuchyň ryze moderní. Výhodou je dále možnost libovolného umístění v rámci kuchyňské linky i možnost pořídit výrobky jedné řady a jednotného designu. Konečně v některých kategoriích už vestavěné spotřebiče nemají mezi volně stojícími konkurenci.

MYČKU DO VÝŠKY

O umístění vestavného spotřebiče, které nemá tolik omezení jako u volně stojících pomocníků, rozhoduje dispozice kuchyně, komfort užívání a ovládání. Pro jednodušší obsluhu lze například trouby umístit do výšky. Nemusíte se pak ohýbat, lépe se vám bude manipulovat s pokrmem a manipulace bude i bezpečnější. Do výšky se dají instalovat i myčky. Je to zajímavý prvek a opět to usnadní obsluhu spotřebiče.

Vestavná pračka se sušičkou PHILCO PLWD 14860 BI pro praní 8 kg a sušení 6 kg prádla. S invertorovým motorem s 10letou zárukou. Dokáže vyprat a vysušit menší množství prádla během 57 minut. Strukturovaný Crystal buben pro minimalizaci poškození praného a sušeného prádla. 16 990 Kč, www.philco.cz

CO SE NOSÍ?

Vestavbě v současnosti vládne čistý design, lineární vzhled, intuitivní ovládání a exkluzivní materiály a technologie, které umožní uživateli komfortněji ovládat spotřebič a mít přehled o přípravě pokrmu (například prostřednictvím zabudované kamery).

Text: Kateřina Nová
Foto: archiv firem

Edit: